Coco’s komen weer tot leven
Nadat de bufferobligaties (coco’s) werden weggestreept bij Credit Suisse, was er angst dat beleggers dit type bankobligaties niet langer in bezit zouden willen hebben. Niets is minder waar: nieuwe uitgiftes zijn drie maanden later fors overtekend.

Toen de coco’s van Credit Suisse in maart van dit jaar werden weggestreept, werd door veel partijen opnieuw het einde van deze beleggingscategorie uitgeroepen. Coco’s zijn een relatief nieuw type obligaties, dat na de financiële crisis in het leven is geroepen om de buffers bij Europese banken te vergroten. Als een bank in financiële moeilijkheden geraakt, kan de buffer worden aangesproken. De coco’s worden dan in aandelen geconverteerd of ze worden weggestreept in een bail-in.
Geliefd waren de obligaties nooit bij beleggers: ze werden daarom niet opgenomen in de reguliere obligatie-indexen.
Zwitsers zaaien zorgen
De keuze van de Zwitserse toezichthouder om de coco’s van Credit Suisse weg te strepen, maar de aandelen tegen een lage koers in te varen bij UBS, gaf scheve ogen bij de cocohouders. Die werden immers achtergesteld. Beter was het geweest als zij ook aandelen hadden gehad. Andere toezichthouders in Europa lieten daags na de beslissing van de Zwitsers weten dat zij in een dergelijke situatie de cocohouders nooit zouden achterstellen bij de aandeelhouders.
De koersen van de coco’s gingen desondanks onderuit en de verwachting was dat de markt nog veel tijd nodig zou hebben om zich hiervan te herstellen.
“Een nieuwe coco van de Bank of Cyprus werd maar liefst 12,5 maal overtekend”
Nieuwe uitgiften in Spanje en Cyprus
Drie maanden na de ondergang van Credit Suisse heeft de gerenommeerde Spaanse bank BBVA echter een nieuwe coco uitgegeven. De obligatie kreeg een coupon van 8,375%. De omvang van € 1 miljard is fors, maar werd makkelijk gevuld. De kredietopslag van 5,5% is niet bovenmatig, zodat BBVA een bestaande coco in september kan aflossen, zoals door beleggers werd verwacht. Als de bestaande coco’s niet worden afgelost, wordt de coupon aangepast naar de huidige marktrente met een vastgestelde opslag en houdt zij dus niet de oude lage coupon.
In het kielzog van BBVA deed ook een kleinere bank, Bank of Cyprus, gisteren een emissie van een coco. Die kreeg een coupon van 11,875%. De uitgifte werd liefst 12,5 maal overtekend.
Coco’s in onze portefeuilles
De nieuwe uitgiftes geven aan dat de markt voor coco’s het fiasco van Credit Suisse heeft overleefd. Wij zijn altijd waarde blijven zien in de coco’s. Banken zijn geen erg winstgevende instellingen, maar de kans dat ze in staat zijn om de coupons op dit garantievermogen te voldoen, is wel groot. Bovendien zijn de buffers van de banken aanzienlijk versterkt sinds de financiële crisis.
De belangstelling voor de nieuwe uitgiftes sterken ons in onze beslissing om de weging van coco’s te verhogen, zoals in het 1895 Obligatie Opportunity Fonds is gebeurd kort na de val van Credit Suisse.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.