Duurzame energie kampt met tegenwind

28 juni 2023 16:20

Na een zeer sterk 2022 is het beleggingsthema duurzame energie dit jaar flink teruggezakt. Verrassend, maar verklaarbaar door omstandigheden aan de aanbodkant bij zowel wind- als zonne-energie. De vraag naar duurzame energie blijft onverminderd hoog.

Binnen het 1895 Themafonds beleggen we in langetermijntrends. Een daarvan is duurzame energie. Het is juist dit thema dat dit jaar tot dusver achterblijft: het staat op een verlies van zo'n 15%. Daarmee blijft het ver achter bij de wereldaandelenindex.

Verrassend, omdat het thema daarvóór juist sterk presteerde, met als wrange rugwind de oorlog in Oekraïne en de bijkomende onzekerheid op mondiale energiemarkten. Bovendien was de verwachting dat duurzame energie zou kunnen profiteren van grote investeringspakketten door diverse overheden, die de afgelopen tijd in een stroomversnelling raakten. Zo kwamen de Amerikanen halverwege 2022 al met de Inflation Reduction Act (IRA) en volgde de Europese Commissie in maart van dit jaar met het voorstel voor de Net Zero Industry Act.

Wat is er aan de hand?

Het probleem zit hem in enkele subsectoren die last hebben van wat hopelijk tijdelijke tegenwind is. Neem als eerste de windenergiesector, en dan specifiek die in Europa. De vraag naar windturbines is onverminderd hoog, maar de problemen aan de aanbodzijde zijn groot: personeel is schaars en materialen zijn duur. Het absolute zorgenkindje van de sector is Siemens Gamesa, waar recent ook nog eens kwaliteitsproblemen in de geproduceerde turbines aan het licht kwamen. Hierdoor ging de koers van het bedrijf hard onderuit.

Een ander deelsector die tegen problemen aanloopt, is die van producenten van zonnepanelen. De vraag naar en afzet van zonnepanelen is gigantisch, maar Chinese producenten hebben hun fabrieken dusdanig uitgebreid dat er alsnog sprake is van overcapaciteit. Hierdoor staan marges onder druk. In minder dan een jaar tijd is de marktwaarde van de vier grootste producenten, allemaal van Chinese origine, met 40% gedaald.

Vraag blijft hoog

Voor de langere termijn blijft de vraag naar duurzame energie onverminderd hoog. We zien geen onderbreking in de groei van gerealiseerde en geprojecteerde gigawatturen aan duurzame energie. De case voor dit beleggingsthema blijft overeind, al moeten vraag en aanbod meer in lijn komen om winstgevendheid te kunnen garanderen.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.