Column: waarom het ertoe doet hoe een bedrijf vergadert
Flitsende technologie en dynamische leiders. Je zou denken dat dat allesbepalend is voor de wendbaarheid van bedrijven in veranderende omstandigheden. De werkelijkheid is banaler.

Vijf jaar geleden begon ik aan mijn promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht. Ik wilde weten hoe bedrijven zich succesvol aanpassen aan een schok van buitenaf. Ik zat nog te broeden op goede praktijkvoorbeelden toen ik er plots eentje in de schoot geworpen kreeg: de uitbraak van COVID-19.
De logische vraag: welk type bedrijven wist zich succesvol aan te passen aan COVID, bijvoorbeeld door de omslag van offline naar online verkopen te maken, of snel naar thuiswerken over te schakelen? Zulke wendbaarheid kan immers van pas komen in toekomstige crises.
Spoiler alert: het zijn niet per se technologie of de briljante ingrepen van leiders die kunnen verklaren waarom het ene bedrijf wel succesvol was en het andere niet.
Nee, uit mijn onderzoek blijkt dat bedrijven met goede managementpraktijken het beste in staat waren zich aan te passen. Het gaat dan bijvoorbeeld om heldere, uitdagende doelen formuleren, vergaderingen effectief organiseren en werknemers duidelijke verantwoordelijkheden en prikkels geven.
Zulke manieren van werken geven houvast in turbulente tijden en zorgen ervoor dat werknemers en afdelingen relatief zelfstandig kunnen opereren.
Kijken we naar technologische voorlopers, zoals Google, Amazon of Stripe, dan staan die natuurlijk bekend om hun innovatieve producten en diensten. Minder bekend, maar even bepalend of zelfs noodzakelijk voor hun wendbaarheid en succes, zijn de managementpraktijken waarmee zulke bedrijven de boel in goede banen leiden.
Zo heeft Google een uitgebalanceerde methodiek, zogeheten Objectives and Key Results (OKR), om doelen en mijlpalen te stellen en bij te houden. Amazon hanteert een strak draaiboek voor vergaderingen. En zowel Google als Stripe heeft een uitgekiend proces voor het aannemen en behouden van medewerkers.
Kortom, kwaliteit en structuur van managementpraktijken zijn belangrijk voor het wel en wee van bedrijven. Als belegger doe je er goed aan ook daarnaar te kijken.
Jesse Groenewegen behaalde vorige week zijn doctorstitel aan de Universiteit Utrecht. Hij promoveerde op een proefschrift met de titel ‘Management Practices and Firm Adaptiveness during an External Shock. The Case of COVID-19’.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.