Signalen van stabilisatie in China, maar nog geen grote draai
De Chinese economie stelt nog steeds teleur en de Chinese aandelenmarkt staat dit jaar in de min. Wel zien we dat de mate waarin beleggers negatief worden verrast, afneemt. We verwachten dat de overheid meer stimuleringsmaatregelen gaat nemen. Chinese aandelen zijn nog altijd laag geprijsd. We zien voldoende redenen om vast te houden aan onze relatief grote positie in China.

Sinds de zomer zijn meerdere maatregelen genomen om de Chinese groeivertraging een halt toe te roepen. Het wagenwijd openzetten van de kredietsluizen zoals in het verleden, waardoor een groeiversnelling kon optreden, is dit keer niet aan de orde.
Wel zien we de eerste signalen van stabilisatie in de economische data, wat aangeeft dat het ergste wat betreft de groeivertraging inmiddels achter ons ligt. Zo groeide de economie in het derde kwartaal met 4,9%, minder dan in het tweede kwartaal maar beter dan verwacht. Ook staat de inkoopmanagersindex van de maakindustrie weer boven de 50.

Gouden Week
Maar van een grote draai is nog geen sprake. Dit blijkt ook uit de cijfers over de Chinese Gouden Week in de eerste week van oktober, de week waarin de Chinezen vrij zijn en volop reizen.
Consumenten waren terughoudend met hun bestedingen, wat laat zien dat het consumentenvertrouwen nog steeds bedrukt is. Hoewel er meer gereisd werd binnen China (+4%) en meer uitgegeven door binnenlandse toeristen (+1,5%) dan in de periode voor corona, vielen de uiteindelijke cijfers iets lager uit dan de officiële ramingen.
Het consumentenvertrouwen is in grote mate afhankelijk van de vastgoed- en arbeidsmarkt. En beide markten laten nog altijd zwakte zien.
Nieuwe maatregelen, maar bazooka blijft vooralsnog uit
Vorige week werden dan ook nieuwe stimuleringen aangekondigd gericht op Chinese infrastructuur gefinancierd door de centrale overheid met de uitgifte van staatsobligaties. Maar met een omvang van 0,8% van het Chinese bruto binnenlands product (bbp) is de grote bazooka vooralsnog uitgebleven.
Ter vergelijking: de overheidsinvesteringen hadden ten tijde van de Grote Financiële Crisis van 2008-2009 een omvang van 12% van het bbp. Dit is in relatieve termen dus een beperkt stimuleringspakket.
Stimulering vanuit Beijing
Tegelijkertijd is het opvallend dat infrastructuur wordt gefinancierd door de centrale overheid in plaats van de lokale overheden (die kampen met veel schulden). Deze nieuwe investeringen waren bovendien niet officieel gebudgetteerd tijdens het Nationaal Volkscongres in maart. Het laat zien dat de centrale autoriteiten de zwakke groei serieus nemen en mogelijk ook dat ze het risico van toenemende kapitaaluitstroom willen aanpakken.
Er is mogelijk meer nodig om de groeidoelstelling van 5% voor dit jaar te halen en er zijn aanwijzingen dat meer maatregelen zullen volgen. Niet alleen fiscaal en monetair, maar ook maatregelen gericht op de Chinese aandelenmarkt. Zo werd vorige week bekendgemaakt dat het Chinese staatsfonds aandelen van banken koopt.
Verwachtingen zeer laaggespannen
Chinese aandelen zijn vanwege de teleurstellende economische ontwikkeling sterk achtergebleven bij de wereldindex. Een belangrijke verandering ten opzichte van eind vorig jaar zijn de verwachtingen van beleggers. Die zijn op dit moment zeer laaggespannen. Er is veel kapitaaluitstroom geweest van internationale beleggers en daardoor ook veel pessimisme ingeprijsd.
Voor Chinese aandelen betaal je momenteel gemiddeld 10 keer de verwachte winst per aandeel. Dit steekt gunstig af tegen het gemiddelde van 16 voor de wereld. Dit terwijl de (verlaagde) verwachte winstgroei voor de komende twaalf maanden met 16% hoger is dan het gemiddelde voor de wereldindex van 8%.
Onze positie in de beheerportefeuilles
In onze beheerportefeuilles hebben we een relatief grote positie in China via het 1895 Macrofonds. Al met al zien we in de stabilisatie van de groei, de aankondiging van nieuwe en diverse overheidsmaatregelen en de alsmaar lagere waardering bij een solide verwachte winstgroei voldoende redenen om vast te houden aan die positie.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.