Slecht nieuws stapelt zich op voor de windsector
De windsector heeft het zwaar door hoge rentes, concurrentie uit China en technische problemen. Toch is de sector een onmisbaar deel van de energietransitie en blijven analisten nog steeds positief over de winsten op lange termijn. In onze beheerportefeuilles beleggen we binnen het 1895 Themafonds in het beleggingsthema duurzame energie.

Technische problemen en gestegen kosten
Afgelopen zomer schreven we al over de moeilijke periode die de windsector doormaakt. Het slechte nieuws stapelt zich op. Siemens Gamesa kwam in juni naar buiten met nieuws over technische problemen bij zijn windmolens en klopt nu via het moederbedrijf Siemens Energy aan bij de Duitse staat voor financiële garanties.
En het Deense Ørsted kreeg begin vorige maand nul op rekest toen het vanwege gestegen kosten een contract met de staat New York voor de ontwikkeling van een offshore windmolenpark wilde heronderhandelen. Vandaag maakte het bedrijf bekend nog meer dan verwacht te moeten afschrijven, wat heeft geleid tot een verdere koersdaling.

Hoge rentes
Zowel Ørsted als Siemens Energy hebben we maar voor een klein deel in de portefeuille, maar over de hele breedte heeft de sector het zwaar.
Ontwikkeling van windmolenparken, zeker offshore, vreet kapitaal, wat het in deze tijd met gestegen rentes een kostbare zaak maakt. De koersen staan dan ook al sinds het laagtepunt van de kapitaalmarktrentes in 2021 aanhoudend onder druk.
Concurrentie uit China
Verder is de concurrentie vanuit China moordend. Bloomberg rekent voor dat een windturbine gemaakt in China zo’n 20% goedkoper is dan een Europese of Amerikaanse windturbine. Wat dat voor de winsten van die Europese en Amerikaanse bouwers zou betekenen als Chinese bouwers nog meer voorbij hun landsgrenzen kijken, laat zich dan ook makkelijk uitrekenen.
Om de eigen markt te beschermen wil de Europese Commissie daarom ook onderzoek om te zien of Europese bedrijven moeten worden beschermd.
Alsmaar groter
Verder is er een wedloop gaande om almaar grotere windmolens neer te zetten. Bij Siemens Gamesa leidde die haast om mee te doen ertoe dat het wat minder nauw met de kwaliteitscontroles werd genomen. Daar zit het bedrijf nu mee in zijn maag.
Vooruitzichten
Waar gaan we dan heen hiervandaan? De verwachting van de meeste analisten is dat dit en de eerste helft van volgend jaar toch wel het annus horribilis, of anni horribili van de sector is. De ambities van overheden om windparken neer te zetten zijn niet minder geworden en zij zullen dan ook uiteindelijk met meer geld over de brug moeten komen om bouwers zover te krijgen om in te stappen.
Nadat de staat New York weigerde om het contract met onder andere Ørsted te herzien, werden in een ander contract voor een nieuw project voorwaarden opgenomen om ontwikkelaars tegen toekomstige prijsstijgingen te beschermen.
Met overheden die bereid zijn kostendekkend te betalen, stabiliserende of zelfs dalende rentes en afnemende technische malheur moet de sector zo uiteindelijk wel in beter vaarwater komen.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.