Verder teruglopende inflatiecijfers voeden rentedaling
We verwachten dat de dalende trend in inflatiecijfers aanhoudt. Dat schept ruimte voor renteverlagingen in de VS en Europa. Beleggers zullen gaandeweg weer durven instappen in obligaties.

Morgen komen weer belangrijke inflatiecijfers uit. Die moeten het beeld bevestigen dat de inflatie hard afneemt. Voor Europa verwachten economen dat de inflatie afneemt van 2,9% naar 2,7% en dat de kerninflatie onder de 4% komt (van 4,2%). Dat zou dan voor het eerst sinds juni 2022 zijn.
In de VS verschijnt de favoriete inflatie-indicator van de Fed: de deflator van de persoonlijke consumentenuitgaven. Naar verwachting daalt deze naar 3,0%, terwijl de kerninflatie naar 3,5% terugzakt. Daarmee zou die beneden de prognose van 3,7% komen die de Fed voor eind dit jaar heeft afgegeven. Dat is dan een bevestiging van de aanname dat de Fed inmiddels klaar is met renteverhogingen.
Rente hard gedaald
Dat is een belangrijk signaal voor de financiële markten. Het voedt de rentedaling die zich deze maand heeft afgetekend. Op 19 oktober stond de Amerikaanse tienjaarsrente nog op 5% en inmiddels is die 4,25%. Ook in Nederland is de tienjaarsrente alweer 0,5 procentpunt gezakt.
Tijd van tekorten is voorbij
De inflatie valt inmiddels even hard terug als die vorig jaar is gestegen. De forse economische stimulans tijdens de pandemie van overheidssteunpakketten en renteverlaging heeft de vraag zo fors aangejaagd dat de aanbodzijde van de economie dat helemaal niet aankon. Die had juist sterk te lijden onder de pandemie. Dat leidde tot de bekende cyclus van inhaalvraag, gevolgd door investeringen om de problemen in de toeleveringsketen aan te pakken.
Inmiddels zijn die tekorten voorbij en zorgen de hogere voorraden voor prijsdruk. In vrijwel alle grondstoffenmarkten zijn prijzen al lang genormaliseerd. Zelfs de olieprijs is weer gedaald naar de bandbreedte rond 80 dollar per vat, ondanks de onrust in het Midden-Oosten
Reële rente heeft gepiekt
Toch is de angst voor een heroplevende inflatie nog steeds aanwezig. Beleggers gaan nu uit van een rente van 3% in euro op de lange termijn, terwijl ze op 2,4% inflatie rekenen. In de VS is die verhouding minder scherp: 2,6% inflatie bij een rente van 3,8%.

Daarmee is het verschil, de reële rente, duidelijk aan het afnemen nadat die in de afgelopen maanden was opgelopen naar het hoogste niveau in tien jaar.
Daarmee ontstaat er ruimte voor rentedaling. De renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Fed zijn ten einde, de inflatiecijfers verbeteren sterk en dat moet ertoe gaan leiden dat beleggers gaandeweg weer durven gaan instappen.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.