Lukt het China om de lokale consument aan het besteden te krijgen?
Chinese aandelen zijn de afgelopen tijd verder achteropgeraakt bij de rest van de wereld. De verwachtingen zijn laag en veel pijn zit al in de koersen. Veel verdere koersdalingen verwachten we niet. Voor stevig koersherstel is juist een impuls nodig. Serieuze overheidsmaatregelen zijn nodig om de consument meer aan het besteden te krijgen.

Chinese aandelen hebben dit jaar een teleurstellend herstel laten zien door de aanhoudende problemen in de vastgoedmarkt. De Chinese consument houdt de hand op de knip. Dat heeft geleid tot tegenvallende importen en voor de tweede maand op rij een negatief inflatiecijfer.

Forse spaartegoeden
Beleggers in binnen- en buitenland kijken de kat uit de boom en wachten concreet op welke nieuwe stappen de Chinese overheid zal nemen om de binnenlandse vraag aan te jagen.
Als gevolg van de aanhoudende vertrouwenscrisis zitten de Chinezen nog op forse spaartegoeden. Om het tij te keren zal de overheid de consument meer aan het besteden moeten krijgen. De vraag is : gaat dit lukken?
Geen makkelijke weg
Er is geen makkelijke manier voor de Chinese overheid om de economie in rustiger vaarwater te brengen. Wat daarbij een rol speelt, zijn de relatief hoge schulden van lokale overheden en de keuze om weg te bewegen van een economie gedreven door export, investeringen in infrastructuur en vastgoed.
Aan de andere kant zien we juist wel ruimte voor China om meer ondersteunend beleid te voeren omdat de inflatie op dit moment laag is.
Pijn in de prijs
We zien dat er al veel pijn verwerkt is in de aandelenkoersen. Die staan meer dan 10% lager dit jaar. Ook zijn Chinese aandelen laag gewaardeerd ten opzichte van de wereldindex en de eigen historie.
Beleggers zijn dus al pessimistisch gestemd en verwachtingen zijn laag. Sterke dalingen van dit niveau verwachten we daarom niet. Maar van een stevig koersherstel is ook geen sprake. Daar moet een aanleiding voor zijn.
Meer stimulans is nodig
Nieuwe gerichte plannen om de economie te stimuleren zijn nodig. Cruciaal is het om stabiliteit te brengen in de vastgoedsector, omdat Chinezen hun pensioenopbouw in de vastgoedmarkt hebben zitten.
Die toezegging is ook gedaan door de jaarlijkse ‘Central Economic Work Conference’ die afgelopen dagen is gehouden in China. Op deze conferentie zijn de economische doelen en nieuwe hervormingen voor volgend jaar besproken.
Het ging er onder andere over het stimuleren van werkgelegenheid en het verlagen van de financieringskosten. Veel oog was er voor wetenschap en technologische innovatie. Bij het stimuleren van de vraag lag de nadruk op het digitale domein, groene en gezonde producten, smart homes en , toerisme.
Wel was de afdronk van de conferentie enigszins teleurstellend in de zin dat er geen grote stimulering werd afgekondigd.
Chinese aandelen
Mogelijk zien we in de komende weken meer concrete maatregelen als uitkomst van deze conferentie, wat ondersteunend kan werken voor de koersen van Chinese aandelen. Dat zou goed nieuws zijn voor het 1895 Macrofonds in onze beheerportefeuilles. In dat fonds hebben we een relatief grote positie in Azië, die voor een deel bestaat uit Chinese aandelen.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.