Groene obligaties profiteren van renteomslag

19 december 2023 10:54

Groene obligaties (green bonds) profiteren bovengemiddeld van de recente omslag in de obligatiemarkt. Dat komt vooral door de samenstelling. Groene obligaties hebben gemiddeld een langere looptijd, waardoor ze meer profiteren van een rentedaling. Bovendien zijn ze relatief vaak in euro’s uitgegeven en de eurorente is het hardst gedaald. Er zijn dit jaar wel fors minder groene obligaties uitgegeven.

Oplaadstation voor elektrische auto's

In de 1895-obligatiefondsen van onze beheerportefeuilles beleggen we voor zo’n 25% in groene obligaties. Dit type obligaties wordt door overheden of bedrijven aantoonbaar gebruikt voor de financiering van projecten die bijdragen aan de energietransitie en verduurzaming.

Rentedaling drijft koersen op

Groene obligaties profiteren nadrukkelijk van de omslag in de obligatiemarkt in de laatste weken van 2023. Waar obligaties tot en met oktober nog rond de nullijn rendeerden voor het jaar, is eind oktober een scherpe rentedaling ingezet. Het is vooral in deze periode dat indexen van groene obligaties beter hebben gepresteerd dan vergelijkbare ‘grijze’ obligatie-indexen.

De MSCI Euro Green Bonds index staat nu op 8,2% winst tegen 7,0% voor de gewone Euro Aggregate. Wereldwijd springen groene obligaties er nog sterker uit. De MSCI Global Green Bond index staat op 6,8% voor het jaar tegen 4,2% voor de Bloomberg Global Agg (beide euro hedged).

Grafiek met de koers van een green bond index vs. een algemene wereldwijde obligatie-index

Andere samenstelling maakt het verschil

De verschillende resultaten hebben vooral te maken met een verschil in samenstelling. Het extra profijt van de rentedraai heeft te maken met de gemiddeld langere looptijden van groene obligaties en het feit dat de groene obligaties veel meer in euro worden uitgegeven en dus minder in dollars, zoals de brede wereldwijde indexen.

Het aandeel euro-obligaties beweegt naar de 40% en het dollaraandeel is duidelijk onder de 30% gedaald, waar het in de grijze indexen wel het dubbele is. De eurorente daalt het hardst nu, dus die mix helpt.

Geen hogere groenpremies

Dat er in de loop van het jaar een verschil kan optreden in het jaarrendement, komt dus door een andere mix en duidt niet op hogere groenpremies. De groenpremie in groene obligaties, waarover enkele jaren geleden veel te doen was, is inmiddels goeddeels verdwenen. Je ziet soms nog een klein verschil tussen de groene en de grijze obligatie van sommige nutsbedrijven. Maar dat is niet betekenisvol.

Veel minder groene obligaties uitgegeven

Waar de duurzame obligatiemarkt achterblijft bij de verwachtingen, is de omvang. De markt voor duurzame schulden is in het afgelopen jaar opnieuw gedaald, met naar schatting 19%, ervan uitgaande dat er nu niet veel uitgiften zullen volgen omdat deze periode van het jaar doorgaans rustig is als institutionele partijen de boeken hebben gesloten.

De uitgifte blijft dit jaar steken op ongeveer 1.300 miljard dollar, wat beduidend minder is dan de ruim 1.600 miljard dollar in 2022 en de 1.800 miljard dollar in 2021. Omdat er dit jaar meer obligaties zijn uitgegeven, is het als percentage nog harder gedaald.

Vrees voor beschuldiging van greenwashing

De neergang is vooral zichtbaar bij bedrijven. Die zijn terughoudend geworden. Dat kan te maken hebben met de hogere rente: de teruggang is het scherpst in kredieten met een variabele rente.

Maar waarschijnlijk heeft het vooral te maken met de vrees om van greenwashing beschuldigd te worden: jezelf duurzamer voordoen dan je in werkelijkheid bent. Deze onzekerheid maakt banken en nutsbedrijven (de voornaamste uitgevers van groene obligaties) voorzichtig. Ze moeten de middelen immers aantoonbaar duurzaam aanwenden en mogen ze niet vermengen met de algemene middelen. Die aansprakelijkheid maakt de horde voor bedrijven een stuk hoger om deze uitgiftes te doen.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.