Zo kijken beleggers naar een mogelijke verkiezingswinst van Trump
Het verkiezingsjaar in de VS gaat deze maand al van start. Het zou wel eens het roerigste campagnejaar sinds 1968 kunnen worden. De vraag is in hoeverre beleggers zich hierdoor van de wijs laten brengen.

Republikeinse voorverkiezingen van start
Al op 15 januari beginnen de Republikeinse voorverkiezingen in Iowa. Het zal tot 4 juni duren voor alle staten gekozen hebben. Op 5 maart is het zogenaamde Super Tuesday en zullen veel belangrijke staten gaan kiezen. Waarschijnlijk zijn de kaarten dan al geschud voor het Republikeins Congres, dat op 15 juli zijn kandidaat kiest.
Op dit moment wordt de kans dat Donald Trump de nominatie verkrijgt op 61% geschat in de polls, ver voor de 11-12% die zijn beste tegenstrevers (Ron De Santis en Nikki Haley) halen. In Iowa zal zijn overwinning misschien minder groot zijn, maar de kans dat hij de kiesmannen van deze staat achter zich krijgt, is fors: het systeem is immers dat de kandidaat met de meeste stemmen alle kiesmannen op de Republikeinse Conventie krijgt.
Rechtszaken deren Trump vooralsnog niet
Het grootste gevaar voor Trump lijkt dan ook niet te komen uit de voorverkiezingen, maar uit de rechtszaken die tegen hem lopen. Alle tegenwerking die Trump krijgt vanwege zijn bijdrage aan de opstand na de vorige verkiezing, lijkt bij de Republikeinse kiezers in zijn voordeel te spreken. De vraag is of zijn mogelijke aanstaande veroordelingen hetzelfde zullen doen, maar het is steeds minder waarschijnlijk dat die een gamechanger zullen worden.
Daarmee is het nog niet zeker dat het opnieuw Biden versus Trump wordt. Er kan zich bijvoorbeeld een derde – onafhankelijke - kandidaat melden. Dat zou vermoedelijk iemand zijn die meer van Biden’s electoraat aan zich weet te binden, dan de hardcore achterban van Trump. Zo’n kandidaat zou de kansen van Trump kunnen vergroten.
Doorslaggevende factoren
Een onderzoek van The New York Times geeft aan dat Trump in staat zou moeten zijn de swing states ditmaal naar zich toe te trekken. Of dat ook zo zal zijn, zal nog wel lang spannend blijven.
De verkiezing is vaak een oordeel over de zittende president. Vaak wordt die herkozen als men vindt dat die het redelijk doet. Wat dat betreft ziet het er somber uit voor Biden, wiens netto populariteit op -16% staat (tegen -10% voor Trump).
Het gaat er ook om of de partijen hun kiezers weer weten te mobiliseren om te gaan stemmen. Fouten in de verkiezingspolls bleken in het verleden vaak terug te voeren op de opkomst bij de verkiezingen.
Lukt het Trump om de kiezers die hij jaren heeft voorgehouden dat de vorige stembusgang een grote fraude was, nu weer voor hem naar de stembus te brengen? Daartegenover kan de antiabortuswetgeving vanuit het Hooggerechtshof de opkomst van Democratische kiezers bevorderen.
Let op de verhoudingen in het Congres
Voor beleggers gaat het niet alleen om de persoon. Het is minstens zo belangrijk hoeveel macht de president volgend jaar krijgt in het Congres. Wanneer er een meerderheid in het Congres ontstaat voor de president, is het gevolg dat er meer uitgaven mogelijk zijn. Dan kan de rente gaan stijgen.
Wanneer de president geen meerderheid heeft in het Congres, zal de ruimte voor een ruim begrotingsbeleid niet groot zijn. Zo beschikt Biden nu niet over een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, wat hem enorm beperkt in zijn (dure) plannen.
Weinig financiële speelruimte
Over het algemeen geldt dat de beurs zich vaak niet te zeer laat leiden door de politiek. De koersontwikkeling had ook in 2023 weinig te lijden van de toegenomen geopolitieke conflicten. Toen Trump in 2016 de verkiezingen won, reageerde de markt wel met een rally, maar dat had vooral te maken met het vooruitzicht van de komst van een president die het Congres had gewonnen en daarmee onder meer grote belastingmaatregelen kon nemen.
De ruimte voor zulke meevallers lijkt er dit keer niet te zijn. De begrotingsruimte is daarvoor te smal. De VS hebben in de afgelopen jaren al op te grote voet geleefd met een begrotingstekort van 6% vorig jaar en 8% per jaar in de jaren ervoor. Hierdoor zal de ruimte wat uitgaven betreft beperkt zijn.
Mogelijke impact op buitenlandse politiek
De overgang van Trump naar Biden leidde weliswaar tot minder onrust rond het buitenlands beleid, maar de hoofdthema’s bleven ongewijzigd. Zo bleef de anti-Chinapolitiek grotendeels intact. Mocht Trump worden verkozen, dan is een mogelijk verschil wel dat die meer genegen zal zijn om compromissen te sluiten in het conflict met Rusland.
Het gevaar voor de beleggers schuilt vooral in binnenlandse politieke verdeeldheid in de VS tijdens het verkiezingsjaar. Andere landen of partijen zullen daar mogelijk gebruik van willen maken, waardoor het een onrustig geopolitiek jaar kan worden.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.