Column: all-time highs op aandelenmarkten

21 februari 2024 12:32

Veel aandelenmarkten bereikten de afgelopen tijd nieuwe all-time highs. Is dat genoeg reden om binnenkort een correctie te verwachten, en daarom nu je winst te pakken?

column

De afgelopen weken bereikten veel aandelenmarkten nieuwe records.

Denk aan de S&P500 die door de 5000-puntengrens brak, maar ook, dichterbij huis, de AEX die boven de 800 steeg.

En dat terwijl verwachtingen rond de aankomende rentebesluiten van verschillende centrale banken juist wat minder optimistisch werden; de markten gaan er nu bijvoorbeeld van uit dat de Fed dit jaar drie keer de rente verlaagt. Begin van deze maand ging men nog uit van zes renteverlagingen.

Die records op de aandelenmarkten worden in plaats daarvan deels gedragen door goede jaarresultaten; denk recent bijvoorbeeld aan Meta of Amazon.

Maar los van de precieze krachten achter die records; moeten beleggers zich zorgen maken? Want iedere serieuze crash in de aandelenmarkten wordt natuurlijk voorafgegaan door een all-time high.

Het korte antwoord is dat records in de aandelenmarkten op zichzelf geen reden zijn tot zorg.

All-time highs op de aandelenmarkten worden gemiddeld genomen juist kort daarop gevolgd door nieuwe all-time highs, en zo’n recordreeks kan vaak wel even duren.

Grafiek

Hoe komt dat?

Dat zit zo. Veel beleggers stappen juist in op het moment dat de markten als een zonnetje draaien, gedreven door kuddegedrag, door een rits aan psychologische fenomenen met spannende Engelse namen zoals ‘recency bias’ of ‘confirmation bias’, of door hebzucht. Deze psychologie van beleggen zorgt ervoor dat het opwaartse gedeelte van iedere marktcyclus vaak langer duurt dan veel beleggers verwachten. Kan het echt zo blijven doorgaan, vraagt men zich af. Ja, dat kan dus.

Het gevolg is dat rendementen na all-time highs vaak goed zijn. Onderzoek van JPMorgan laat zien dat als je de afgelopen 30 jaar op een hoogtepunt in de S&P500 was gestapt, je een jaar later meer rendement had geboekt dan als je op een willekeurige dag had ingelegd.

Het alternatief voor blijven zitten als een nieuw record zich voordoet is natuurlijk uitstappen. Dat zorgt voor twee uitdagingen. Een, je moet het juiste uitstapmoment kiezen. En we hebben net al gezien dat de markt vaak langer dan verwacht omhoog blijft gaan. Als je dat uitstapmoment niet perfect timet, mis je kostbaar rendement. En twee, je moet dan vervolgens de bodem goed timen om weer gunstig te kunnen instappen.

Kort samengevat, een all-time high is op zichzelf geen reden om uit te stappen. Dat kan uiteindelijk zelfs een kostbare keuze blijken.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.