Japanse Nikkei op recordstand, meer in het vat?
Wij verwachten dat de opmars van Japanse aandelen door kan zetten vanwege de goedkope yen, de positieve ontwikkeling in de loongroei en de aanhoudende hervormingen.

Japan behoort tot de best presterende markten dit jaar met een plus van 8,5% in euro. Wij verwachten dat de opmars van Japanse aandelen door kan zetten vanwege de goedkope yen, de positieve ontwikkeling in de loongroei en de aanhoudende hervormingen. De tijdelijke dip in de economische groei en de gemiddelde aandelenwaardering zullen daarbij geen grote belemmering vormen.
Optimisme door beter inflatiebeeld
Het inflatiebeeld in Japan is aan de betere hand. Na decennialange problemen met deflatie zien we positieve ontwikkelingen terug in loongroei en bedrijven die weer prijzen durven te verhogen.
Dat geeft reden tot optimisme dat Japan eindelijk uit de deflatieval geraakt. Deze dynamiek is positief voor aandelen en zal de interesse bij beleggers wekken.
Dat geldt zeker voor de Japanse huishoudens die hun spaargeld in waarde zien verminderen met de toegenomen inflatie. Een kleine draai van de Japanse huishoudens naar aandelen zal al een significante impuls voor de aandelenmarkt zijn. Japanse huishoudens hebben namelijk maar liefst voor 54% in kas-gerelateerde waarden zitten. Het nieuwe Nippon Individual Savings Account (NISA) plan, gestart in januari, zal daarbij helpen. Met dit plan geeft de overheid burgers de mogelijkheid om een groter bedrag belastingvrij te beleggen in de aandelenmarkt.
Afnemend renteverschil nodig om yen te steunen
Vooralsnog vertaalt de gunstige inflatiedynamiek zich niet in een sterkere yen. Sterker nog, de yen is recentelijk verder in waarde afgenomen en staat weer onder de 150 yen per dollar, dat zijn historisch lage niveaus. Een tijdelijke dip in de economische groei en het grote renteverschil met het westen spelen een belangrijke rol. Wel is de zwakke yen goed voor de export en het trekt bedrijven aan die productiefaciliteiten in Japan neerzetten, ook als alternatief voor China.
Het renteverschil bepaalt voor een deel de kracht of zwakte van een munt. Om een verdere val van de yen tegen te gaan moet het renteverschil tussen Japan en de westerse landen worden verkleind. De zwakke yen zal ons inziens weer kunnen aantrekken als het renteverschil tussen Japan en de VS en Europa verkleind wordt. Iets wat we verwachten in de loop van het jaar als de rentes in de VS en Europa verlaagd zullen worden. Bovendien ligt het in de lijn der verwachtingen dat de Japanse centrale bank dit jaar de rente zal gaan verhogen als de inflatie zich positief zal blijven ontwikkelen.
Beursautoriteiten zorgen voor hervormingen
Bedrijven dragen ook hun steentje bij onder dwang van de Tokio Stock Exchange (TSE), die graag ziet dat bedrijven meer doen om hun winstgevendheid en waardering (koers ten opzichte van de boekwaarde) te verbeteren. De kasposities zijn nog altijd stevig. Daarnaast zijn de kruislingse belangen, dat wil zeggen het feit dat ondernemingen een belang in elkaar hebben wat kenmerkend is voor Japan, aan het afnemen. Het beleid begint dus haar vruchten af te werpen. Ook is er een sterkere toename in terugkoop van eigen aandelen. Genoeg redenen voor beleggers om terug te keren naar de Japanse aandelenmarkt.
Samen met een gemiddelde relatieve waardering (koers-winstverhouding) ten opzichte van de wereldindex zien wij daarom ruimte voor een verdere opmars van Japanse aandelen.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.