Hoe zorgelijk is de groeiende schuldenberg in de VS?

13 maart 2024 17:21

Met de Amerikaanse verkiezingen voor de boeg valt het te begrijpen dat beleggers zich zorgen maken over de ontwikkeling van de staatsschuld in de VS. Die is opgelopen tot wel 129% van het bruto binnenlands product (bbp). Voor de financiële crisis van 2008 lag dat percentage meestal tussen 30 en 70. We spreken erover met beleggingsstrateeg Erik Schmahl.

Dollars

Erik, inmiddels is duidelijk dat we komend najaar Biden vs. Trump krijgen. Hoe staan de twee kandidaten tegenover de schuldenkwestie?

“Beide presidentskandidaten zijn absoluut niet van plan om de oplopende staatsschuld aan te pakken. Biden is allesbehalve een begrotingshavik, zoals de Inflation Reduction Act (IRA) heeft uitgewezen. Zijn tegenkandidaat, Trump, heeft wel recht van spreken als hij zichzelf ‘King of debt’ noemt.

Het is vrijwel zeker dat de VS de komende jaren een ruim begrotingsbeleid gaat voeren. Alleen als Biden president wordt in een door de Republikeinen beheerst Congres, zal het begrotingsbeleid waarschijnlijk terughoudend zijn.”

Welke rol speelt het schuldenplafond hierbij?

“Het Congres keurt geen begroting goed, maar heeft alleen invloed door de omvang van de staatsschuld tot een maximum te beperken. Op die manier worden Biden’s uitgavenplannen momenteel geremd. Maar er zijn talloze verplichtingen vanuit sociale zekerheid waardoor de begroting verder uit het lood zal slaan.

De staatsschuld kan alleen gelijk blijven als er hard bezuinigd wordt. Maar politici worden er niet voor beloond als ze de hand op de knip houden, dus is de begrotingsdiscipline steeds verder te zoeken.”

Zijn beleggers bereid een verder oplopende staatsschuld te blijven financieren?

“Op zich is een hoge staatsschuld niet uniek. Japan heeft nog een veel hogere staatsschuld, wel 264% van het bbp. De rente in Japan is desondanks een stuk lager. Een groot verschil is wel dat de Japanse staatsschuld hoofdzakelijk door Japanners wordt gefinancierd. De VS is voor de financiering van de staatsschuld voor een flink deel afhankelijk van het buitenland. Zo houden China en Japan elk ongeveer 3% van de staatsschuld.

Grafiek

Met de oplopende spanning tussen China en de VS is de belangstelling bij China voor de dollar afgenomen. Ook het feit dat de tegoeden van Rusland werden bevroren na de inval in Oekraïne zal daarbij niet hebben geholpen. Toch heeft dat in de afgelopen maanden niet geleid tot een hogere tienjaarsrente in de VS. Terwijl de afbouw van de obligatieportefeuille door de centrale bank toch al voor extra aanbod zorgde en de verwachtingen over renteverlagingen werden teruggeschroefd. Er is op dit moment dus duidelijk voldoende vraag naar dollarobligaties.”

De kredietrating van de VS is nog altijd hoog, AA+ bij S&P en Fitch en AAA bij Moody’s. In hoeverre staat die onder druk?

"Nauwelijks. De VS is een uitermate rijk land met een zeer succesvol bedrijfsleven. Er is volop basis voor belastingheffing en voldoende dekking voor een hoge staatsschuld.

Bovendien is de omvang van de staatsinkomsten in het bbp met 32,5% laag in vergelijking tot andere geïndustrialiseerde landen. In Duitsland is het 47%, in Frankrijk zelfs 53,5%. Daarom is de VS nog altijd een van de meest kredietwaardige landen. Er is voor de ratingbureaus weinig reden om aan de hoge beoordelingen te morrelen.”

Hoe zit het met het politieke klimaat?

"Daar is de VS kwetsbaarder. Politieke tegenstanders spelen voortdurend hoog spel en lijken niet bang om een default op de staatsschuld te veroorzaken. Maar beleggers hebben er goed aan gedaan het politiek gekrakeel te negeren. Het wordt pas zorgwekkend als er werkelijk geen bereidheid is de schulden te voldoen. Daarvan lijkt geen sprake.

De reden dat de VS zich zulk gedrag kan permitteren, is dat de dollar de reservemunt van de wereld is. Hoewel er wel enige afname van het belang van de dollar zichtbaar is, wijst niets erop dat de renminbi of de euro die rol in de nabije toekomst kan overnemen. Er is op dit moment simpelweg geen geloofwaardig alternatief.”

Tot slot: wat betekent dit voor de beleggingen in onze beheerportefeuilles?

”We zien geen reden om met een boog om de VS, de dollar of de Amerikaanse Treasuries (staatsobligaties, red.) te bewegen. Japan heeft een veel hogere staatsschuld en de rente is er juist lager. De wereld blijft afhankelijk van de dollar en ondanks de verdeeldheid lijkt de VS niet elkaar te gaan vallen. Wij blijven daarom beleggen in de VS.”

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.