Schuldpapier van opkomende markten: sjeu zit in de tweede rang
We zijn positief over obligaties van opkomende landen: de inflatie is beheerst, de groei is solide en defaultrisico’s worden overschat. Beleggen in dit soort schuldpapier is natuurlijk niet zonder risico, maar er liggen duidelijk kansen in de periferie, landen waar voor beleggers een ‘vuiltje’ aan zit. Zo zijn obligaties van Egypte en Ecuador recent stevig opgeklommen.

Binnen het 1895 Obligaties Opportunities Fonds hebben we een grote positie in schuldpapier van opkomende markten (emerging market debt, oftewel EMD).De belangrijkste zijn Brazilië, Hongarije, Indonesië en Mexico.
Gevoelig voor stijgende rente
Dergelijk schuldpapier heeft één nadeel: het is relatief rentegevoelig. In tijden van rentestijging is dat een nadeel. Zo ook dit jaar. Het rendement op EMD is vlak, terwijl andere categorieën hoogrisico-obligaties (zoals coco’s, hybrids en highyield) in de plus staan.
Maar kredietopslag is gedaald
De kredietopslag van opkomende landen is de afgelopen maanden afgenomen, zoals je in de onderstaande grafiek ziet. Het beeld is wel enigszins vertekend: dit is het beeld van de veilige landen met een solide kredietrating (investment grade). Zo is de kredietopslag op obligaties van Chili, Indonesië of Saoedi-Arabië minder dan 1%. Ook de opslag van Mexico met 1,5% en Brazilië met 2% is minder dan hij geweest is, maar het is nog steeds ruim voldoende betaald.
Kansen in tweede rang
De echte sjeu zit in de tweede rang. Dat zijn landen waar vanuit het gezichtspunt van beleggers een vuiltje aan zit. Daar hebben vermogensbeheerders de afgelopen twee jaar met een grote boog omheen gelopen. Sinds 2022 is er voor 128 miljard dollar aan uitstroom geweest uit EMD. Managers hebben deze beweging vooral gebruikt om hun vuiltjes op te ruimen.
Nu zie je geregeld landen die hun problemen proberen aan te pakken. Zelfs een land als Argentinië (dat al negen keer failliet is gegaan) valt op met een orthodoxe en pragmatische begrotingsdiscipline, waarbij forse ingrepen in de sociale zekerheid niet worden geschuwd. Tot dusverre zijn beleggers nog terughoudend. Die obligaties staan op ruwweg 30%.
Ruime beloning in Egypte en Ecuador
In sommige gevallen worden beleggers die zulke obligaties oppikken ruim beloond. Zo stonden de obligaties van Egypte zwaar onder druk. Maar met de steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de EU kan het land ineens miljarden tegemoet zien. Egyptische obligaties zijn dan ook fors in herstel. Noteerden ze in oktober 55%, nu staan ze op 85% en geven dan ook 10% rente. De relatief bescheiden ogende positie in het 1895 Obligaties Opportunities Fonds heeft al 33 basispunten (0,33%) bijgedragen aan het rendement dit jaar.
Een vergelijkbaar verhaal gaat op voor Ecuador. Onze beheerder heeft daar winst genomen. Aan de andere kant liggen obligaties Oekraïne begrijpelijkerwijs een stuk slechter in de markt, ondanks de steun van de EU tot dusverre.
Beleggen in de periferie is natuurlijk niet zonder risico, maar er liggen kansen. Daarvoor hoef je echt niet naar moeilijk verhandelbare landen waar een coup dreigt.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.