Dalende inflatie en broze economie rechtvaardigen renteverlaging ECB in juni

10 april 2024 9:38

Hoewel de Europese Centrale Bank (ECB) traditiegetrouw haar stappen wat voorzichtiger zet dan de centrale bank van de VS (de Fed), ziet het er steeds meer naar uit dat de ECB als eerste van de twee een renteverlaging zal gaan doorvoeren. Inflatie ontwikkelt zich gunstig in de eurozone en de kwakkelende economie is wel toe aan een lagere rente.

gebouw van de ECB in Frankfurt am Main

Bij de vorige bijeenkomst heeft ECB-voorzitter Christine Lagarde aangegeven dat de centrale bank waarschijnlijk nog onvoldoende informatie heeft om al in de komende bijeenkomst – die morgen op de agenda staat – een renteverlaging door te voeren. Maar ze zal de gelegenheid waarschijnlijk wel aangrijpen om de verlaging in juni te signaleren.

Inflatie blijft dalen

Een renteverlaging is allereerst gerechtvaardigd omdat de inflatiecijfers zich gunstig ontwikkelen. De inflatie is met 2,4% nog slechts beperkt boven de doelstelling van 2%. De daling geeft vertrouwen dat de inflatie binnen afzienbare termijn daaronder zal geraken.

Grafiek die de inflatie in de EU en het rentetarief van de ECB sinds maart 2015 toont

Zwakke economie

Daarbij zijn de economische data uit Europa niet dramatisch, maar wel zwak. Met name de Duitse economie verkeert in zwaar weer. Een lagere rente is daarom passend.

Toen de ECB in september de laatste renteverhoging doorvoerde, lag de inflatie nog boven de 5%. Nu die zes maanden later zoveel is gedaald terwijl de economie stagneert, is een lager renteniveau passend dan de 4% waar de beleningsrente nu staat.

“De olieprijs is dit jaar met 15 dollar per vat opgelopen, maar gasprijzen zijn juist gedaald.”

Energie en lonen zorgen voor onzekerheid

Uiteraard zijn er nog wel onzekerheden over de inflatieontwikkeling. De olieprijs is dit jaar met 15 dollar per vat opgelopen, wat door zal werken in allerhande prijzen. Omdat de gasprijzen juist zijn gedaald, is de impact wel minder groot. Omdat de benzineprijs een van de meest zichtbare prijspeilen is, zal dit de gevoelsinflatie wel hoog houden.

Een tweede factor van onzekerheid is de loonontwikkeling. De angst voor een haasje-overeffect vanuit de lonen is voor de ECB een duidelijke reden geweest om nog geen renteverlaging door te voeren. De toon van ECB-leden hierover is recentelijk wat optimistischer geworden. In principe hoeven hogere lonen geen inflatie te bewerkstelligen als de productiviteit toeneemt.

Zwakkere euro

Waar de ECB zich waarschijnlijk minder zorgen om maakt, is de zwakkere euro, die het gevolg kan zijn van een renteverlaging terwijl de Fed de tarieven mogelijk onveranderd houdt. De dollar zou verder aan kracht kunnen winnen en richting de 1,05 dollar per euro kunnen bewegen. De sterkere economie in de VS en de functie als veilige haven bij geopolitieke onrust werken al in het voordeel van de dollar.

Een zwakkere euro is minder problematisch voor de ECB in een periode dat het de rentes verlaagt. Het jaagt immers de economie en de inflatie aan. Dat is problematisch wanneer je de rente verhoogt, maar niet op de weg omlaag.

Hoeveel verlagingen in de tweede jaarhelft?

Minstens zo belangrijk is of Lagarde morgen iets zal zeggen over het rentepad in de tweede helft van het jaar. Het is goed voorstelbaar dat ze daar geen uitspraak over wil doen onder het motto dat de ECB nu data-afhankelijk is. Maar mogelijk zal de ECB de verleiding niet kunnen weerstaan om hierover een signaal af te geven om te voorkomen dat de markt al te voortvarend volgende renteverlagingen gaat inprijzen. Nu wordt een tweede renteverlaging pas in september en een derde in december verwacht. Het is goed voorstelbaar dat de ECB daarmee wel tevreden is.

Hoe snel de ECB de rentetarieven verlaagt, beïnvloedt vooral de koersen van kortlopende obligaties. Lagere rentes leiden tot hogere koersen. Voor langlopende obligaties in euro geldt dat de rente (en dus de koers) ook sterk wordt beïnvloed door de lange rente in de VS.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.