Vooruitblik op cijferseizoen: stempel Big Tech op winsten neemt geleidelijk af

11 april 2024 10:30

Big Techbedrijven waren vorig jaar verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de winstgroei. Die dominantie neemt dit jaar geleidelijk af. Er is ruimte voor andere sectoren om bij te trekken. Dit betekent dat de stijging van de aandelenbeurs zich kan gaan verbreden.

Scherm met koersinfo dat Q1 aangeeft

Grootbanken VS trappen cijferseizoen af

We starten deze week het cijferseizoen. Traditiegetrouw geven de grootbanken in de VS als eerste inzicht in hun financiële prestaties in het eerste kwartaal.

De week van 22 april is belangrijk, dan rapporteren de meeste bedrijven uit de Amerikaanse S&P500: 173 in totaal, waarvan vijf van de ‘Magnificent Seven’. Het seizoen eindigt in de week van 20 mei, wanneer Nvidia over de brug komt met cijfers.

Analisten positiever dan gemiddeld

Net als altijd zie je ook dit keer dat analisten richting de start van het cijferseizoen hun cijfers naar beneden hebben bijgesteld, waardoor er ruimte is ontstaan voor positieve verrassingen. Opvallend is wel dat de negatieve bijstellingen dit kwartaal minder zijn dan normaal. Analisten zijn dus iets positiever dan gemiddeld voordat het cijferseizoen losbreekt.

Gemiddeld genomen verwachten analisten dat de winsten van bedrijven uit de S&P500 zo’n 4% hoger uitvallen dan in het eerste kwartaal van 2023. Dat is een bescheiden groei wat dus ruimte biedt voor positieve verrassingen gezien het betere economische beeld in de VS.

Verwachtingen Big Tech normaliseren

De grote Amerikaanse techbedrijven waren vorig jaar verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de winstgroei. Die dominantie neemt dit jaar geleidelijk af. De piek van de winstgroei (68%) lag in het vierde kwartaal van 2023. Dat cijfer zal dit kwartaal naar verwachting dalen naar 42%, wat overigens nog steeds fors is. De dalende trend van de winstgroei zet door in de komende kwartalen tot 15% in het vierde kwartaal.

Grafiek die de winstgroei van de Magnificent 7 (zonder Tesla) per kwartaal laat zien. De piek lag in het vierde kwartaal van 2024

“De winsten lopen nu nog het hardst terug in de sectoren energie, materialen en gezondheid.”

Rest van de S&P500 klimt uit dal

Kijken we naar de S&P500 zonder tech en internetretail (sectoren die het goed hebben gedaan), dan zit die sinds het tweede kwartaal van 2023 in een winstrecessie. Het goede nieuws is dat we daar volgens de prognoses in het tweede kwartaal uitklimmen.

Voor het eerste kwartaal zijn de verwachtingen nog wel laag. Vooral voor de sectoren energie, materialen en gezondheid zien we negatieve bijstellingen sinds begin dit jaar. In die sectoren lopen de winsten het hardst terug.

Aangezien de winstgroeicijfers van Big Tech en de overige sectoren in de komende kwartalen dichter bij elkaar komen te liggen, is het mogelijk dat de stijging van de aandelenbeurs zich kan gaan verbreden buiten de Big Tech-aandelen. Iets wat we momenteel al zien gebeuren.

Verschillen per regio

Als we per regio kijken, dan valt op dat analisten hun verwachtingen voor Japan in de laatste drie maanden vaker naar boven hebben bijgesteld. Momenteel verwachten ze dat de winsten van Japanse bedrijven in de komende twaalf maanden met 8% zullen stijgen.

Voor China en opkomend Azië zien we over het algemeen juist wat meer bijstellingen naar beneden. Datzelfde geldt voor de VS en Europa, maar wel in mindere mate.

Europa blijft achter

Vanaf het tweede kwartaal van 2024 zien we de winsten van Europese beursgenoteerde bedrijven aantrekken, maar minder sterk dan andere regio’s. Voor Europa wordt in de komende twaalf maanden een winstgroei van 5,4% verwacht, terwijl dat voor de VS 10,9% is en voor opkomend Azië zelfs 22,6%.

Winstgroei van 10% is haalbaar

Voor de wereldindex als geheel verwachten analisten dat bedrijfswinsten in de komende twaalf maanden rond de 10% gaan groeien. Wij gaan ervan uit dat deze groei haalbaar is. Vanwege de robuuste economische groei en de positieve draai in het producentenvertrouwen wereldwijd zien we zelfs ruimte voor positieve verrassingen.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.