Nieuw inflatiecijfer VS op komst: dit staat er op het spel
Het inflatiecijfer dat morgen uitkomt in de VS bepaalt of de rentemarkt onrustig blijft voor beleggers. De koersen van Amerikaanse obligaties staan onder druk door onrust over de rente. Beleggers houden steeds meer rekening met het scenario dat er dit jaar geen renteverlaging komt in de VS. Wij verwachten dat de rente uiteindelijk wel omlaag gaat, maar pas als de centrale bank (de Fed) tekenen ziet van een verzwakkende arbeidsmarkt.

Nieuw inflatiecijfer op komst
De favoriete prijsindicator van de Fed wordt morgen gepubliceerd: de prijsdeflator. Hierin wordt gekeken naar waar het bruto binnenlands product aan is besteed en in hoeverre daarbij sprake is geweest van prijsstijgingen. Dit om rekening te houden met het effect dat wanneer bijvoorbeeld de aardappelen eens zo duur worden, mensen meer pasta en rijst gaan eten.
Het is best belangrijk voor het sentiment op de obligatiemarkt hoe dit cijfer zich ontwikkelt. Immers, de laatste cijfers van die andere belangrijke inflatiemaatstaf, de consumentenprijsindex (CPI), vielen de markt duidelijk tegen. Sindsdien ligt de tweejaarsrente op 5%, waar die begin dit jaar 4,2% was.
Wanneer je naar onderstaande grafiek kijkt met de jaar-op-jaar inflatiecijfers, is daar weinig reden toe. De inflatie is de afgelopen twee jaar rap gedaald en de trend is duidelijk omlaag.
Diensteninflatie baart zorgen
Waarom dan toch die onrust? Dat is vanwege de aanhoudende diensteninflatie. Je ziet de goedereninflatie duidelijk afnemen, maar de diensteninflatie niet. Voor een belangrijk deel heeft dat met de huisvestingskosten te maken.
Interessant is het om te zien wat de prijsdeflator morgen doet. Als de diensteninflatie daarin in navolging van de CPI omhoogschiet, zal de onrust blijven in de rentemarkt. Maar als de prijsdeflator een ander beeld laat zien, dan is dat een signaal dat beleggers zich misschien te veel van de wijs hebben laten brengen door de CPI.
Getemperde verwachtingen
Het is natuurlijk vooral de onverwacht sterke kracht van de economie in de VS die het rentebeeld sterk negatief heeft beïnvloed. Waar de markt aan het begin van dit jaar nog hoopte op 1,6%-punt aan renteverlaging van de Fed en de Europese Centrale Bank (ECB), is dat nu teruggeschroefd naar slechts 0,75%-renteverlaging door de ECB en zelfs maar 0,4% aan renteverlaging door de Fed. Met andere woorden: er wordt steeds meer rekening gehouden met het scenario dat er geen renteverlaging komt.
Dat is geen wonder: de ‘zachte landing’ van de economie, waar iedereen zo zijn twijfels bij had, hebben we gehad. Het herstel in de inkoopmanagersindices laat duidelijk zien dat de vertraging in de industrie achter de rug is en we in een nieuwe cyclus zitten met aantrekkende orderontvangsten. De risico’s liggen daarmee meer aan de bovenkant: ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wees afgelopen week op het gevaar van oververhitting en het gevaar van een uit het lood geslagen begroting.
Wachten op verzwakking arbeidsmarkt
We gaan ervan uit dat de Fed de rente onveranderd laat zolang de arbeidsmarkt in de VS sterk blijft. Op het moment dat die een teken van verzwakking laat zien, dus een banengroei onder de 100.000 en een oplopende werkloosheid, dan zal de Fed wel in actie gaan komen.
De kans dat die stap omlaag zal zijn, is veel groter dan omgekeerd. Het rentetarief is historisch hoog en met een dalende inflatie is de reële rente heel hoog, dus de Fed staat al op de rem door de tarieven onveranderd te laten.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.