In gesprek over transities bij bedrijven: aandacht voor mode en water

24 juni 2024 16:35

Als betrokken aandeelhouder vinden wij het belangrijk dat bedrijven waarin we beleggen aandacht hebben voor milieu, samenleving en goed bestuur (ESG in het Engels). In gesprekken met bedrijven hebben twee thema’s in de eerste helft van dit jaar bijzondere aandacht gekregen: de transitie in de kleding- en cosmetica-industrie en het gebruik van water.

Mode industrie

Uitdagingen voor mode-industrie

De kleding- en cosmetica-industrie groeit tot 2030 naar verwachting met 40%. Deze sector staat voor verschillende uitdagingen op het gebied van ESG. De bedrijfsmodellen zijn vooral gericht op produceren, met afval als gevolg. De productie heeft een grote impact op ecosystemen en het milieu, mede door gebruik van grondstoffen zoals katoen en wol en van water.

Deze sector kan een belangrijke bijdrage leveren aan de circulaire economie, mits ze een transitie doormaakt. Bijvoorbeeld door best practices uit te wisselen, wat nu te weinig gebeurt.

Ook sociale kwesties kunnen een rol spelen bij dit type bedrijven. Niet altijd is er voldoende aandacht voor een leefbaar loon in de keten en arbeidsrechten kunnen onder druk staan.

In gesprek met vooral grote modemerken

Als actief aandeelhouder kunnen we gesprekken voeren met bedrijven in deze sector en gebruik maken van het stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen.

In de gesprekken worden inzichten gedeeld en worden afspraken gemaakt over hoe de bedrijven een bijdrage kunnen leveren aan verduurzaming van deze sector. De focus ligt daarbij op beursgenoteerde ondernemingen in de gehele wereldwijde keten: van de productie en inkoop van grondstoffen tot de voorbereiding, kledingproductie, consumptie en het beheer aan het einde van de levenscyclus. Van luxegoederen tot sportkleding en de massamarkt.

De nadruk ligt op modemerken. Die kunnen een positieve impact hebben op de gehele keten door bijvoorbeeld toeleveranciers aan te spreken op hun productieproces en sociaal beleid. En door de eindconsument bewust te maken van recycling, waardoor nieuwe materialen kunnen worden gecreëerd voor hergebruik.

Schoon water

Een ander belangrijk onderwerp is natuurlijke grondstoffen en in het bijzonder schoon drinkwater. Met bedrijven wordt het gesprek gevoerd over het watergebruik voor hun productieprocessen en het afval dat hierdoor ontstaat. In het bijzonder in gebieden met waterschaarste kan dit leiden tot hogere operationele kosten en reputatierisico’s door verzet van de lokale bevolking.

Aan bedrijven wordt gevraagd om meetbare doelen op te stellen om het gebruik van hulpbronnen en vervuiling te vermijden of te minimaliseren. Voorwaarde is dat deze doelen gekoppeld zijn aan tijdslijnen en dat de ondernemingen de voortgang regelmatig meten en rapporteren.

Het is positief om te zien dat bedrijven echt inspanningen verrichten. Een voorbeeld is een bedrijf dat uit afvalwater bepaalde mineralen en zeldzame metalen is gaan filteren, zodat het kan worden hergebruikt.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.