Beleggers hebben meer oog voor de Fed dan voor Trump

18 juli 2024 11:40

De aanslag op Trump had geen directe impact op de financiële markten. Er was weliswaar iets te zien op de cryptomarkten en in de wedkantoren. Maar voor de rente, de dollar en de beurzen was de aanslag een kleine rimpeling. Beleggers hebben meer oog voor het beleid van de Fed.

FED

De mogelijke terugkeer van Donald Trump als president van de VS is vanzelfsprekend een factor waar beleggers op anticiperen. Tegelijkertijd is november nog ver weg in politieke termen en hangt ook veel af van hoe het Congres er na de verkiezingen uit komt te zien. Voor het binnenlands (begrotings-) beleid heeft de president immers hun goedkeuring nodig.

Acht jaar geleden reageerden beleggers verheugd op de verkiezing van Trump. Toen konden beleggers zich verheugen op belastingverlaging. Die ruimte is nu minder aanwezig. Bovendien zou herverkiezing een minder grote verrassing zijn.

Het Trump effect

Wat wel wordt beschouwd als een mogelijk Trump effect is een hogere lange rente vanwege de verwachte hoge begrotingstekorten door eventuele belastingverlagingen, en omdat hoge importtarieven de inflatie kunnen aanwakkeren. Financiële waarden zouden daarvan profijt kunnen hebben, nog los van de deregulering die een Trump regering zou doorvoeren.

Kwetsbaar zouden techaandelen kunnen zijn, want sommige van die bedrijven waren de vorige keer niet zo vriendelijk voor Trump. Maar ook namen in de alternatieve energiesector, die natuurlijk profiteert van de groene maatregelen in de Inflation Reduction Act van Biden.

Maar de mogelijk hogere kans op een nieuw Trump presidentschap vertaalde zich helemaal niet in een zwakkere dollar of hogere rentes. Integendeel, de rente in de VS ging omlaag.

Grafiek

Inflatie VS

Veel meer gewicht in de schaal legden de uitspraken van Fed-president Powell dat de inflatie nu echt naar 2% beweegt. Vorig jaar ging de inflatie hard omlaag, maar dat stopte in Q1 omdat sommige bedrijven toen nog kostenstijgingen uit het verleden in hun diensten moesten doorberekenen. In Q2 is de inflatie vervolgens weer hard gedaald.

Als het inflatieniveau zoveel lager is, past daar een lagere rente bij. Gelet op de recente uitspraken van de Fed gaat de rente in de VS in september eindelijk omlaag. En wanneer het in de VS gebeurt, dan kan de rest van de wereld daar ook van profiteren.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.