Solide economische data VS brengen zorgen over recessie tot bedaren
De rust op de aandelenbeurzen is de afgelopen dagen teruggekeerd. Koersen zijn voor een deel hersteld en staan weer op het niveau van juni. Recente economische data hebben de ergste zorgen over een recessie in de VS weggenomen. Wel kunnen Amerikaanse inflatiecijfers en onrust in het Midden-Oosten voor nieuwe koersschommelingen zorgen in de komende dagen.
Werkloosheidsaanvragen stellen gerust
De wekelijkse werkloosheidsaanvragen vormen een belangrijk onderdeel van de economische barometer voor de VS. Het cijfer geeft tijdig een weergave van hoe de arbeidsmarkt zich ontwikkelt. Snel oplopende werkloosheidsaanvragen wijzen op een verslechtering van de arbeidsmarkt en daarmee op een afzwakking van de groei.
Maar de cijfers stelden vorige week juist gerust, waardoor het herstel verder vorm kreeg op de aandelenmarkten. Hoewel de arbeidsmarkt duidelijk over zijn piek heen is en de aanvragen oplopen, komt het niveau en het tempo niet overeen met een recessie.
Inflatie in het middelpunt van de belangstelling
Naast economische data is inflatie nog steeds heel belangrijk voor de richting van de markten. Ze bepaalt namelijk de bewegingsvrijheid van centrale banken als de economische cijfers verder verslechteren. De markt kan soms erg uitgelaten reageren op dit rapport.
Beleggers rekenen op dit moment op opgeteld 1 procent aan renteverlagingen voor de komende drie bijeenkomsten. De vraag is of we in september 0,25% verlaging krijgen of toch 0,5%. Het inflatierapport kan hier een belangrijke rol in spelen.
Op woensdagmiddag krijgen beleggers het cijfer over de Amerikaanse inflatie over de maand juli. Een cijfer dat in lijn is met de verwachting van een inflatie van 3% of lager stelt beleggers gerust. Een cijfer dat aanzienlijk hoger uitkomt, betekent een knauw voor het beleggerssentiment. Dat zou namelijk betekenen dat de Amerikaanse centrale bank (de Fed) minder renteverlagingen kan doorvoeren dan waar beleggers sinds de correctie op zijn gaan rekenen.
Wat doen de lonen en huren?
Tot nu toe houden vooral de gemiddelde huurontwikkeling (nog ruim 5%) en de loongroei (ruim 4%) de diensteninflatie in de VS hoog. De goedereninflatie beweegt sinds begin dit jaar onder de 2%.
Met een afkoelende arbeidsmarkt en huurinflatie die gestaag verder daalt, valt een verder afnemende inflatie te verwachten. Een cijfer dat deze trend in de lonen en de huurontwikkeling bevestigt, is gunstig omdat dan het vertrouwen in een renteverlaging toeneemt. Maar een uitschieter in een van deze of andere componenten kan voor verrassingen zorgen.
Onrust Midden-Oosten
Tegelijkertijd is er een andere bron van beweeglijkheid die in de komende tijd voor onrust kan zorgen en dat is de situatie in het Midden-Oosten. Daar houden beleggers rekening met een Iraanse vergeldingsaanval op Israël.
Hoewel geen van de partijen gebaat is bij een regionale oorlog, valt escalatie niet uit te sluiten. In april was er ook een Iraanse vergeldingsaanval op Israël. Die leidde toen niet tot een periode van aanhoudende koersdalingen. De vorm en het effect van een eventuele vergeldingsaanval bepalen hoe sterk financiële markten reageren, maar ook hoe snel het herstel kan inzetten.
Beweeglijkheid hoort erbij, zeker in de zomer
Na een periode van extreem lage beweeglijkheid worden beleggers nu dus geconfronteerd met grotere koersschommelingen. Dit hoort bij beleggen. Vooral in de zomermaanden, waarin er minder gehandeld wordt dan in andere periodes van het jaar, zien we vaker sterke uitschieters.
Tegelijkertijd laat de recente koersontwikkeling zien dat een snelle omslag zowel naar beneden als naar boven mogelijk is.
We houden vooralsnog vertrouwen in het scenario dat we begin juli hebben geschetst in onze beleggingsvisie. In dat scenario koelt de economische groei in de wereld niet sterk af, daalt de inflatie gestaag verder en volgen er renteverlagingen in de komende maanden. In deze omgeving kunnen vooral aandelen goed presteren.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.