De ECB zet voorzichtig een tweede rentestap
De inflatie in de eurozone is gedaald tot dicht bij de doelstelling van 2%. Dat biedt ruimte om de rente verder te verlagen, te beginnen deze week. Wel zal de Europese Centrale Bank (ECB) kiezen voor een voorzichtig tempo met het oog op de nog altijd hoge diensteninflatie. Een omgeving met gematigde economische groei, afnemende inflatie én renteverlagingen van de ECB en de Fed is gunstig voor beleggingen.

Voldoende inflatieprogressie
De ontwikkeling van de inflatie in de eurozone vertoont twee sporen. De goedereninflatie is met 1,4% duidelijk onder de doelstelling van de ECB uitgekomen, terwijl de diensteninflatie met 4,2% niet alleen boven de doelstelling staat, maar ook is gestegen in de afgelopen maanden.
Het inflatiecijfer dat alle componenten omvat, is in augustus met 2,2% wel heel dicht bij de inflatiedoelstelling van de ECB gekomen. Dit biedt ruimte voor renteverlagingen. De verwachting is dan ook dat de ECB aankomende donderdag de rente voor de tweede maal met 0,25 procentpunt verlaagt.
Tempo is onzeker
De grote vraag is wat het tempo van verlagingen in de komende maanden wordt. De ECB zal voorzichtigheid willen betrachten vanwege de hoge diensteninflatie. Maar ze moet hierin een balans vinden tussen zorgen over de groei van de Europese economie en de inflatieontwikkeling.
Een verlaging van 25 basispunten (0,25%) per kwartaal is waarschijnlijk tot aan een niveau van ongeveer 3% in de loop van volgend jaar. Uiteraard zal een gunstige inflatieontwikkeling het pad kunnen versnellen, maar veel hangt dus af van de cijfers die in de komende tijd worden gepubliceerd.
Fed is overstag
Volgende week is de Amerikaanse tegenhanger van de ECB (de Fed) aan zet. De Fed zal de rente dan in navolging van de ECB verlagen. De inflatie is voldoende gezakt en de arbeidsmarkt vertraagt. Dit geeft Fed-president Jerome Powell voldoende vertrouwen om de rente te verlagen.
De grote vraag is of de Fed de rente met 0,5% verlaagt. Dat lijkt ons gezien de onderliggende economische ontwikkelingen in de VS een stap te ver. Zo’n verlaging zal door beleggers eerder gezien worden als paniekvoetbal. Vier verlagingen van 0,25 procentpunt tot aan januari achten we waarschijnlijker.
Ook voor de Fed geldt dat het rentepad erna onzeker is. Het inflatiebeeld hangt namelijk ook af van de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en hoe het economische beleid van de nieuwe president eruitziet. Een handelsconflict tussen de VS en China en algemene invoertarieven van 10% tot 20% onder Trump kunnen namelijk de goedereninflatie aanjagen. Dit is weer van invloed op het rentebeleid van niet alleen de Fed, maar ook van de ECB.
Marktomgeving gunstig
Hoe het rentepad in de komende tijd eruitziet, is onzeker. Maar dat we een reeks van renteverlagingen onder de Fed en de ECB ingaan, staat vast. Geld lenen wordt gemakkelijker voor consumenten en bedrijven. Dit ondersteunt de economie en remt de groeivertraging. Een scenario met aanhoudende groei van de wereldeconomie is dan ook aannemelijk.
Een omgeving met gematigde economische groei, afnemende inflatie én renteverlagingen van de ECB en de Fed is gunstig voor de beleggingsportefeuille. Zowel aandelen als obligaties kunnen hier namelijk van profiteren.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.