Kleine renteverlaging verwacht in Europa en VS, ondanks grote economische verschillen
Berichten over afkoeling van de Amerikaanse economie raken op de achtergrond nu de arbeidsmarkt verrassend sterke groei laat zien. De kans op nog een grote renteverlaging van 50 basispunten (0,5%) in november is daarmee wel verkeken. De eurozone kampt met heel andere uitdagingen, maar ook daar verwachten we geen grote rentestap.

Afgelopen maand kwamen er in de VS meer banen bij dan werd verwacht, namelijk 250.000. Dat is ruim boven het niveau van 100.000 dat nodig is om de economie in balans te houden. Zo lijkt het eerdere tij van een lichte afkoeling van de arbeidsmarkt weer gekeerd.
Vraagtekens bij grote renteverlaging
In dat licht is er veel discussie of de renteverlaging van 50 basispunten door de Fed (de Amerikaanse centrale bank) drie weken terug te veel van het goede was. Want waarom zou je de economie stimuleren als het zo goed gaat? En is inflatie echt dood? Want lonen blijken weer te stijgen, en groeien nog steeds harder dan gemiddeld voor de coronapandemie.
Veel hangt af van inflatiecijfer
Hoe dan ook, meer inflatie-info krijgen we deze week op donderdag. Dan komt het Amerikaanse inflatiecijfer uit. Dat zat over augustus nog op 2.5% en de verwachting is dat in september is gedaald naar 2.3%.
Beleggers gaan in ieder geval al niet meer uit van nog zo’n jumboverlaging van 50 basispunten bij de volgende vergadering. Die kans is wel verkeken. Daarvoor gaat het te goed met de werkgelegenheid. De kans is het grootst dat het bij 25 basispunten blijft. Er zijn zelfs een paar handelaren in de markt die ervan uitgaan dat de rente helemaal niet omlaag gaat.
Europa: zorgen over economische groei
Hoe anders gaat het met Europa, waar de afgelopen twee weken de economische cijfers er toch wat anders uitzagen. Inflatie is daar al duidelijk onder de 2% geschoten.
Belangrijker is dat de economie in de eurozone het moeilijk heeft. De inkoopmanagersindex – een belangrijke voorlopende graadmeter voor de economie – is onder de 50 gedoken, wat duidt op krimp.
De inkoopmanagersindex voor de Duitse maakindustrie tikt zelfs de 40 aan. Daar gaat het echt niet goed. Natuurlijk geen verrassing met hoe de autosector er in Duitsland voor staat.
Kleine renteverlaging verwacht
De eurozone heeft de weg naar boven nog steeds niet overtuigend gevonden, zoals de VS dat wel allang heeft gedaan na covid. Renteverlaging komt er volgende week zeker aan. Maar dat zal niet een grote stap van 50 basispunten zijn, hoewel de eurozone die best zou kunnen gebruiken.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft officieel alleen de taak om de inflatie onder controle te houden, in tegenstelling tot de Fed, die zich ook op de arbeidsmarkt richt en dat ook meeweegt in zijn beslissingen.
Zo gaan we richting het einde van het jaar met twee centrale banken die te maken hebben met heel verschillende economische situaties, maar toch op een vergelijkbaar rentepad zitten (waarbij de rente in de VS nog altijd wel zo’n 1,5% hoger ligt).
Waarom zijn Amerikaanse aandelen zoveel duurder dan Europese?
In de nieuwste aflevering van de podcast Blik op beleggen gaat beleggingsstrateeg Peter Vonk dieper in op het verschil in aandelenwaarderingen tussen Europa en de VS. Luister de aflevering hier (vanaf 14.50).
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.