Column: populairste prik blijkt beroerde belegging

10 december 2024 13:38

Als er een Top2000 voor beleggers uitkomt, dan kan The winner takes it all nooit ontbreken. Elk jaar staan beleggers zich voor op hun steraandelen, maar het is vaak zeker zo leerzaam om naar je verliezers te kijken. Want is de markt wel goed in het pikken van de winnaars?

Erik Schmahl

Laten we een paar jaar terug gaan in de tijd om te kijken om te zien hoe het met covid is gegaan. In een jaar tijd werden toen vaccins ontwikkeld en op de markt gebracht. Sommige bedrijven misten de boot compleet, zoals Roche en Sanofi. Anderen waren veelbelovend, maar slaagden er niet in een grote afzet te vinden, zoals AstraZeneca en Johnson & Johnson.

De winnaars waren de mRNA-technologen van Pfizer/BioNTech en Moderna. In de loop van 2021 tekende zich dat af en gingen deze aandelen aanzienlijk in koers omhoog. Maar dat was geen goed instapmoment. Hoewel er nog steeds wereldwijd vaccinaties worden verstrekt en Pfizer, NioNTech en Moderna die markt domineren, zijn het allesbehalve de aandelen die je de afgelopen drie jaar had moeten hebben.

VaccinaandeelRendement sinds 1 december 2021
Pfizer-42,2%
Moderna-84,6%
BioNTech-60,4%
AstraZeneca+40,7%
Johnson & Johnson+10,6%
Sanofi+20,6%
Roche-12,7%
Wereldaandelenindex+38,0%
Bron: Bloomberg. Rendementen op basis van ‘total return’.

Allereerst valt op dat AstraZeneca het enige aandeel was dat de brede marktindex over deze drie jaar heeft kunnen bijhouden: het was geen makkelijke markt voor farma-aandelen die toch als defensieve waarden te boek staan. AstraZeneca wist de markt nipt (met 2%) te verslaan. Dat zijn Oxford-vaccin geen succes werd, heeft de beurswaarde dus allerminst pijn gedaan.

Ronduit pijnlijk is het verlies bij Pfizer, BioNTech en Moderna. Moderna was de pure play, een bedrijf dat met zijn covidvaccin zijn eerste blockbuster kon uitrollen. Daarbij waren er ook risico’s. Waar eerst kosten noch moeite worden gespaard om te produceren, ontstaan ook veel vaste kosten die in latere jaren maar moeilijk te dekken zijn. Temeer omdat de omzet uit covidvaccins fors afneemt. Moderna heeft in 2024 naar verwachting 83% minder omzet uit de vaccins gehaald dan in 2022. Dan heeft nog marktaandeel gewonnen ook: de omzetdaling bij Pfizer en BioNTech bedroeg 87%. Omdat Pfizer natuurlijk ook andere medicijnen verkoopt, is de val van de beurskoers daar logischerwijs minder fors.

En als je nu vlak vóór de toelating van de covidvaccins was ingestapt, laten we zeggen op 1 december 2020? Ook dan zat je over een periode van vier jaar met AstraZeneca beduidend beter dan met Moderna of Pfizer.

Grafiek

Covidbeleggers hebben dus het lid op de neus gekregen: niet alleen bij duidelijke hype-aandelen als Zoom en Peloton. Maar zelfs voor wie in de oplossing belegde.

Dat geeft maar weer eens aan hoe gevaarlijk het is om de situatie op een bepaald moment in een rechte lijn door te trekken naar de toekomst. Succesvolle bedrijven kunnen aan hun eigen succes ten onder gaan. Als belegger doe je er vaak beter aan om met de brede markt mee te beleggen in plaats van naar de sterren te schieten.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.