Rentebeleid Europa en de VS gaat uiteenlopen, maar nu nog niet

11 december 2024 14:43

De Europese Centrale Bank (ECB) en haar Amerikaanse tegenhanger, de Fed, verlagen de rente binnenkort waarschijnlijk allebei met 25 basispunten (0,25%). Daarna ziet het rentepad er anders uit. De economische omstandigheden en vooruitzichten in Europa en de VS zijn namelijk erg verschillend.

Euro en dollar

Europa: reeks aan renteverlagingen verwacht

Een renteverlaging door de ECB deze week is een zekerheidje. Interessanter is wat er hierna gaat gebeuren. Beleggers verwachten een reeks van zes renteverlagingen tot eind 2025.

Er zijn een paar redenen om meer renteverlagingen te verwachten. De Europese economie draait moeizaam. Het producentenvertrouwen staat laag. De twee kernlanden, Duitsland en Frankrijk, kampen met politieke problemen. En dan kan het handelsbeleid van Trump ook nog een knauw geven aan de Europese export.

Grafiek

Inflatie verder omlaag

Belangrijker is de inflatie, aangezien de ECB alleen een inflatiemandaat heeft en geen werkgelegenheidsmandaat. De kerninflatie is nog boven de doelstelling van 2%, maar de inflatiecijfers vallen de laatste tijd telkens lager uit dan economen hadden geschat. De verwachting is dat de inflatie verder daalt in 2025. ECB-president Christine Lagarde ziet inmiddels meer risico op een te lage dan op een te hoge inflatie. Dat klinkt misschien raar, maar een tikje inflatie wordt gezien als gezond voor de economie.

Durven de beleidsmakers in Frankfurt deze week een renteverlaging met meer dan de verwachte 25 basispunten aan? Dat is onwaarschijnlijk. Uit loononderhandelingen is in het derde kwartaal gemiddeld een verhoging van meer dan 5% gerold, meer dan verwacht. Dit kan juist voor hogere inflatie zorgen.

Meer terughoudendheid in VS

De VS is volgende week aan de beurt. Daar is het plaatje anders. Er zit wel een renteverlaging aan te komen, maar de centrale bank is daar veel meer gebrand op het bestrijden van de inflatie.

De kerninflatie is in de VS hoger dan in Europa en ze loopt zelfs weer iets op. In dat licht is het inflatiecijfers dat vandaag uitkomt erg interessant.

Grafiek

De Amerikaanse economie draait op capaciteit. De groei was 2,8% in het derde kwartaal, hoger dan de inschattingen voor de lange termijn. Daarbij komt dat Trump de economie en aandelenmarkten verder wil aanslingeren met belastingverlagingen en deregulering. In combinatie met zijn handelstarieven is een verder oplopende inflatie voorstelbaar.

Redenen dus voor de Fed om terughoudend te zijn met het verlagen van de rente. Beleggers verwachten drie renteverlagingen tot eind volgend jaar. Aanzienlijk minder dus dan de zes in de eurozone.

Sterkere dollar

Door het uiteenlopende beleid van de centrale banken kan de dollar verder in waarde stijgen ten opzichte van de euro. Pariteit (de situatie waarin 1 dollar evenveel waard is als 1 euro) in de eerste helft van 2025 zien we als waarschijnlijk.

Meer weten? Lees dan onze beleggingsvisie voor 2025

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.