Het beleggingsjaar 2024 in zes grafieken
2024 gaat de boeken in als een jaar waar aandelenbeleggers tevreden op kunnen terugkijken. Wat viel op? Deze zes grafieken geven je een beeld.

Aandelenmarkten regen de records aaneen in 2024. Zo brak de Amerikaanse S&P 500 door de grens van 5000 punten heen en in hetzelfde jaar ook door die van 6000. Geen analist die het vooraf had durven voorspellen.
Aandelen komen, in euro gemeten, uit rond de +26%. Uitstekend, maar niet uitzonderlijk. Ter illustratie: recent lag het rendement op de wereldindex hoger in 2019 (+28,9%) en 2021 (+27,5%).
Een recessie in de VS: voor veel analisten was die in 2024 onvermijdelijk. Eerlijk is eerlijk, ook wijzelf rekenden tot voor kort op een kortstondige krimp van de Amerikaanse economie. Die heeft dit jaar echter keer op keer weten te verrassen. De werkgelegenheid is nog altijd hoog en de Amerikaanse consument blijft geld uitgeven.
Een mogelijk betwiste verkiezingsuitslag bleef lang een onzekere factor voor beleggers. Toen Trump duidelijk als winnaar uit de bus kwam, met bovendien een programma van deregulering en belastingverlaging voor bedrijven, kwam er een heuse Trumprally op gang. Daardoor nam de VS nog verder afstand van andere regio’s.
Chinese aandelen sluiten het jaar ruim boven de +20% af. Daar zag het lange tijd niet naar uit. Tot de Chinese overheid in september een reeks maatregelen aankondigde om de economie uit het slop te trekken. Het was het grootste pakket aan maatregelen sinds de coronapandemie. In amper drie weken tijd schoot de Chinese beurs met zo’n 40% omhoog.
Inmiddels is een deel van die koerswinst weer ingeleverd. Beleggers realiseren zich dat China veel last kan krijgen van de invoertarieven die Trump wil opleggen, maar ook dat de Chinese overheid de ‘big bazooka’ aan maatregelen om de economie te stimuleren nog achter de hand houdt.
Kijken we naar de uitschieters van 2024, dan kunnen we niet om de Magnificent 7 heen. Die term stamt uit 2023, toen de zeven meest waardevolle technologieaandelen enorme koerssprongen maakten.
Wie dacht dat het feest in 2024 over zou zijn voor de zeven, kwam bedrogen uit. Telkens wisten de techreuzen analisten en beleggers toch weer te verrassen met astronomische winsten. Ter illustratie: chipbedrijf Nvidia boekte in het derde kwartaal een nettowinst van ruim 19 miljard dollar op een omzet van 35 miljard.
Tesla leek even af te haken bij de Magnificent 7, maar heeft een comeback gemaakt na de verkiezingen. Het is beleggers niet ontgaan dat Tesla-topman Elon Musk zich in de inner circle van Trump heeft weten te manoeuvreren.
Inmiddels vormen de Magnificent 7 meer dan 20% van de wereldindex. De waarderingen van de zeven zijn hoog, maar dat zijn de winsten die ze rapporteren ook. Hoe lang de opmars doorgaat, valt niet te voorspellen. Steeds minder beleggers durven de Magnificent 7 links te laten liggen.
De inflatie daalde dit jaar langzaam maar zeker verder richting een waarde die centrale bankiers aanvaardbaar vinden (in Nederland is dat nog niet helemaal te merken, maar dat terzijde). Zo ontstond er ruimte om de rente, die in 2022 en 2023 in sneltreinvaart was verhoogd, te verlagen.
Vooral de Europese economie kan wel een extra zetje gebruiken. In juni kondigde de Europese Centrale Bank (ECB) een renteverlaging aan. Het was de eerste in vijf jaar. De Fed volgde wat later en kwam in september zelfs met een extra grote rentestap.
De vuistregel is dat dalende rentes leiden tot hogere obligatiekoersen. Maar zo pakte het dit jaar niet uit.
Renteverlagingen van centrale banken hebben vooral gevolgen voor de kortetermijnrente. Die daalde dan ook in de meeste landen. Hetzelfde kan niet gezegd worden van de rente voor de langere termijn. Die ging in de meeste landen juist omhoog, zoals de grafiek hierboven laat zien. Inflatieverwachtingen spelen daarbij een rol, maar ook de zorgen bij beleggers over begrotingstekorten van landen als Frankrijk en de VS.
Voor obligatiebeleggers is de tienjaarsrente relevant. Hoe langer de looptijd, hoe groter het effect van renteveranderingen op de koers van obligaties. In maar weinig landen viel dan ook wat te verdienen met obligaties. Qua rendement bleven de meeste staatsleningen achter bij cash.
Wat brengt 2025?
Na een succesvol beleggingsjaar zien we aanknopingspunten voor verdere groei in 2025. In onze beleggingsvisie kom je te weten met welke scenario’s wij rekening houden en wat onze favoriete beleggingen zijn.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.