Start van Trump 2.0: vijf ontwikkelingen om als belegger te volgen
Het regent decreten bij de aftrap van Trumps tweede termijn. Een aantal opvallende maatregelen is langsgekomen, tot nu toe meer ruis dan grootscheepse verandering. Voor beleggers zijn dit vijf ontwikkelingen om in de gaten te houden.

1. Handelstarieven
Opvallend genoeg is er nog geen decreet gekomen met importheffingen. Er werd formeel alleen een onderzoek aangekondigd naar heffingen, dat op 1 april moest zijn afgerond.
Enkele uren later sprak Trump echter alweer over de invoering van importheffingen van 25% op Canadese en Mexicaanse goederen per 1 februari. Een dag later zei hij dat ook China vanaf 1 februari zal worden aangeslagen, al is dat maar voor 10%. Dat is toch wat anders dan de 60% waar hij het in de campagne over had. Toch reageerde de Chinese beurs daar vanmorgen allesbehalve opgelucht op.
Wie in Europa een zucht van opluchting slaakt: handelstarieven voor Europa blijven boven de markt hangen. De Europese industrie zit wel degelijk in de hoek waar de klappen vallen. De auto-industrie heeft al een tik gekregen van het stopzetten van de stimuleringsmaatregelen voor elektrische voortuigen. En Ørsted, de Deense producent van windenergie, moest een forse afboeking op zijn Amerikaanse molens nemen.
2. Inflatie
De VS is een zeer gesloten economie. Slechts 11% van het bruto binnenlands product is import. En op sommige importen gaan echt geen tarieven komen. Onderschat de impact van heffingen desondanks niet: Trump praat over heffingen die het vijfvoudige zijn van wat ze in zijn vorige termijn waren. Er komt een heel departement dat geld moet opleveren vanuit het buitenland. Dus het gaat om serieus geld en het kan de inflatie wel degelijk opstuwen in de komende maanden.
Dat heeft impact op de rentemarkt en zorgt ervoor dat centrale bank (de Fed) vooralsnog geen renteverlaging kan doorvoeren. In de actief beheerde portefeuilles hebben we ter bescherming Amerikaanse inflatieobligaties opgenomen. Overigens is de inflatieverwachting op lange termijn bij beleggers al tijden stabiel.
3. Rente
Bij de Fed zie je dat ze zich voorbereid hebben op Trumps presidentschap. Ze geven heel erg mee in allerlei wat voor de Fed randzaken zijn, maar houden sterk vast aan hun reguliere bevoegdheden op het gebied van monetair beleid.
De Fed zal de rentetarieven hoger houden zolang de onzekerheid over het economisch beleid groot is. Pas als duidelijk is dat er geen ernstige verstoringen zijn door heffingen en door deportaties, zal ze tot renteverlaging kunnen overgaan.
4. Orders naar voren gehaald
Op korte termijn kan de economie een boost krijgen van de invoering van handelstarieven. Als je denkt dat er heffingen komen, dan koop je iets voor die tarieven van kracht zijn. Dat geldt voor consumenten die een elektrische auto willen en het geldt zeker ook voor bedrijven die orders plaatsen. De cijfers van de orderontvangsten tonen verbetering, al is die vooralsnog bescheiden.
5. Meer langlopende obligaties
Trumps minister van Financiën Scott Bessent, de man van wie Wall Street hoopt dat hij Trump in het gareel kan houden, vindt dat de VS weer meer langlopende obligaties moet uitgeven. Daarbij past een solide begrotingsbeleid, al zal dat nog moeten blijken.
Meer aanbod van lang papier kan de premie in langlopende obligaties wat vergroten ten gunste van kortlopende. Dat past wel in onze visie dat de korte rente niet zal teleurstellen, maar dat de lange rente nog wel een tijd lang hoog kan blijven, zolang er onzekerheid is over het beleid van de nieuwe regering.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.