DeepSeek: disruptie uit onverwachte hoek
De opkomst van DeepSeek houdt de gemoederen op de aandelenmarkten al dagen bezig. De impact van dit bedrijf is significant. DeepSeek is een AI-speler die tot voor kort bij het grote publiek relatief onbekend was, zelfs in China. Desondanks heeft het bedrijf in korte tijd, met beperkte middelen en zonder top-tier infrastructuur, resultaten geboekt die niet onderdoen voor die van tech-giganten als OpenAI, Meta en Google.

Wat DeepSeek extra opvallend maakt, is dat het zijn technologie open source beschikbaar stelt. Dit staat in schril contrast met de grotere spelers, die hun technologie juist zoveel mogelijk afschermen.
De app van DeepSeek is in recordtijd de nummer 1-app geworden in Apple’s App Store en heeft zelfs ChatGPT van de troon gestoten als populairste app. Dit benadrukt voor beleggers opnieuw dat disruptie vaak uit onverwachte hoek komt en op onverwachte momenten plaatsvindt. Het laat zien dat zelfs een kleine partij met ogenschijnlijk beperkte middelen de grote taalmodellen van Big Tech, die miljardenbudgetten hebben, kan evenaren en op sommige gebieden zelfs overtreffen. Dit onderstreept ook het belang voor beleggers om waakzaam te blijven en concentratierisico’s in de portefeuille te vermijden.
Winner takes all?
De opkomst van DeepSeek heeft de heersende gedachte van "winner takes all" in generatieve AI aan het wankelen gebracht. Het idee dat grote taalmodellen gemakkelijk gemonopoliseerd kunnen worden, lijkt minder houdbaar nu een relatief kleine speler als DeepSeek de markt betreedt. De grote investeringen van hyperscalers en de verwachte kasstromen uit AI staan nu ter discussie. Met de open source-beschikbaarheid van DeepSeek’s technologie neemt de concurrentie toe, wat leidt tot grotere prijsdruk. Ter vergelijking: waar OpenAI voor zijn geavanceerde GPT-o1-model al snel $200 per maand rekent, zijn de diensten van DeepSeek vooralsnog gratis.
Onzekerheid over Capex
De mogelijkheid van nieuwe toetreders heeft ook de onzekerheid over de toekomstige marktposities van grote AI-spelers vergroot. De hoge kapitaaluitgaven (capex) voor steeds complexere taalmodellen worden nu kritischer bekeken. Tot nu toe profiteerde vooral Nvidia van deze trend, aangezien het bedrijf een bijna-monopolie heeft op de meest geavanceerde AI-chips. Maar als DeepSeek vergelijkbare prestaties kan leveren met minder geavanceerde en goedkopere hardware, roept dit vragen op over de noodzaak van dure investeringen in high-end chips.
Dit heeft geleid tot minder vertrouwen in de investment case van high-end AI-spelers zoals Nvidia, maar met rimpeleffecten door de gehele keten. Ook zien we dat de koersen van bedrijven die een cruciale rol spelen in de bouw en energievoorziening van datacenters onder druk staan. Tegelijkertijd kan een grotere toegankelijkheid en lagere kosten juist zorgen voor een bredere en versnelde adoptie van generatieve AI in de economie. Dit zou op de lange termijn de vraag naar AI-chips zelfs kunnen vergroten. De onzekerheid over deze ontwikkelingen zorgt ervoor dat beleggers kritischer kijken naar de waarderingen van AI-aandelen, wat de huidige volatiliteit op de markten voedt.
Goed nieuws voor de bredere economie
Omdat het model van DeepSeek stap voor stap redeneert zonder afhankelijk te zijn van gigantische hoeveelheden vooraf gelabelde data, is er minder data en rekenkracht nodig. Dit maakt het model niet alleen goedkoper, maar ook toegankelijker voor kleinere bedrijven. Hoewel de onzekerheid voor de investment case van high-end AI-spelers is toegenomen, is dit voor de bredere economie juist gunstig. Een versnelde adoptie van AI kan leiden tot snellere productiviteitswinsten in verschillende sectoren.
De afgelopen tijd hebben we al voorbeelden gezien van hoe bedrijven kosten weten te verlagen dankzij generatieve AI. Dit kan op termijn de winstmarges van meer bedrijven ten goede komen. We zien deze ontwikkeling dan ook niet als het einde van de rally op de aandelenmarkten, maar wel als een verandering in de marktdynamiek. Andere delen van de markt kunnen nu in de spotlight komen. Zo hebben Chinese softwareproducenten en internetplatforms zoals Alibaba en Baidu positief gereageerd op het nieuws over DeepSeek. Ook zien we dat de S&P 500 Equal Weight Index in januari beter presteert dan de reguliere S&P 500 Index, wat aangeeft dat de casus voor een bredere aandelenrally toeneemt.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.