Big Pharma hoeft niet wakker te liggen van zorgminister Trump

27 februari 2025 10:47

De kersverse Amerikaanse zorgminister Robert Kennedy (RFK) jr. is kritisch op grote farmaceutische bedrijven. Voor ons is dat geen reden om terughoudend te worden over het beleggingsthema ‘gezonde levensstijl’. RFK heeft waarschijnlijk maar weinig knoppen om aan te draaien.

Apotheeklade

Make America Healthy Again

Trump heeft RFK jr. twee weken geleden benoemd tot minister van Volksgezondheid. Hij is een antivaxxer die vooral tijdens de coronacrisis bij het grotere publiek bekend is geworden. En zo heeft hij nog een aantal standpunten die niet helemaal zonder controverse zijn.

Belangrijker voor beleggers is dat hij een criticaster van Big Pharma is en dat hij de epidemie aan chronische ziekten – denk aan hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas – vooral wil aanpakken middels gezondere levensstijl en preventie. ‘Make America Healthy Again’ is zijn motto.

Preventie en behandeling

Dat is op het eerste gezicht een directe match met het beleggingsthema ‘gezonde levensstijl’, waar wij in het 1895 Themafonds in beleggen. Dit thema wedt op twee paarden, namelijk preventie, via gezond voedsel en beweging, en behandeling via medicatie, oftewel Big Pharma.

Farmabedrijven kregen een klap toen Trump aankondigde RFK jr te benoemen, maar staan inmiddels weer een stuk hoger dan voor de verkiezingen. Sinds het begin van het jaar zorgt juist Big Pharma voor de goede prestaties van het thema ‘gezonde levensstijl’.

Big Pharma doet het prima sinds aantreden Trump

Beleggers denken dus dat de soep niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend. En die gedachte is ook niet zo gek.

Beperkte bevoegdheid

Allereerst gaat de minister van volksgezondheid in de VS helemaal niet over welke medicijnen Amerikanen wel of niet mogen gebruiken en welke door private zorgverzekeraars worden vergoed. Die bevoegdheid ligt bij de Food and Drug Administration (FDA).

Wel gaat de minister indirect over welke medicijnen worden vergoed door Medicare en Medicaid, maar de verwachting is dat er een stortvloed aan rechtszaken komt als deze overheidsprogramma’s medicijnen niet mogen vergoeden.

Medicatie blijft nodig

Los van het formele verhaal: preventie en medicatie sluiten elkaar helemaal niet uit. Laten we Eli Lilly eruit pakken, een grote holding binnen het thema die de laatste tijd veel geld verdient aan anti-obesitasmedicatie. 40% van Amerikanen is obees en dat percentage terugbrengen lukt niet alleen met gezonde voeding. Uit een gezaghebbende Harvardstudie is gebleken dat mensen met intensieve dieetbegeleiding in twee jaar tijd gemiddeld drie kilo afvallen.

Een bedrijf als Lilly maakt zich dus niet zo druk om de intenties van RFK. De topman van Lilly voorziet 32% omzetgroei in 2025.

Dat in acht nemend zien wij nu geen reden om weg te bewegen van het thema ‘gezonde levensstijl’.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.