Column: beleggen tijdens de storm genaamd Trump
Als belegger krijg je door de stortvloed aan nieuws vanuit het Witte Huis het gevoel dat je continu achter de feiten aanloopt. Wat is wijsheid: anticiperen, reageren of negeren?

Er gaat geen dag voorbij zonder nieuw decreet of omstreden uitspraak vanuit het Witte Huis: van massaontslagen bij de federale overheid tot het schrappen van subsidies voor duurzame energie, en van gebakkelei met de Oekraïense president Zelensky tot het opleggen van handelstarieven aan Amerika’s belangrijkste handelspartners.
Geen wonder dat de economische beleidsonzekerheid in de VS op het hoogste niveau sinds jaren staat.
Die stortvloed aan decreten is voor een deel een bewuste politieke strategie. Flooding the zone wordt het genoemd: chaos creëren zodat media en politieke tegenstanders niet weten waar ze hun aandacht op moeten richten.
Als belegger word je bij elk bericht op Truth Social uitgedaagd: moet je hierop anticiperen of reageren? Is het verstandig om je portefeuille of inleg aan te passen? En hoe dan?
Dat is naast heel stressvol ook buitengewoon moeilijk. Los van de grote economische voorspellingen waarvan iedereen wel weet dat ze onmogelijk te doen zijn – komt er bijvoorbeeld een recessie aan of niet? – zijn ook de ogenschijnlijke open deuren toch niet zulke open deuren.
Een speciaal mandje aandelen helemaal ingericht op Trumps politiek voorliefdes – de ‘Make America Great Again’ (MAGA) ETF – doet het sinds de verkiezingen bijvoorbeeld slechter dan de wereldaandelenindex, en ook marginaal slechter dan een ETF ontworpen voor de politieke voorkeuren van Democratische kiezers.
Natuurlijk hebben we het hier over een korte tijdperiode. Maar ook in Trumps eerste ambtstermijn gebeurden er ogenschijnlijk onverwachte dingen. Wie had verwacht dat een ETF gericht op zonne-energie in vier jaar tijd in waarde zou verdrievoudigen, terwijl een olie-en-gas ETF zou halveren?
Dit alles geeft maar aan dat de wereld complex is en onmogelijk te voorspellen.
De oude parabel van Odysseus en de Sirenen kan houvast bieden. Tijdens hun vaartocht langs de verleidelijke maar gevaarlijke Sirenen liet Odysseus zich vastbinden aan de mast, zodat hij van hun gezang kon genieten zonder in de val te trappen. Zijn mannen roeiden gestaag door, hun oren dichtgestopt met was.
Het hedendaagse nieuws is natuurlijk het tegenovergestelde van het prachtige gezang van de Sirenen. Maar als het om je beleggingen gaat, is dit meestal wel de beste strategie: richt je portefeuille in naar je risicoprofiel en tijdhorizon, stop net als de bemanning van Odysseus je oren dicht en laat je niet verleiden tot aanpassingen op basis van de laatste tweet.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.