Trumps ‘Bevrijdingsdag’: antwoord op vijf vragen
Koersborden kleuren de laatste dagen rood. Beleggers zetten zich schrap voor komende woensdag, 2 april. De handelsmaatregelen die Trump die dag aankondigt, kunnen beleggers nog meer vrees aanjagen of juist zorgen voor opluchting als ze uitpakken zoals nu wordt verwacht door beleggers.

Wat staat er te gebeuren?
Trump heeft 2 april ‘Liberation Day’ genoemd: de dag dat hij de VS gaat bevrijden van – in zijn ogen – oneerlijke concurrentie van andere landen. Woensdag kondigt hij wederkerige heffingen aan tegen landen die importtarieven op Amerikaanse producten hebben ingesteld.
Het is de afgelopen tijd natuurlijk al vaak over tarieven gegaan. Tegen Mexico en Canada, op staal en op auto’s bijvoorbeeld. Het waren veelal losse aankondigingen, maar Trumps alomvattend plan wordt woensdag waarschijnlijk een stuk scherper.
Wisselende geluiden komen naar buiten over de inhoud van de maatregelen en voor welke landen ze gaan gelden. Het meest kwetsbaar zijn landen met een groot handelsoverschot met de VS (ze exporteren meer naar de VS dan dat ze aan Amerikaanse goederen en diensten kopen). China, de EU en Mexico staan bovenaan dat lijstje.
Hoe reageren beleggers?
Het beeld verandert van week tot week. Na de beurscorrectie van begin maart kwamen markten in kalmer vaarwater. Trump leek ruimte te bieden voor onderhandelingen en beurskoersen maakten wat van het verlies goed. Het was stilte voor de storm.
Naarmate 2 april dichterbij komt, worden beleggers nerveuzer. De brede Amerikaanse beursindex S&P 500 sloot afgelopen week 1,5% lager. Techbedrijven leverden het meest in. Koersen staan weer rond het laagste punt dit jaar. Goud profiteert juist van de vlucht naar veilige havens.
Hoe zien we de komende periode?
Dat heeft veel te maken met hoe Trump zich in de komende tijd opstelt. Tot voor kort was de overtuiging dat Trump tarieven gebruikte als onderhandelingsinstrument om kortetermijnvoordelen af te dwingen voor de VS. Maar zijn retoriek is verhard. Opvallend genoeg niet zozeer richting Rusland of China, maar richting bondgenoten en in het bijzonder Europa.
Om adequaat om te gaan met onzekerheid, baseren we ons beleggingsbeleid op verschillende brede marktscenario’s. In ons basisscenario gaan we uit van handelsbeperkingen, maar geen volledige handelsoorlog. We rekenen op een gemiddeld extra importtarief van 5% in de VS en een gedeeltelijke vergelding door handelspartners. De groei vertraagt, en daarvan zien we de eerste signalen in de VS. Daar staat tegenover dat het vertrouwen buiten de VS in de lift zit.
Ondanks de groeivertraging – waar beleggers een voorschot op hebben genomen – zullen bij aanhoudende groei van de wereldeconomie de winsten van beursgenoteerde bedrijven blijven stijgen.
Wat zijn de risico’s?
Uiteraard is het mogelijk dat Trumps tarieven en de tegenmaatregelen van andere landen verder gaan dan verwacht. Verstoring van de handel kan leiden tot stagflatie (stijgende kosten en lagere groei) of zelfs een recessie met dalende aandelenkoersen tot gevolg.
Maar het kan ook de andere kant opgaan: dat Trump zijn protectionistische koers matigt onder druk van het Amerikaanse bedrijfsleven en de financiële markten, en uiteindelijk bilaterale deals sluit met andere landen. Dit kan de groei weer aanjagen, zeker in combinatie met investeringen in Europa, stimulerend beleid in China, belastingverlaging en deregulering in de VS en versnelde adoptie van AI. Risicovolle beleggingen, zoals aandelen, gedijen daar goed bij.
Hoe gaan we hier in de portefeuilles mee om?
We hebben de afgelopen tijd meerdere wijzigingen doorgevoerd in de actief beheerde portefeuilles. Zo hebben we de weging van aandelen afgebouwd en Europese obligaties bijgekocht. We geven nog altijd de voorkeur aan aandelen, maar zijn wat behoedzamer gepositioneerd.
Ook binnen de aandelenportefeuille hebben we een aantal aanpassingen gedaan. Zo zijn we in het 1895 Macrofonds meer gaan beleggen in Europese aandelen ten laste van overwegend cyclische bedrijven in de VS (aandelen die gevoeliger zijn voor de stand van de economie). Binnen de VS zijn we daarnaast minder gaan beleggen in technologiebedrijven en meer in bedrijven met stabiele dividenden.
Om de kwetsbaarheid bij een handelsoorlog te verminderen, hebben we de positie in kleine beursgenoteerde bedrijven in opkomende markten afgebouwd. In plaats daarvan zijn we meer gaan beleggen in wereldwijde sterke merken.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.