Aanpassing obligatiestrategie: meer Europese obligaties

29 april 2025 13:38

In de actief beheerde portefeuilles van Rabo Beheerd Beleggen hebben we een pluk Europese obligaties bijgekocht en wereldwijde obligaties verkocht. Beleggingsstrateeg Peter Vonk vertelt meer over deze wijziging in de obligatiestrategie.

Europa

Peter, waarom een verschuiving naar Europese obligaties?

“Daar zijn twee redenen voor: Europese obligaties bieden onder de streep inmiddels een hogere rente dan Amerikaanse obligaties. En er zijn twijfels over de status van Amerikaanse obligaties als veilige haven.

Een breed gespreid mandje kredietwaardige Europese obligaties biedt momenteel een rente van zo’n 2,8%. Buiten de eurozone is de gemiddelde rente weliswaar hoger, maar dat voordeel verdwijnt als je het valutarisico afdekt, wat wij doen in de obligatieportefeuilles. Per saldo houd je rond de 2,5% over. Het is dus aantrekkelijker geworden om in euro-obligaties te beleggen.”

Hoe komt het dat euro-obligaties nu een hogere rente bieden?

“Het verschil tussen de Amerikaanse en de Duitse tienjaarsrente is afgenomen. Begin dit jaar was dit verschil ongeveer 2,2%, nu is het nog maar 1,8%.

Hoewel de Amerikaanse tienjaarsrente sinds Trumps ’Bevrijdingsdag’ is gestegen, ligt deze nog steeds 0,30% (30 basispunten) lager dan begin dit jaar. Dat heeft vooral te maken met de groeivertraging in de Amerikaanse economie die al voor de aankondiging van de heffingen te zien was. Ook in China zijn de rentes de afgelopen periode flink gedaald. De Chinese tienjaarsrente staat op 1,65%.”

In Duitsland zie je het tegenovergestelde, daar is de rente ruim 0,10% (10 basispunten) hoger dan begin dit jaar vanwege de aankondiging van het forse investeringsplan.”

Hoe zit het met dat andere voordeel van wereldwijd beleggen: diversificatie?

“Gelet op de recente ontwikkelingen valt er het nodige op af te dingen. De rol van Treasuries, Amerikaanse staatobligaties, als veilige haven in moeilijke tijden staat onder druk. Beleggers beginnen Amerikaanse beleggingen te mijden, wat leidt tot stijgende langetermijnrentes en dalende obligatiekoersen.

Trump heeft met zijn handelsoorlog het vertrouwen in en de geloofwaardigheid van de VS een flinke deuk toegebracht. Het risico bestaat dat het vertrouwen nog verder wegzakt als onderhandelingen over handelstarieven mislukken.

Ook is het risico op stagflatie – afzwakkende groei in combinatie met hogere inflatie – in de VS hoger dan in Europa, door de afzwakkende dollar en de hogere tarieven. Dit zal de Fed, de Amerikaanse centrale bank, minder ruimte geven om de rente te verlagen.

Al met al zijn de risico’s van beleggen in obligaties buiten de eurozone toegenomen, terwijl het voordeel ervan kleiner is geworden.”

Hoe zit het met de risico’s van beleggen in de eurozone gezien de oplopende overheidstekorten?

“De nieuwe Duitse regering gaat inderdaad fors lenen. Beleggers hebben dit al grotendeels ingecalculeerd, waardoor de rentes op langlopende obligaties zijn gestegen.

Tegenover de leningen die worden aangegaan staat een flinke investeringsimpuls, wat Duitsland in staat stelt sneller te groeien. Ook andere Europese landen kunnen hiervan profiteren. Bovendien heeft Duitsland de ruimte om te investeren, aangezien het een van de landen is met de laagste staatsschuld in de eurozone.

Daarnaast spelen een sterkere euro en lagere olieprijzen een belangrijke rol. Deze factoren kunnen de inflatie in Europa drukken en zo tegenwicht bieden aan mogelijk hogere invoerheffingen. Dit zal de ECB ook de ruimte bieden om de beleidsrentes verder te verlagen.”

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.