Rust voor nu terug na turbulente beursmaand

1 mei 2025 12:33

Vier weken geleden zette Trump op ‘Bevrijdingsdag’ een paar onstuimige dagen op de beurs in gang, waarbij vooral aandelen forse verliezen leden. De onzekerheid is voor beleggers nog zeker niet voorbij, maar van paniek is inmiddels geen sprake meer. Terugblik op een veelbewogen beursmaand in vijf grafieken.

Stockmarket

Markten komen tot bedaren

In reactie op Trumps ‘Bevrijdingsdag’ schoot de angstgraadmeter van de beurs omhoog. Naar niveaus die we voor het laatst in de begintijd van de coronapandemie hadden gezien.

Inmiddels is de zogeheten Volatility Index (VIX) gezakt tot rond de 20. Nog altijd iets hoger dan gemiddeld, maar zeker niet meer extreem.

Grafiek

Aandelen hebben een deel van het verlies goedgemaakt

Van de top op 18 februari tot het dieptepunt op 9 april verloor de wereldaandelenindex – in euro gemeten – 20%. Sindsdien is ongeveer 6% teruggewonnen.

Grafiek

Kijk je in lokale valuta vanaf de start van het jaar, dan zijn de Europese beurzenindices alweer hersteld. De AEX staat op een plus van 0,2%, de Britse FTSE100 op +5,4%, en de Duitse DAX doet er zelfs 12,9% bij. De nieuwe Duitse regering heeft het vertrouwen van beleggers gewonnen dat de Europese economie een impuls gaat krijgen.

Grafiek

VS blijft achter

Het is vooral de VS die nog in de min staat. Zo doet de S&P 500 -4,9% en de Nasdaq -6,6%. En Amerikaanse aandelen wegen natuurlijk zwaar in wereldwijde aandelenindices. De weging van de VS is weliswaar wat afgenomen, maar staat nog altijd rond de 62%. Die minnen voor de VS wegen dus zwaarder dan de plussen in Europa.

Grafiek

Koersdaling van de dollar hakt erin

Brengt ons bij een niet te onderschatten factor: de zwakte van de dollar. Die heeft sinds begin dit jaar 9% van zijn waarde verloren tegenover de euro. Dat raakt de beheerportefeuilles direct: een aanzienlijk deel van de aandelen is immers in dollars. De verzwakking van de dollar komt bovenop het koersverlies voor Amerikaanse aandelen.

De obligatieportefeuilles worden hier overigens niet door geraakt. Daar dekken we het risico van valutaschommelingen af.

Grafiek

(veilige) Obligaties hebben hun werk gedaan

Over obligaties gesproken: die noteren dit jaar een bescheiden plus. Ze hebben zo de heftige bewegingen van aandelen wat kunnen dempen.

Beleggers verwachten dat een vertragende economie door handelstarieven zwaarder weegt dan oplopende inflatie. Als gevolg daarvan is de rente wat gedaald, ondanks het lagere vertrouwen in de regering-Trump en het loslaten van de schuldenrem door Duitsland.

Niet luchtig doen over handelsconflict

De rust is voor nu teruggekeerd, maar dat betekent niet dat we ‘Bevrijdingsdag’ zomaar kunnen wegwuiven. Trumps optreden heeft een serieuze knauw gegeven aan het vertrouwen in de VS en in de investeringsbereidheid.

De negatieve economische gevolgen gaan we de komende tijd merken. De VS kan in een recessie komen. Maar niet elke recessie is hetzelfde. Bij klassieke recessies zie je vaker dan niet dat aandelenmarkten snel herstellen. Het herstel komt vaak wanneer het tempo van verslechtering van de economische data afneemt.

Het kan onder Trump nog steeds alle kanten op. Wel beginnen de contouren van de verschillende mogelijke uitkomsten zich duidelijker af te tekenen. Pas wanneer er duidelijkheid komt, kunnen bedrijven, overheden, consumenten en beleggers zich aanpassen en weer vooruitkijken. Tot het zover is, zullen beurzen volatiel blijven.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.