Geen handelsoorlog, wel hoge tarieven

12 mei 2025 14:43

De handelsovereenkomsten die de regering-Trump heeft gesloten – vorige week met het VK, vandaag met China –, geven aan dat het de VS ernst is. De VS kiest ervoor om een land te zijn met hoge tarieven, al zijn die niet zo extreem als eerder aangegeven. Het goede nieuws voor beleggers is dat het zelfs met China tot een akkoord is gekomen, waardoor de vrees voor een grote handelsoorlog – en daarmee voor een recessie – is afgenomen.

Containers

De schrik die beleggers kregen op Trumps ‘Liberation Day’ wordt niet bewaarheid. Beleggers hielden in de nasleep van 2 april met verschillende scenario’s rekening, ook van verdere escalatie. Hoewel de nieuwe handelstarieven een achteruitgang zijn in vergelijking met de periode vóór Trump 2.0, kunnen de meest zwartgallige scenario’s voorzichtig aan van tafel.

Dit betekent zelfs dat er in de komende tijd weer ruimte ontstaat voor verhoging van de economische groeiverwachtingen.

Deal met het VK als blauwdruk

Met het Verenigd Koninkrijk, een land waar de VS meer naar exporteert dan dat het ervan importeert, is de eerste transactie gesloten. Zelfs daarbij is het basistarief van 10% overeind gebleven. Daarmee lijkt dat de blauwdruk voor de 24 andere overeenkomsten die nog gaan volgen.

China slikt heffing van 30%

De tweede overeenkomst is verrassend genoeg met China, waar de meeste druk op lag. De VS legt China nu een heffing van 30% op, terwijl China 10% heft op importen uit de VS. Die 30% is fors, maar aanzienlijk lager dan de 80% waarmee de VS de gesprekken in ging.

Beeld blijft wazig

Is de onzekerheid nu weg? Zeker niet. Allereerst is het een tijdelijke overeenkomst voor negentig dagen. In theorie kunnen we daarna weer terug naar de 145% die Trump eerder had opgelegd en de 125% die China als tegenmaatregel op exporten uit de VS had opgelegd. Maar die kans is nu wel erg klein geworden.

Verder valt op dat ieder detail in de handelsovereenkomst ontbreekt. Normaal zijn dit zeer gedetailleerde verdragen, nu bestaat er alleen een ruwe schets als basis. Er zal dus nog vaak discussie ontstaan over wat er met bepaalde goederen en diensten zal gaan gebeuren.

Doemscenario verdwijnt naar achtergrond

Het goede nieuws voor beleggers is vooral dat het worstcasescenario van tafel is. Tarieven van 80% of meer op Chinese importen zouden betekenen dat de handel volledig zou opdrogen. Heffingen van 30% op Chinese importen zijn substantieel, maar zullen de import niet helemaal doen opdrogen.

Grafiek

De eerste reactie in de markt duidt op een hogere risicobereidheid: aandelenkoersen lopen op, obligatiekoersen vallen terug. Opvallend is dat de dollar sterker wordt: dat heeft vooral te maken met het feit dat de dollar eerder zo sterk was gedaald vanwege de begonnen handelsoorlog. De vrees voor een recessie in de VS neemt hiermee duidelijk af.

Lagere kredietopslagen voor bedrijven

Dit is zeker goed nieuws voor de bedrijfsobligaties. De kredietopslagen liepen aanmerkelijk op door de nakende handelsoorlog. Nu zullen de verwachtingen voor faillissementen snel normaliseren. Daarbij passen lagere kredietopslagen voor bedrijfsobligaties.

Gemengd beeld voor winsten

De impact op bedrijfswinsten zal van bedrijf tot bedrijf verschilllen. Sommige bedrijven zien hun concurrentiepositie door de blijvend hoge tarieven sterk verslechteren.

Aan de andere kant zullen er ook bedrijven zijn die in staat zullen zijn hun marges te verbeteren. De analogie met de tabaksindustrie is snel gemaakt. Die industrie is voortdurend met steeds hogere accijnzen geconfronteerd. Meestal konden die prijsverhogingen volledig worden afgewenteld op de klanten. Daardoor werden de winstmarges vaak hoger dan voor de tarieven.

Effect op inflatie

Beleggers zullen de inflatiecijfers de komende maanden nauwgezet volgen op de impact van de tarieven. Deze week worden de inflatiecijfers over april hierdoor al beïnvloed.

In theorie zorgt een universele heffing van 10% op importen voor een inflatiesprong van 4% op importgoederen. Er zijn immers allerlei kosten voor distributie en verkoop die in de VS worden gemaakt en niet onder de importheffing vallen.

De VS is een land met een relatief bescheiden buitenlandse handel, dus de totale impact op inflatie zal in principe veel lager zijn. Mits het niet tot een haasje-over leidt waarbij bedrijven allerlei prijsverhogingen gaan doorvoeren onder het mom van de tarieven.

Reactie van Europa en China

Dat de VS een meer protectionistische koers vaart, is geen goed nieuws voor beleggers. Daar staat tegenover dat China en de EU hierdoor een beleid voeren dat meer gericht is op het stimuleren van de binnenlandse vraag. Dat kan een groot voordeel blijken.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.