Ratingverlaging VS zorgt voor tijdelijke dip in het sentiment
Hoewel er goede redenen zijn om de VS zijn Aaa-kredietstatus af te nemen, zoals Moody’s vrijdag heeft gedaan, zullen de meeste beleggers er niet om malen. De ratingverlaging was allesbehalve een verrassing. En er is geen reden om te twijfelen aan het vermogen van de Amerikaanse staat om zich te herfinancieren.

Geen verrassing
De ratingverlaging van ‘triple A’ (Aaa) naar Aa1, van de hoogste en meest solvabele kredietcategorie naar een klasse lager, kan voor beleggers niet als een verrassing komen. In november 2023 zette kredietbeoordelaar Moody’s de VS al op ‘Negative Outlook’. Dat betekent zoveel als dat de debiteur niet langer voldoet aan de eisen voor de betreffende categorie, maar dat het bureau nog twaalf tot achttien maanden aanziet of er een herstel optreedt.
Inmiddels is die termijn is verstreken. Weliswaar presteert de economie nog prima, maar het begrotingstekort is ongekend groot: meer dan 6% van het nationaal product.
In navolging S&P en Fitch
Bovendien hadden de andere ratingbureaus (Standard & Poor’s en Fitch) de rating al niet meer op AAA: S&P zelfs al niet meer sinds 2011. Dit betekent dat beleggers Amerikaans schuldpapier in hun risicomodellen al meenamen alsof het geen AAA meer was.
Beleggers zijn dan ook volledig voorbereid op de ratingverlaging. Gedwongen verkopen van Amerikaanse staatsobligaties zullen naar verwachting minimaal zijn.
De impact zal naar verwachting dan ook beperkt zijn, omdat er simpelweg geen alternatief voorhanden is. De Amerikaanse staatsschuld in handen van het buitenland is aanzienlijk groter dan al het schuldpapier van landen die wel AAA zijn.
Geen zorgen
De Verenigde Staten zijn een rijk en welvarend land. De welvaart groeit ook aanzienlijk. Het zou daarom geen enkel probleem moeten zijn om de schuldenlast te voldoen. In principe is het voor een land al voldoende als het de rente op de staatsschuld kan voldoen: het hoeft de schulden niet af te betalen, maar slechts door te rollen.
Bovendien zijn de VS in de gelukkige omstandigheid dat ze schulden uitgeven in de leidende munteenheid van de wereld, zodat het erg onwaarschijnlijk is dat ze hun schuld niet kunnen herfinancieren.
Meer dan 1 biljoen aan rente
Toch is het zeker niet zo dat de VS maar kunnen doen wat ze willen. Het gaat niet om een reëel wanbetalingsrisico, maar wel om een beleidsmatig risico dat de beweeglijkheid van de rente en de koersen van Amerikaanse obligaties op korte termijn kan aanjagen.
De gemiddelde rente op de schuld is gestegen naar 3,3%. Daarmee komen de rentelasten dit jaar boven de 1 biljoen dollar uit. Een verdere stijging van de rente is ophanden.
Als de Minister van Financiën nieuwe obligaties uitgeeft, kan hij momenteel kiezen uit kortlopende obligaties met een rente van 4% en langlopende met een rente van 5%. De gemiddelde rente die op de staatsleningen vergoed moet worden, zal dus verder gaan toenemen.
Schuldenplafond nadert
De regering-Trump wil belastingverlagingen op korte termijn, gefinancierd met lagere uitgaven over enkele jaren. Daarom houden beleggers zorgen over de VS en haar begrotingspolitiek. Dit betekent dat de Amerikaanse centrale bank (de Fed) nog geen renteverlaging zal doorvoeren in de komende maanden.
De focus zal eerst liggen op de belastingplannen van de regering en het schuldenplafond dat de VS waarschijnlijk in augustus gaan bereiken en waar het Congres weer een rol gaat spelen. Pas als dat is opgelost, zullen beleggers vooruit willen kijken naar lagere rentes op termijn.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.