Update Midden-Oosten: aanvoer olie geeft de doorslag voor marktreactie

23 juni 2025 13:15

Financiële markten blijven tot nu toe kalm onder de aanval die de VS afgelopen weekend uitvoerde op Iran. Zolang de aanvoer van olie niet in het geding komt, is het conflict voor beleggers vooral geopolitieke ruis.

Olietanker

Het conflict rond Iran is verder geëscaleerd nu de VS nucleaire installaties in het land heeft gebombardeerd. Alle ogen zijn gericht op mogelijke Iraanse vergeldingsacties die de aanvoer van olie kunnen verstoren.

Beperkte reactie

De reactie op financiële markten is tot nu toe beperkt gebleven, ondanks de serieuze escalatie met de aanval van de VS. De olieprijs, goud, rentes, dollar, aandelenbeurs: ze bewegen heel beperkt. Normaal gesproken vluchten beleggers in zo’n scenario in veilige beleggingen, zoals obligaties. Dat zien we nu niet.

Beleggers lijken uit te gaan van een scenario zoals we dat tot nu toe hebben gezien, waarin Israël en Iran elkaar over en weer aanvallen, zonder dat de productie van en handel in olie en gas erdoor verstoord raakt.

Aanvoer van olie is de sleutel

Van doorslaggevend belang is of Iran de Straat van Hormuz afsluit. Die zeestraat tussen Iran en Oman is erg belangrijk voor de wereldwijde energiehandel. Zo’n 20% van de olie en gas gaat daar doorheen. De eerste olietankers hebben al rechtsomkeer gemaakt, in afwachting van de ontwikkelingen.

Het Iraanse parlement heeft vóór afsluiting van de engte gestemd. Maar de veiligheidsraad en de hoogste leider Khamenei moeten er nog mee instemmen. De vraag is of ze zo ver durven te gaan. China zou het meeste last hebben van afsluiting. De Chinezen zullen druk op Iran uitoefenen om de Straat van Hormuz open te houden.

Erg belangrijk is ook of Iran zich richt op de Arabische landen in de regio met energie-infrastructuur die cruciaal is voor de wereldwijde energiemarkten. Dat de Amerikaanse vliegtuigen die de aanval uitvoerden niet opstegen van Amerikaanse basissen in de regio, is geen onbelangrijk detail. Dit kan bedoeld zijn om Arabische bondgenoten buiten schot te houden.

Wisselende signalen van Trump

Tegelijk is de vraag wat de VS en Israël gaan doen. Stoppen of minderen ze de luchtaanvallen op Iran, of voeren ze de druk juist op? Trump geeft hierover wisselende signalen af. Hij heeft gezegd dat het wat hem betreft bij de bombardementen van afgelopen weekend blijft, maar later hintte hij weer op omverwerping van het Iraanse regime.

Beleggers wachten dus in spanning af of beide partijen aansturen op verdere escalatie of ontspanning. Onzekerheid hoort bij dit soort geopolitieke conflicten. Houd in gedachten dat geopolitieke conflicten weinig langdurige impact hebben op aandelenmarkten, maar stel je als belegger in op heftige koersbewegingen op korte termijn.

Zolang de aanvoer van olie niet langdurig in het geding komt, is het conflict voor markten vooral geopolitieke ruis.

Luister de podcast

In de podcast Blik op beleggen spraken we vorige week al over de escalatie in het Midden-Oosten. Luister de aflevering hier.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.