Hoge reële rente maakt obligaties van opkomende markten aantrekkelijk
We hebben onze strategie in hoogrentende obligaties aangepast: we zijn meer gaan beleggen in schuldpapier van opkomende markten, en dan vooral in lokale valuta. Beleggingsstrateeg Erik Schmahl geeft tekst en uitleg.

Erik, wat is er precies veranderd?
“In het 1895 Obligaties Opportunity Fonds is een pluk high yield bedrijfsobligaties verkocht. In plaats daarvan is schuldpapier van opkomende markten gekocht, ook wel Emerging Markets Debt genoemd. Specifiek in lokale munteenheden. Bij deze verschuiving gaat het om 5% van het fonds.”
Waarom juist nu meer opkomende markten?
“Rentes liggen in veel opkomende markten een stuk hoger dan de inflatie. Met andere woorden: de reële rente is aantrekkelijk. Centrale banken in landen als Mexico, Brazilië en Indonesië hebben eerder en effectiever gereageerd op inflatie dan in ontwikkelde markten. Inflatie is er onder controle, maar rentes zijn nog amper verlaagd.
Niet alleen is de rente hoog in opkomende markten, maar ze kunnen ook profiteren van scenario’s waarbij de dollar nog zwakker wordt. En er zijn kansen voor koerswinsten: wanneer de Amerikaanse centrale bank, de Fed, de rente gaat verlagen, ontstaat er ruimte voor opkomende landen om ook hun rentes te verlagen.”
Zijn opkomende markten niet kwetsbaar voor geopolitieke risico’s, zoals een handelsoorlog?
“Zeker, maar de meeste landen exporteren ook veel naar andere landen dan de VS. De markt heeft niet negatief gereageerd op de spanningen van de afgelopen maanden, wat vertrouwen geeft. Bovendien hebben veel Aziatische landen hun basis op orde: lage inflatie, ondergewaardeerde valuta’s en een lage afhankelijkheid van externe financiering.”
Wat zijn de concrete voordelen van deze verschuiving?
“De rente van dit obligatiefonds gaat iets omhoog, terwijl de gemiddelde kredietkwaliteit verbetert. Bovendien helpt het de portefeuille beter bestand te maken tegen een zwakke dollar.
Daar staat tegenover dat de portefeuille iets gevoeliger wordt voor rentebewegingen, doordat de gemiddelde gewogen looptijd licht stijgt. Dit vinden we acceptabel gezien de verwachte rentedaling.”
Welke valuta’s zijn nu favoriet?
“Braziliaanse reals hebben een relatief zware weging in de portefeuille, en in iets mindere mate Zuid-Afrikaanse rands en Hongaarse forinten. De beheerder ziet vooral kansen in Aziatische valuta zoals de Maleisische ringgit, Zuid-Koreaanse won, Thaise baht en Indonesische roepia. Deze munten bieden niet de hoogste rente, maar zijn relatief stabiel.”
Tot slot, waarom is een deel van de high yield bedrijfsobligaties verkocht?
“Die zijn minder aantrekkelijk geworden: de kredietopslagen zijn historisch laag en de kosten voor het afdekken van het valutarisico zijn voor eurobeleggers juist hoog.”
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.