Navigeren door tegen- én meewind
Na een roerige eerste helft van 2025 lijken beleggers zich te herpakken. De angst voor een recessie maakt plaats voor voorzichtig optimisme, gevoed door handelsdeals, structurele investeringen en AI-gedreven groei. Ontdek de analyse van het Investment Office en lees meer over onze keuzes.

Kernpunten
Uitgebreide verslag
Marktontwikkelingen: hoop krijgt overhand op vrees
Hoofdpunten
Ondanks geopolitieke spanningen en aanhoudende onzekerheid over handelstarieven bereikten sommige aandelenmarkten in juni alweer weer nieuwe hoogtepunten. Beleggers trekken zich op aan de hoop op handelsdeals – of op zijn minst stappen om de spanning weg te nemen – die de economische impact van de hogere tarieven van Trump zullen beperken.
Het doembeeld van 2 april, waarbij de economieën van de VS en China ontkoppelen met een serieuze recessie als gevolg, is van tafel door de voorlopige deal tussen de grootste economieën in de wereld.
Daarnaast houden beleggers rekening met structurele veranderingen die op termijn de groei kunnen aanjagen. Denk aan het opschroeven van Europese investeringen om strategisch minder afhankelijk te worden van andere regio’s, maatregelen van Trump voor deregulering van Amerikaanse banken en de impact van generatieve kunstmatige intelligentie (AI).

“Kapitaal stroomt uit de VS richting Europa en opkomende markten”
Zwakkere dollar
Sinds de draai van Trump op 9 april tot en met eind juni is de wereldindex in euro gemeten met zo’n 15% in waarde gestegen, tegen 1,4% voor een mandje Europese obligaties. Het verlies van ‘Bevrijdingsdag’ is hiermee goedgemaakt.
In Amerikaanse dollars gemeten is het rendement zelfs bijna 25%, maar door een afzwakkende dollar en een aansterkende euro profiteren Europese beleggers hier minder van.
Sinds begin dit jaar is de dollar bijna 14% zwakker geworden tegenover de euro. Dus waar de wereldindex in dollars alweer 10% in de plus staat in de eerste helft van dit jaar, resteert in euro gemeten een verlies van 3,2%.
VS als vluchthaven onder druk
Dit heeft alles te maken met de beleidsonzekerheid onder Trump en zijn ‘America First’-opstelling. Zo voedt de oplopende schuldenlast in de VS zorgen over de Amerikaanse fiscale discipline. De VS als veilige haven is daardoor minder zeker.
Dit zien we ook terug in kapitaalstromen: we zien dat kapitaal uit de VS richting Europa en opkomende markten stroomt. De euro, die lange tijd goedkoop was, profiteert hiervan.
Toch kunnen beleggers niet helemaal om de dollar heen: het is nog steeds de dominante reservevaluta en de VS blijft een bron van liquiditeit, innovatie en winstgevendheid.
Ogen gericht op deadline van 9 juli
De handelsspanningen zijn na de schok van ‘Bevrijdingsdag’ afgezwakt. Het handelsraamwerk (geen alomvattend handelsakkoord) tussen de VS en China geeft voorlopig rust.
Tegelijkertijd zijn er voorzichtige signalen van toenadering tussen de VS en Europa, waarmee een dreigende invoerheffing van 50% op Europese goederen door Washington mogelijk kan worden afgewend voor de deadline van 9 juli. EU-leiders tonen zich bereid tot concessies om escalatie te voorkomen.
Hoewel de deadline van 9 juli eerder als strikt werd gepresenteerd, heeft Trumps woordvoerder aangegeven dat er ruimte is om de gesprekken eventueel te verlengen. Dit duidt op een meer flexibele onderhandelingshouding dan eerder werd aangenomen. Goed voor het sentiment onder beleggers.
Om in de gaten te houden: inflatie
Het inflatiebeeld blijft gemengd. In de eurozone is de inflatie sneller gedaald dan verwacht, mede door een sterke euro en lagere olieprijzen. In de VS is het beeld ook gunstiger en is de inflatieschok vooralsnog uitgebleven.
Maar waar de Europese Centrale Bank (ECB) de luxe heeft om na de laatste renteverlaging begin juni een pas op de plaats te maken, wacht de Fed (de Amerikaanse centrale bank) nog steeds op een geschikt moment om de rente verder te verlagen. Zonder de tarieven van Trump had de Fed waarschijnlijk al vervolgstappen gezet richting versoepeling. De ruimte voor renteverlagingen is er, maar het pad blijft hobbelig zolang geopolitieke onzekerheid en handelsspanningen aanhouden.

Groeivertraging, geen recessie
De economische vooruitzichten voor de tweede helft van 2025 zijn minder somber dan eerder werd gevreesd. Hoewel de verhoogde invoertarieven wereldwijd druk zetten op de handel, lijkt de impact beheersbaar.
In de VS wordt een groeivertraging verwacht, mogelijk gepaard met een milde en kortdurende recessie. Toch blijft de wereldeconomie als geheel naar verwachting groeien, zeker als verdere de-escalatie in handelsconflicten doorzet. In combinatie met structurele investeringen, zoals in defensie en AI, biedt dat ruimte voor winstgroei bij beursgenoteerde bedrijven.
Het sentiment onder beleggers blijft wisselvallig, maar per saldo zijn de vooruitzichten niet slecht voor aandelenkoersen.
Beleggingsmix: voldoende aanjagers voor aandelenkoersen
Hoofdpunten
De vooruitzichten voor de beleggingsomgeving in de tweede helft van 2025 blijven wat ons betreft aandelenkoersen ondersteunen, hoewel de beweeglijkheid op markten van tijd tot tijd scherp kan zijn. Lagere rentes en aanhoudende maar gematigde economische groei creëren ruimte voor verdere winstgroei.
Op koers voor recordwinsten
Belangrijk is dat de analisten nog steeds verwachten dat de winsten van beursgenoteerde bedrijven zowel in de tweede helft van 2025 als volgend jaar stijgen. Daarmee ligt 2025 op koers om opnieuw een recordjaar te worden voor de winst per aandeel van de wereldwijde aandelenindex.
Naast winstgroei vormen dividend en het inkopen van eigen aandelen door bedrijven belangrijke pijlers voor het totale aandelenrendement. Zelfs in een scenario waarin aandelenkoersen tijdelijk zijwaarts bewegen, kunnen deze onderdelen bijdragen aan een aantrekkelijk aandelenrendement, dat in veel gevallen niet onderdoet voor het rendement op obligaties.
Bufferrol voor obligaties
We verwachten dan ook een beter rendement met aandelen dan met obligaties, al zijn de rentes op obligaties ook niet slecht. Die zijn hoog genoeg om te dalen als de economie uiteindelijk slechter draait dan beleggers nu verwachten. We kunnen in zo’n scenario nog steeds uitgaan van de dempende werking van obligaties en blijven dan ook een rol zien voor obligaties in gemengde portefeuilles.
Tegelijkertijd zien we dat overheden oplopende begrotingstekorten moeten financieren. Dit beperkt de ruimte voor lagere kapitaalmarktrentes en, daarmee verbonden, koerswinst bij obligaties.
Aandelen: koopjes vooral buiten VS
Kijk we naar aandelen, dan zijn de koers-winstverhoudingen in sommige segmenten stevig opgelopen. Bij Amerikaanse technologiebedrijven, bijvoorbeeld. In andere regio’s, zoals Europa en opkomende markten, blijven aandelenwaarderingen relatief aantrekkelijk.

Uiteraard houden we rekening met de onzekere omgeving. Al achten we het onwaarschijnlijk dat Trump volledig terugkeert naar zijn harde opstelling van 2 april, escalatie blijft met deze president wel mogelijk. Hiermee kan de impact van handelstarieven op de economie uiteindelijk groter blijken dan we nu in ons basisscenario verwachten.
Tegen deze achtergrond houden we vast aan een behoedzame voorkeur voor aandelen, met een licht overwogen positie in de actief beheerde portefeuilles.
Strategie voor aandelen en obligaties
Beleg je met Rabo Beheerd Beleggen Actief of Exclusief of met beleggingsadvies? Dan lees je meer over onze strategie voor aandelen en obligaties in de uitgebreide beleggingsvisie.
Je vindt de uitgebreide visie in je ingelogde omgeving en de Rabo App. Ga naar Beleggen en vervolgens naar het tabblad Nieuws & Info.
Disclaimer
De Coöperatieve Rabobank U.A. is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. De informatie in deze publicatie is gebaseerd op door ons betrouwbaar geachte bronnen en publieke informatie. Lees verder