Man zit op de bank met een laptop

Instant Payments: betalingen 24/7 overgeboekt

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je wilt een betaling doen naar iemand die bij een andere bank bankiert. Bijvoorbeeld voor een aankoop op Marktplaats. Degene moet lang wachten voordat het geld op zijn rekening staat. Met Instant Payments is dat binnenkort voorbij. Het geld staat dan binnen enkele seconden op de rekening van de ontvanger. Ook in het weekend en op feestdagen.

Kosteloos te gebruiken Geld betalen én ontvangen op elk moment van de dag, 365 dagen per jaar Direct zien of het geld is bij- of afgeschreven

Wat is Instant Payments?

Instant Payments is eigenlijk een versnelling van de huidige manier van betalen. Als je nu geld overmaakt naar iemand die bij een andere bank zit, duurt het vaak een dag voordat hij of zij het geld binnen heeft. Met Instant Payments is dat verleden tijd. Het geld staat direct op de rekening van de begunstigde. Ook in het weekend en op feestdagen. En het mooie is, hiervoor hoef je niets te doen.

Hoe werkt het?

Vanaf medio 2019 kun je automatisch gebruikmaken van de snelle manier van betalen. Hier hoef je niets voor te doen. De enige voorwaarden zijn dat zowel jij als degene die het geld stuurt of ontvangt klant moet zijn bij een bank die ook aangesloten is bij Instant Payments en je de betaling doet via Rabo Online Bankieren of de Rabo Bankieren App. De ontvanger krijgt de betaling automatisch binnen enkele seconden op zijn rekening en jij kunt direct in je transactieoverzicht zien of het geld goed is aangekomen.


Wanneer kan ik geen gebruikmaken van Instant Payments? 

Bij een geplande of periodieke betaling.Bij betalingen naar een ander EU-land.Bij betalingen boven € 2.000.000 euro.

 

Eigen bedrijf? Bekijk hoe Instant Payments dan werkt

Veelgestelde vragen

Welke banken doen mee?

De volgende banken starten vanaf medio 2019 met Instant Payments: 

Rabobank ING ABN AmroVolksbank (SNS, Regio Bank en ASN) Knab 

Maak je geld over naar iemand die bij een andere bank bankiert dan één van bovenstaande banken? Dan verwerken we de betaling zoals dat vóór Instant Payments gebeurt. Dat betekent dat een betaling naar een andere bank er waarschijnlijk een dag over doet en dat we hem niet bijschrijven in de avonduren en in het weekend.

Wat kost het?

Je betaalt geen extra kosten voor Instant Payments bovenop de kosten die je voor je betaalpakket betaalt.

Is het veilig om betalingen te doen via Instant Payments?

De veiligheid en betrouwbaarheid van Instant Payments voldoen aan dezelfde eisen als het huidige betalingsverkeer. De betalingen zullen alleen sneller uitgevoerd worden.

Hoe weet ik of mijn betaling via de Instant Payments infrastructuur wordt verwerkt?

Je kunt eenvoudig in het overboekscherm van je Rabo Bankieren App of Rabo Online Bankieren, zien of de betaling direct verwerkt wordt. Na invoer van de betaalgegevens, verschijnt onderaan een melding of de betaling direct gedaan wordt of niet. Zo weet je dus al voor het versturen van de betaalopdracht, hoe snel deze uitgevoerd wordt.

Wat gebeurt er als mijn betaling niet via Instant Payments verwerkt kan worden?

Als een betaling niet via Instant Payments verwerkt kan worden, dan geldt de huidige verwerkingstijd voor een betaling.

Check de verwerkingstijd van je betaling

Hoe zit het met Instant Payments in Europa?

Naast de banken in Nederland zijn de banken in Europa ook bezig met de ontwikkeling van Instant Payments. Dit doen ze aan de hand van het ‘SEPA Instant Credit Transfer Rulebook’. Hierin staat beschreven hoe een Instant Payment werkt. Voor klanten van Rabobank wordt het in de loop van 2020 ook mogelijk om betalingen via Instant Payments naar deze Europese banken te doen. 

Op het moment dat Instant Payments van start gaat, zullen er in Nederland wel een aantal kenmerken anders zijn dan in Europa. In de tabel staan de belangrijkste verschillen:

 

Nederland

SEPA

Verwerking binnen enkele seconden

Verwerking binnen 10 seconden

Alles automatisch via Instant Payments (als mogelijk)

Optioneel voor betaler

Geen limiet per transactie

Maximumbedrag van €15.000 per transactie

Handige links

Instant Payments Betaalvereniging Nederland (BVN)