Verschil tussen creditcard en betaalpas

Beide zijn van plastic. En met beide neem je geld op en betaal je. Ook contactloos. Tot zover geen verschil tussen een creditcard en betaalpas, ook wel debitcard genoemd. Maar verschil is er zeker. We leggen het je graag uit.

Belangrijkste verschil: moment van afschrijving

Het grootste verschil tussen een betaling met een creditcard en een betaling met een betaalpas is het moment wanneer het geld van je bankrekening wordt afgeschreven.

Betaal je met een creditcard van de Rabobank? Dan wordt de betaling voorgeschoten en krijg je aan het einde van de maand de rekening met je creditcarduitgaven. Dit bedrag schrijven wij aan het einde van maand in één keer van je rekening.Betaal je met je betaalpas van de Rabobank? Dan wordt het geld meteen van je bankrekening afgeschreven.

Verschillen creditcard en betaalpas op een rij

Creditcard

Betaalpas

Wereldwijd geaccepteerd.

Wereldwijd minder vaak geaccepteerd.

Betalen in buitenlandse webshops mogelijk.

Betalen in buitenlandse webshops vaak niet mogelijk.

Extra kosten bij contant geld pinnen, ook in landen met euro.

Geen extra kosten bij contant geld pinnen in euro’s.

Soms extra kosten bij betalingen, ook in euro’s. Bijvoorbeeld bij sommige (online) dienstverleners, banken of winkeliers.

Geen extra kosten bij betalingen in euro’s.

Vaak uitgerust met verschillende extra’s, bijvoorbeeld kortingsacties en verzekeringen.

Geen extra’s.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een debitcard en een betaalpas?

Bij de Rabobank is een debitcard altijd je betaalpas. Sinds kort staat er ‘Debit’ op de voorkant van de oranje (particuliere) Rabo WereldPas. Dit is een Europese eis.

Er bestaan ook creditcards waarbij je vooraf geld stort op je kaart voordat je deze gebruikt, een zogenaamde prepaid creditcard. Deze betaalkaarten worden ook debitcards genoemd, maar worden door de Rabobank niet in deze vorm uitgegeven.

Wij spreken daarom alleen over creditcards of betaalpassen.

Moet ik mijn creditcard aanzetten voor wereldbetalingen?

Nee, een creditcard staat standaard aan voor internationaal gebruik. Anders dan bij een pinpas is het bij een creditcard niet mogelijk om de pas per werelddeel in te stellen.

Service en Contact