Gewijzigde voorwaarden en tarieven

Wijziging voorwaarden

De ‘Voorwaarden voor betalen en online diensten van de Rabobank 2016’ wijzigen per 1 januari 2018. Hieronder vind je de veelgestelde vragen.

Waarom wijzigen de voorwaarden?

Een belangrijke aanleiding voor het wijzigen van de voorwaarden is de komst van de Europese betaalwet PSD2 (Payment Service Directive II). Daarnaast zijn er productspecifieke wijzigingen doorgevoerd, zoals het toevoegen van nieuwe mogelijkheden in Online bankieren, bijvoorbeeld het betaalverzoek. Ook zijn er een aantal aparte voorwaarden (voorheen Bijzondere voorwaarden) samengevoegd met de voorwaarden van 2018.

Wat verandert er?

PSD2 is een nieuwe Europese betaalwet die in 2018 ingaat. Alle Europese banken zijn straks verplicht om andere bedrijven, na toestemming van de klant, toegang te geven tot de betaalrekeningen van hun klanten. Bedrijven kunnen straks jouw toestemming gaan vragen. Op welke manier dat zal gebeuren is op dit moment nog niet bekend. Je bepaalt zelf of je bedrijven hiervoor toestemming geeft. Indien je geen toestemming geeft, verandert er niets. 

Als je de nieuwe voorwaarden voor betalen en online diensten accepteert, betekent dit niet dat je automatisch ook toestemming geeft aan bedrijven om toegang te krijgen tot jouw rekening. Het accepteren van de nieuwe voorwaarden staat los van het toestemming geven tot jouw betaalrekening (PSD2). 

Op onze pagina over PSD2 vindt je meer informatie, bijvoorbeeld over welk soort bedrijven straks toegang tot jouw rekening kan vragen. Als er meer informatie beschikbaar komt, plaatsen wij dit op deze pagina.

Lees meer over PSD2

Wat zijn de bijzondere voorwaarden?

Voor een aantal producten en/of diensten gelden andere voorwaarden: de bijzondere voorwaarden. Meestal zijn dit voorwaarden voor producten en/of diensten die geïintroduceerd zijn na het verschijnen van de voorwaarden 2016. Door de komst van de nieuwe voorwaarden, komt een aantal te vervallen omdat ze niet meer apart nodig zijn. Het gaat om de Bijzondere voorwaarden: 

  • voor het gebruik van de vingerafdrukscanner van de Rabobank 2016 
  • iDIN bij Rabobank 2015 
  • Rabo Toegang Derden 2017 

De bijzondere voorwaarden van de Rabo Vreemde Valutarekening zijn ook aangepast vanwege de komst van PSD2. En er staat nu duidelijker vermeld dat u deze rekening alleen voor particuliere doeleinden kunt gebruiken.

Kan ik de voorwaarden op papier ontvangen?

Ja, het is mogelijk om de nieuwe voorwaarden op papier te ontvangen. Je kunt naar een Rabobank bij je in de buurt gaan om daar de voorwaarden te halen. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Je kunt ook contact met ons opnemen om een versie op papier te vragen.

Wat wordt er van mij verwacht?

Als wij vóór 1 januari 2018 niets van je horen, ga je automatisch akkoord met de nieuwe voorwaarden. Dit betekent niet dat je ook automatisch toestemming geeft om jouw betaalgegevens te delen met bedrijven (PSD2).

Wat moet ik doen als ik niet akkoord ben met de voorwaarden?

Als je het niet eens bent met de nieuwe voorwaarden, kan je zonder dat je kosten betaalt aan ons jouw betaalpakket voor 1 januari 2018 bij ons opzeggen. Als we vóór 1 januari 2018 niets van je horen, gaan we ervan uit dat je de nieuwe voorwaarden accepteert. 

Let op: indien je wel instemt met de nieuwe voorwaarden, betekent dit niet dat je automatisch ook toestemming geeft aan bedrijven om toegang te krijgen tot jouw rekening. Dit staat los van elkaar. Alle Europese banken krijgen in 2018 te maken met de wetgeving PSD2. Heb je nog vragen, neem dan contact op met jouw Rabobank.

Zelf regelen & Contact

Zelf regelen Contact Chat