Vriendinnen praten over hun eerste inkomen

Je eerste salaris: geld uitgeven of sparen?

Ziza en Hang zijn echte ‘spenders’. Ondanks dat Ziza een salaris heeft, spaart ze niet. Ze geeft het geld uit, maar vindt eigenlijk dat ze ook geld opzij moet zetten. Vind jij dit ook lastig? Met onze vijf spaartips maken we dit een stuk makkelijker. Wanneer je geld overhoudt, is het slim om dit te sparen voor bijvoorbeeld onverwachte uitgaven of een ander spaardoel.

“Zodra wij de deur uitstappen, geef je geld uit.”

- Ziza, 26 jaar -

Een huis kopen met studieschuld

Ziza heeft tijdens haar studie een studieschuld opgebouwd. Nu ze gaat terugbetalen, vindt ze dat het lang duurt voordat ze hiermee klaar is. En ze kan minder lenen als ze een huis wil kopen. Tijdens haar studie is Ziza zich daar nooit bewust van geweest. Een studieschuld heeft inderdaad invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen, maar het hoeft geen belemmering te zijn voor het kopen van een huis.

Handig om te weten

Inzicht in je inkomsten en uitgaven

Als je weet hoe je er financieel voorstaat is het makkelijker om te bepalen of je kunt sparen of juist moet besparen. In 6 stappen helpen we je om meer inzicht in je geldzaken te krijgen. Ook de Rabo App kan je hierbij helpen. Met de functie ‘Inzicht’ zie je direct hoe je ervoor staat. Open de app en ga in de menubalk naar ‘Inzicht’ en vervolgens ‘Vaste lasten’ en je ziet direct je abonnementen en vaste lasten. Handig als je ergens op wilt besparen.

Sparen of beleggen

Wat ga je doen met je eerste salaris? Je kunt nu meer uitgeven maar het is ook slim om tijd te beginnen met sparen of zelfs te gaan beleggen. Zodat je bijvoorbeeld je studieschuld eerder kunt terugbetalen of een huis kunt gaan kopen.

Hypotheek zonder vast contract

Geen vast contract, maar wel een flexibel arbeidscontract? En toch een hypotheek voor jouw droomhuis? Dat is in veel gevallen mogelijk bij de Rabobank. We helpen je graag op weg.

Gezonde Geldgesprekken

Gezonde Geldgesprekken

Rabobank presenteert Gezonde Geldgesprekken. Want hoe meer we over geld praten, hoe beter. Het geeft je inzicht in je geldzaken en is de eerste stap naar een financieel gezonder leven. Praat eens over je geldzaken met iemand die je vertrouwt. Inspireer en help elkaar. Met wie ga jij een gezond geldgesprek aan?