Vriendinnen praten over inkomen

Een Gezond Geldgesprek over je eerste inkomen

Ziza heeft net haar eerste baan in de zorg. Ze vertelt haar vriendin Hang dat ze haar eerste loon meteen uitgaf. Maar ze wil eigenlijk ook geld opzij gaan zetten. Haar vriendin Hang studeert nog en bouwt een studieschuld op. Hoe kijkt zij hier tegen aan? Bekijk het Gezond Geldgesprek van de vriendinnen.

Vriendinnen praten over hun eerste inkomen

Je eerste salaris: geld uitgeven of sparen?

Ziza en Hang zijn echte ‘spenders’. Ondanks dat Ziza een salaris heeft, spaart ze niet. Ze geeft het geld uit, maar vindt eigenlijk dat ze ook geld opzij moet zetten. Vind jij dit ook lastig? Met onze zes spaartips maken we dit een stuk makkelijker. Wanneer je geld overhoudt, is het slim om dit te sparen voor bijvoorbeeld onverwachte uitgaven of een ander spaardoel.

Hoe bouw ik een buffer op?

“Zodra wij de deur uitstappen, geef je geld uit.”

- Ziza, 26 jaar -

Een huis kopen met studieschuld

Ziza heeft tijdens haar studie een studieschuld opgebouwd. Nu ze gaat terugbetalen, vindt ze dat het lang duurt voordat ze hiermee klaar is. En ze kan minder lenen als ze een huis wil kopen. Tijdens haar studie is Ziza zich daar nooit bewust van geweest. Een studieschuld heeft inderdaad invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen, maar het hoeft geen belemmering te zijn voor het kopen van een huis.

Lees meer over de mogelijkheden

Handig om te weten

Inzicht in je inkomsten en uitgaven

Als je weet hoe je er financieel voorstaat is het makkelijker om te bepalen of je kunt sparen of juist moet besparen. In 6 stappen helpen we je om meer inzicht in je geldzaken te krijgen. Ook de Rabo App kan je hierbij helpen. Met de functie ‘Inzicht in je geld’ zie je direct hoe je ervoor staat. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoeveel je uitgeeft aan ‘boodschappen’ of ‘uit eten & drinken’. Handig als je ergens op wilt besparen.

Ontdek de functie
Sparen of beleggen

Wat ga je doen met je eerste salaris? Je kunt nu meer uitgeven maar het is ook slim om tijd te beginnen met sparen of zelfs te gaan beleggen. Zodat je bijvoorbeeld je studieschuld eerder kunt terugbetalen of een huis kunt gaan kopen.

Bekijk wat slim voor jou is
Hypotheek zonder vast contract

Geen vast contract, maar wel een flexibel arbeidscontract? En toch een hypotheek voor jouw droomhuis? Dat is in veel gevallen mogelijk bij de Rabobank. We helpen je graag op weg.

Bekijk de mogelijkheden
Koppel praat over geld in de keuken

Praten over geld

Over geld wordt nog steeds niet veel gepraat. Terwijl dat vaak wel de eerste stap is naar een financieel gezonder leven. Daarom stimuleren we zulke gesprekken met familie en vrienden. Of natuurlijk met ons. Door het gesprek te voeren, kan je meer financieel inzicht krijgen. Doe je mee?