Ik ben een sucker voor die Amerikaanse motivatiequotes. ‘A year from now, you wish you had started today.’ Ze zijn zó cliché en zo waar. Dus zie je jezelf ooit rijk worden? Zie je jezelf eerder met pensioen gaan dan dik in de 70? Droom je ervan nooit meer zorgen om geld te hebben? Begin dan met deze money detox. Gooi die slechte geldgewoontes eruit en vervang ze door goede. Je merkt het verschil vandaag al, maar vooral heb je daar de rest van je leven plezier van. Start today, thank me later. Allereerst: check hoeveel geld jij voor je toekomst nodig hebt. En schrik niet, dat bedrag kan best oplopen. Maar niet getreurd. Deze Spend Detox is de eerste stap in de goede richting.

Dit artikel is geschreven door Renée Lamboo. Zij schrijft over haar eigen geldkeuzes en die van anderen. Voor Rabobank schreef ze een aantal verhalen over geldzaken. Laat je inspireren en zet je volgende stap naar een financieel gezonder leven.

Vrouw kijk op mobiel

Hoeveel heb jij straks nodig?

Allereerst: check hoeveel geld jij voor je toekomst nodig hebt. En schrik niet, dat bedrag kan best oplopen. Maar niet getreurd. Deze Spend Detox is de eerste stap in de goede richting.

Stappenplan

Stap 1: Gooi de negatieve gedachten overboord en verwelkom de positieve

Denk je bij geld altijd aan alles waar je slecht in bent? Stop ermee. Natuurlijk kun je dingen verbeteren, maar laten we beginnen met positiviteit. Schrijf op waar je, als het op geld aankomt, goed in bent. En zo vrijgevig zijn om af en toe een rondje te geven in de kroeg, vind ik ook een goede eigenschap, hoor. Zo starten we met een goed gevoel.

Stap 2: Schrijf je financiële doelen op papier

Dan heb ik het niet per se over spaardoelen, meer over hoe je met geld wilt omgaan. En ook hier geldt: schrijf het op vanuit een positieve insteek. Dus niet: ik moet echt stoppen met impulsaankopen, maar: ‘Ik ga geen winkel meer binnen zonder een lijstje met daarop wat ik nodig heb en hou me daaraan.’ Begin maar eens met de 5 slechte geldgewoontes waar je écht vanaf moet. En ja, ook deze hang je natuurlijk op je koelkast.

Stap 3: Denk na over wat situaties zijn waarin jij ongepland geld uitgeeft

Als je moe bent misschien, of wanneer je chagrijnig bent? Zorg dat je in zo’n mood niet naar de winkel gaat. Leer je eigen geldgedrag goed kennen en bescherm jezelf wanneer dat nodig is.

Stap 4: Ga gebudgetteerd shoppen

Sommige mensen kunnen niet naar de Action of de kringloopwinkel zonder teveel geld uit te geven. Wil of moet je er toch heen? Geef jezelf dan een budget en hou je eraan. Het liefst neem je alleen die 20 euro mee die je maximaal wilt uitgeven. Die pinpas laat je lekker thuis.

Stap 5: Schrijf je uit voor nieuwsbrieven

Nee, wacht, natuurlijk niet die van PorteRenee. Als het goed is, levert die indirect alleen maar geld op. Maar al het andere dat gericht is op kopen: weg ermee. Als je gebrand bent op de korting die je soms krijgt door je in te schrijven voor een nieuwsbrief, maak dan een apart mailadres hiervoor aan. Kommaarmetjekortingscode@gmail, ofzo. Hier laat je dat allemaal op binnen komen, maar je maakt van dat mailadres verder geen actief gebruik. Zo is de verleiding weg.

Stap 6: Een winkel is geen pretpark

Ja, ik zeg het maar even, omdat het soms lijkt of mensen dat denken. Slecht weer. Wat gaan we doen? Shoppen. Ik verveel me. Wat gaan we doen? Shoppen! Get a hobby. Koop een tof kleurboek voor volwassenen en maak daar je nieuwe hobby van. Of verzin iets anders waar je ook blij van wordt. Maak een lijst met 10 activiteiten die je fijn vindt om te doen, voor als je lijf schreeuwt om een shopping spree.

Stap 7: Probeer iedere maand iets te vinden waar je minder aan uitgeeft, voortaan

Of je nu een abonnement opzegt, overstapt naar een goedkoper alternatief of bijvoorbeeld vanaf nu drie keer per week brood meeneemt naar je werk, in plaats van het in de kantine te kopen. Doe iedere maand iets. Je zult merken dat het je motiveert en ook anders doet denken over het geld dat je wel uitgeeft. Als je moeite hebt gedaan om 10 euro te besparen op je telefoonabonnement, geef je dat tientje minder makkelijk zomaar aan iets anders uit. Wedden?

Stap 8: Ga money blogs volgen

Je leest dit op PorteRenee, dus dat is een goed begin. Zoek er meer, laat je inspireren. Lees iedere dag iets of luister bijvoorbeeld een podcast om je detox levendig te houden. Ik lees graag AffordAnything en luister naar de podcast Optimal Finance Daily waarin Amerikaanse blogs over geld worden voorgelezen.

Stap 9: Ga eens door je huis en inventariseer wat je al hebt

Vind je achterin je kast nog vijf zwarte t-shirtjes? Dan heb je daar dus niet meer van nodig. Hoeveel schoenen heb je eigenlijk? En hoeveel koffiemokken (ja, ik ken iemand die iedere koffiemok koopt die ze tegenkomt). Doel van deze actie is om eens goed te weten wat je allemaal al niet hebt. Het verkleint de drang om er nog meer spullen bij te kopen.

Stap 10: Geef je spaarrekeningen een naam

Wanneer je spaarrekening ‘Vakantie Italië’ heet, zul je er minder snel geld vanaf halen. Dan word je namelijk geconfronteerd met het feit dat je geld afneemt van jouw of jullie doel. En dat door dit uit te geven, die reis langer op zich laat wachten. Dan vraag je je toch nog eens af: is dat het waard?

Tip van Rabo: Je kunt je spaarrekening opdelen in verschillende potjes. Bij Rabobank heten dit Spaarpotjes.

Stap 11: Stop een kaartje in je portemonnee, vóór waar je pinpas zit

Schrijf er iets op wat je motiveert om geen onzinaankopen te doen. Ik zou zelf op kunnen schrijven: ‘Weet je het zeker, Renée?’ Of: ‘Je kunt het maar één keer uitgeven. Is dit waar je het aan wilt spenden?’ Is het antwoord op die vraag ‘ja’ dan koop je het met een gerust gevoel. Twijfel je, dan kan het briefje net het duwtje zijn dat je je hand op de knip doet houden.

Stap 12: Plan je uitgaven

Zou je vroeger meteen naar de winkel zijn gerend wanneer je iets wilde hebben, nu plan je het in je agenda. Denk je bijvoorbeeld: ‘Ik wil een nieuwe jas,’ dan pak je je agenda en schrijf je op wanneer je die wilt gaan kopen. Je laat je wens daarna los. Wanneer de dag aanbrengt waarop je de jas kunt gaan kopen, denk je er nog eens over na? Wil je het nog steeds? Is de behoefte nog net zo groot? Op deze manier haal je de impuls uit de aankoop.

Stap 13: Misschien werkt deze tip niet voor iedereen, maar wel voor mij

Als ik zin heb om te shoppen, doe ik dat online. Ik ga er echt even voor zitten en gooi mijn digitale winkelmandje vol met alles waarvan ik op dat moment denk gelukkiger te worden. Na een kwartier ben ik klaar om af te rekenen. Dan gooi ik het mandje leeg, leg mijn laptop weg en ga wat anders doen. Ik heb leuke spullen gezien, aangeklikt en uitgekozen. En dat was blijkbaar genoeg om aan mijn behoefte te voldoen. Herkenbaar? Of ben ik echt gek?

Stap 14: Staar even naar je winkelkarretje voor je naar de kassa rijdt

Zit er iets bij waar je niet overtuigd bent, twijfelt of gewoon onnodig is? Terug ermee.

Stap 15: Shop mindful

Dat betekent dat je het bewust doet, met je gedachten erbij en dat je echt achter de beslissing staat om dat te kopen. Ik kocht afgelopen week voor dik 30 euro een ouderwetse emaille broodbak. Iedere ochtend sindsdien, wanneer ik ‘m op het aanrecht zie staan, ben ik er blij mee. Er is niets mis met spenden. Juist door de achteraf-balen-aankopen eruit filteren, ga je merken dat kopen weer leuk wordt. Niet iets voor iedere dag. Wel iets waar je weer van gaat genieten. Omdat de kater die later komt, er nu niet meer bijhoort.