“Op een gegeven moment moet ik wel onafhankelijk en zelfstandig worden.”

- Emmeiry, 17 jaar -

Moeder en dochter praten over 18 jaar worden

18 jaar en financieel zelfstandig

Emmeiry heeft zin om te starten met studeren, maar wil geen geld lenen voor haar studie. Haar moeder Dio begrijpt dat. Zij is namelijk nog steeds haar studieschuld aan het afbetalen. Daarom wil ze Emmeiry in het eerste jaar financieel helpen om dat te voorkomen. In het tweede jaar wil Emmeiry haar collegegeld zelf betalen met de inkomsten van haar bijbaantje. Dit ziet ze als een stap naar een financieel onafhankelijk en zelfstandig leven.

Met haar vriendinnen praat Emmeiry over 18 jaar worden en hoe ze de studie gaan betalen. Haar moeder Dio vindt dit goed. Want vroeger was het in haar cultuur taboe om over volwassen onderwerpen te praten zoals geld . Ook vindt Emmeiry’s moeder het belangrijk dat haar dochter naast studeren, ook nog leuke dingen kan doen met haar spaargeld . Naast alle leuke activiteiten, moet je ook op financieel gebied een aantal dingen regelen wanneer je 18 jaar wordt. Denk aan het regelen van je zorgverzekering en het invullen van je belastingaangifte. Wij hebben deze en andere tips zowel voor jou als voor je ouder op een rijtje gezet.

Handig om te weten

Gezonde Geldgesprekken

Gezonde Geldgesprekken

Rabobank presenteert Gezonde Geldgesprekken. Want hoe meer we over geld praten, hoe beter. Het geeft je inzicht in je geldzaken en is de eerste stap naar een financieel gezonder leven. Praat eens over je geldzaken met iemand die je vertrouwt. Inspireer en help elkaar. Met wie ga jij een gezond geldgesprek aan?