Moeder en dochter praten over 18 jaar worden

Een Gezond Geldgesprek over 18 jaar worden

Emmeiry (17) wordt over drie maanden 18 jaar. Dat betekent dat ze niet alleen officieel volwassen wordt, maar ook financieel verantwoordelijk. Spannend, want ze gaat binnenkort studeren. Haar moeder Dio (37) geeft aan het collegegeld voor het eerste jaar te betalen. Ze praten over hoe Emmeiry financieel onafhankelijk en zelfstandig kan worden. Laat je inspireren door het Gezonde Geldgesprek tussen moeder en dochter.

“Op een gegeven moment moet ik wel onafhankelijk en zelfstandig worden.”

- Emmeiry, 17 jaar -

Moeder en dochter praten over 18 jaar worden

18 jaar en financieel zelfstandig

Emmeiry heeft zin om te starten met studeren, maar wil geen geld lenen voor haar studie. Haar moeder Dio begrijpt dat. Zij is namelijk nog steeds haar studieschuld aan het afbetalen. Daarom wil ze Emmeiry in het eerste jaar financieel helpen om dat te voorkomen. In het tweede jaar wil Emmeiry haar collegegeld zelf betalen met de inkomsten van haar bijbaantje. Dit ziet ze als een stap naar een financieel onafhankelijk en zelfstandig leven.

Met haar vriendinnen praat Emmeiry over 18 jaar worden en hoe ze de studie gaan betalen. Haar moeder Dio vindt dit goed. Want vroeger was het in haar cultuur taboe om over volwassen onderwerpen te praten zoals geld. Ook vindt Emmeiry’s moeder het belangrijk dat haar dochter naast studeren, ook nog leuke dingen kan doen met haar spaargeld. Naast alle leuke activiteiten, moet je ook op financieel gebied een aantal dingen regelen wanneer je 18 jaar wordt. Denk aan het regelen van je zorgverzekering en het invullen van je belastingaangifte. Wij hebben deze en andere tips zowel voor jou als voor je ouder op een rijtje gezet.

Handig om te weten

Wat kost studeren?

Studeren is helaas niet gratis. Denk aan collegegeld, studiemateriaal en de huur van een studentenkamer. Maar niet iedere student maakt dezelfde kosten. Wij hebben de meest gebruikte uitgaven op een rijtje gezet. Ook geven we tips hoe je als student kosten kunt besparen én hoe je als ouder je kind financieel kunt helpen wanneer ze gaan studeren.

Ontdek wat studeren kost
Grip op je geld als student

Je studententijd gaat starten. De meeste noemen deze periode de beste tijd van hun leven. Maar weet jij wat je als student per maand uitgeeft aan geld? Check dit regelmatig met ‘Inzicht’ in je Rabo App. Ook kun je samen met een huisgenoot een gezamenlijke rekening openen. Super handig. Lees ook onze andere tips hoe je als student meer grip op je geld krijgt.

Lees de 5 tips
Beleggen als beginner

Je denkt er misschien niet snel aan, maar als je 18 jaar wordt kun je starten met beleggen. Het is een flinke stap. Begin daarom met een klein bedrag. Maar waarin kun je nu het beste beleggen en welke risico’s zitten eraan verbonden? Wij leggen het je allemaal uit.

Hoe werkt beleggen?
Gezonde Geldgesprekken

Gezonde Geldgesprekken

Rabobank presenteert Gezonde Geldgesprekken. Want hoe meer we over geld praten, hoe beter. Het geeft je inzicht in je geldzaken en is de eerste stap naar een financieel gezonder leven. Praat eens over je geldzaken met iemand die je vertrouwt. Inspireer en help elkaar. Met wie ga jij een gezond geldgesprek aan?