Drie tieners met elkaar in gesprek

Een Gezond Geldgesprek tussen tieners over zakgeld, sparen en uitgeven

Even een broodje kopen in de schoolkantine of dat leuke truitje scoren in de stad. Of dat verdiende geld van het bijbaantje op de spaarrekening zetten en zo sparen voor een scooter. Bryan, Nina en Quentin, alle drie 15 jaar, delen hun tips en ervaringen hoe zij met hun geld omgaan. Laat je inspireren door hun gesprek en lees onze tips.

thumbnail tieners met elkaar in gesprek

Hoeveel zakgeld geef je?

Nina leeft voornamelijk van haar zakgeld. Alles wat ze verder verdient met klusjes zet ze op een spaarrekening voor later. Ze is nu al aan het sparen voor een mooi huis, een mooie auto of filmspullen. Tot voor kort kreeg Nina 3 euro per week zakgeld totdat ze een tip kreeg van haar economiedocent. Die zei: kijk eens op de site van het Nibud en ga onderhandelen. Nina ging onderhandelen met haar ouders en krijgt nu 25 euro per maand en is daar natuurlijk heel erg blij mee.

“Ga onderhandelen over je zakgeld.”

Leren omgaan met geld

De beste manier om dingen te leren, is door ze te doen. Van het pinnen van een ijsje van het eigen zakgeld tot het storten van het salaris van een bijbaantje. Nina, Quentin en Bryan geven alle drie aan dat ze het fijn vinden dat ze hun zakgeld ontvangen op hun eigen betaalrekening. Ze geven het geld zo minder makkelijk uit dan dat ze het contant zouden ontvangen. Met een eigen betaalrekening is het ook nog eens heel gemakkelijk om zelf overboekingen te doen naar een spaarrekening. Voor de ouders onder ons: Leer je kind omgaan met geld in een veilige omgeving, met jou als ouder in de regie.

Handig om te weten voor de ouders onder ons

Kinderen die op jonge leeftijd leren omgaan met geld, hebben hun financiën later vaak beter op orde. Bekijk onze tips voor ouders die jou en je kind kunnen helpen.

Leer je kind sparen

Sparen voor je kind is belangrijk, omdat je zijn toekomst daarmee veiligstelt. Maar jij bent natuurlijk niet de enige die voor je kind spaart: dat kan je kind zelf al vanaf een jaar of 5. Quentin, Bryan en Nina zetten het geld dat ze verdienen op hun eigen spaarrekening. Zo spaart Nina al voor een mooi huis en Quentin voor een scooter. Lees onze vier tips om je kind te leren sparen.

Automatisch zakgeld geven

Het is je vast al eens overkomen… Geen contant geld in je portemonnee om je kind het afgesproken zakgeld te geven. Maak het jezelf gemakkelijk door een automatische overboeking in te stellen voor het betalen van het zakgeld. Zo krijgt je kind altijd op het door jullie samen afgesproken moment het zakgeld op de eigen betaalrekening.

Sparen of beleggen voor je kind

Spaar jij ook voor je kind? Bedenk dan vooraf op welke spaarrekening je spaart: op een spaarrekening op je eigen naam of op naam van je kind. Staat de spaarrekening op naam van je kind? Dan kan hij of zij vanaf de 18e verjaardag zelf over het bedrag op de rekening beschikken.

Je kind leren omgaan met geld

Kinderen die op jonge leeftijd leren omgaan met geld, hebben hun financiën later vaak beter op orde. Bekijk hier tools, producten en artikelen die jullie kunnen helpen.

Drie tieners met elkaar in gesprek

Meer weten over het gesprek?

Wil je het gehele gesprek tussen Quentin, Nina en Bryan over hun geldzaken rustig nalezen? Dat kan.

Gezonde Geldgesprekken

Gezonde Geldgesprekken

Rabobank presenteert Gezonde Geldgesprekken. Want hoe meer we over geld praten, hoe beter. Het geeft je inzicht in je geldzaken en is de eerste stap naar een financieel gezonder leven. Praat eens over je geldzaken met iemand die je vertrouwt. Inspireer en help elkaar. Met wie ga jij een gezond geldgesprek aan?