Kinderen in de keuken

Spaar voor de studie van je kind

Of je nou een kind hebt of er in de toekomst een wil. Je wilt altijd het beste voor hem of haar. Een goede studie hoort hier vaak bij. Maar die zijn helaas niet gratis. Wat kost een studerend kind eigenlijk? We helpen je graag een zo duidelijk mogelijk overzicht te maken.

Straks heb je het nodig

Bij Rabobank geloven we dat je toekomst nu al begint. Dat je door de juiste keuzes te maken ervoor zorgt dat je straks net zo kunt leven als nu. Daarom gingen Shelly en Sol voor Rabobank op pad om lastige vragen beantwoord te krijgen. In de aflevering hieronder onderzoeken ze wat een studerend kind kost.

Reken maar video
Een kind wandelt met zijn hond

Handige tip:

Je weet nu dat je kind alleen nog een lening van de overheid kan krijgen. En die moet volledig terugbetaald worden. Dit bedrag loopt al gauw op. Maak daarom een Spaarpotje aan in je Rabo App en begin nu al met sparen voor de studie van je kind.

Wat kost studeren?

Hoeveel kost het eigenlijk om je kind te laten studeren? In onderstaande tabel zie je een voorbeeld (Gebaseerd op: Geldplan Studie door Nibud, 2018).

Op kamers wonen (huur) € 417
Verzekering kamer € 10
Zorgverzekering € 106
Studiekosten € 172
Studieboeken en -benodigdheden € 58
Boodschappen € 181
Vervoer (naast OV kaart) € 63
Ontspanning, uitgaan en sport € 146
Kleding en schoenen € 47
Telefoon € 26
Totale kosten per maand € 1226
Vader en zoon aan tafel

Tips om kosten te besparen

Niet iedereen kan dit bedrag zomaar even betalen. Gelukkig zijn er verschillende opties om dit gemakkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan een lening die jij of je kind kan afsluiten (hierover later meer). Maar ook door slim te kijken naar de kosten, kun je misschien nu (of straks) een hoop besparen.

Wat kan je kind doen om kosten te besparen

Check de toeslagen

Vanuit de overheid heb je in sommige gevallen recht op toeslagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zorgtoeslag of huurtoeslag als je uitwonend bent. Aan beide toeslagen zijn een aantal voorwaarden verbonden. Meer weten?

Meer over zorgtoeslagMeer over huurtoeslag
Collegegeldverlaging

Misschien heeft je kind wel recht op collegegeldverlaging? Hiermee kan het zomaar gebeuren dat hij of zij in het eerste jaar van je studie maar de helft van het collegegeld betaalt.

Meer over collegegeldverlaging
Koop boeken tweedehands

Iedereen die heeft gestudeerd kan zich dit nog wel herinneren. Je krijgt je eerste boekenlijst en valt bijna om van verbazing: “hoe duur zijn die boeken?!”. De meeste studenten worden in de loop der jaren steeds creatiever als het gaat om de verplichte lesstof. Maar een van de populairste acties blijft toch wel het kopen van tweedehands boeken. Zoek even op Google of Bol.com en je vindt er genoeg.

Blijf thuiswonen

Je kind hoeft natuurlijk niet op kamers te gaan wonen. Sommige kinderen kunnen niet wachten tot ze weg kunnen uit het ouderlijk huis, maar anderen zitten prima waar ze zitten. En als hun studie niet helemaal aan de andere kant van het land is, is het goede optie om lekker thuis te blijven wonen. Als student reis je gratis of met een lekkere korting. Dit kan je kind (en jou) een hoop geld besparen.

Wie betaalt wat?

Als ouder wil je het beste voor je kind. Maar dat betekent niet altijd dat je voor alles moet betalen. Misschien wil je kind wel heel graag werken voor eigen geld? Dit kan vaak al vanaf een leeftijd van ongeveer 13. Denk bijvoorbeeld aan het rondbrengen van folders of kranten. Of vakkenvullen als je kind 15 of 16 is. Op deze manier kan je kind zelf ook voor bepaalde kosten betalen. Praat hierover met je kind. Hoe ziet hij of zij dit. Maak duidelijke afspraken en help hem of haar waar je kunt.

Hoe je de verdeling maakt is voor iedereen anders. Er zijn geen regels die dit bepalen. Wat voor de één goed voelt, voelt voor de ander niet lekker

Vader en zoon doen huiswerk

Wat kan je kind verdienen als hij/zij gaat werken

Het minimumloon van een 15-jarige (Bron; Rijksoverheid) ligt in 2019 rond de € 3 per uur. Voor een 18-jarige is dat ongeveer € 5 per uur. Dus als je 18-jarige kind bijvoorbeeld iedere week 10 uur naast de studie werkt, dan levert dat maandelijks ongeveer € 200 op.

Kijk voor het complete overzicht op de website van Rijksoverheid

Een studielening

Met een studielening kan je kind veel kosten zelf dragen. Je kunt kiezen een klein bedrag te lenen, maar ook om maximaal te lenen. Het voordeel aan een studielening is dat de rente ontzettend laag is. In 2019 is het zelfs 0%. Daar staat tegenover dat je kind een studieschuld opbouwt. Voor veel jonge mensen is het nu al een probleem om hun eerste eigen huis te kopen. Met een studieschuld erbij wordt dat in veel gevallen nog lastiger. Daardoor zullen ze mogelijk aangewezen zijn op een huis in de vaak dure huurmarkt. (Soms komen kinderen voor een huurhuis in aanmerking voor huurtoeslag, maar dat is meestal niet het geval.) Als ze daarnaast dan ook maandelijks moeten aflossen op hun studielening, dan kan het financieel lastig voor ze worden.

Waar zet je allemaal geld voor opzij?

Het is verstandig om geld opzij te zetten voor belangrijke momenten in je leven. Bijvoorbeeld voor het kopen van een huis, voor zorg voor later of om straks eerder te stoppen met werken. Wij hebben 6 thema’s gekozen waarvoor je nu al geld voor opzij kunt zetten. Hieronder vind je per thema meer informatie. Bekijk bijvoorbeeld onze documentaires die al meer dan 3 miljoen keer zijn bekeken.