Kinderen in de keuken

Wat zijn de kosten als je kind gaat studeren?

Of je nou een kind hebt of er in de toekomst een wil. Je wilt altijd het beste voor hem of haar. Een goede studie hoort hier vaak bij. Maar die zijn helaas niet gratis. Wat kost een studerend kind eigenlijk? We helpen je graag een zo duidelijk mogelijk overzicht te maken en tips te geven om een hoge studieschuld te voorkomen.

Wat kost studeren?

Behalve collegegeld, moet je rekening houden met kosten voor levensonderhoud en verzekeringen. Alvast goed om te weten dat voor 2021-2022 het wettelijke collegegeld is gehalveerd. Ga je op kamers, dan is je huur een grote kostenpost. In de video Reken Maar ontdek je hier meer over. Of bekijk in onderstaand tabel de gemiddelde maandelijkse kosten van studenten die hier geld aan uitgeven (Nibud Studentenonderzoek 2021):

Collegegeld (HBO/WO 1e jaars): 45 euroHuur: 426 euroBoodschappen: 173 euroStudieboeken en -benodigdheden: 49 euroVervoer (naast de OV-kaart): 72 euroOntspanning, uitgaan en sport: 124 euroKleding en schoenen: 53 euroZorgverzekering: 115 euroTelefoon: 19 euro

Totale kosten per maand: 1076 euro

Hoe kun je sparen voor de studie van je kind?

Dit kan op verschillende manieren:

Sparen : De meeste ouders kiezen voor sparen omdat sparen een goede manier is om met weinig risico een bedrag op te bouwen voor je kind. Beleggen : Door de lage spaarrente verdiepen steeds meer ouders zich in beleggen voor hun kind. Het is geen geheim dat beleggen risico's kent, je kunt namelijk (een deel van) je inleg verliezen. Maar bij een langere looptijd, kan beleggen zeker een interessante optie zijn. Of ga voor een combinatie van sparen of beleggen. Zo ga je voor meer zekerheid van sparen met de kans op een hoger rendement van beleggen.

Feiten en Cijfers

68%

Van de studenten ontvangt geld van hun ouders

€ 526

Is het gemiddelde maandbedrag dat studenten ontvangen aan studiefinanciering

65%

Van de studenten heeft een studieschuld

Tips om kosten te besparen

Check de toeslagen

Vanuit de overheid heb je in sommige gevallen recht op toeslagen. Denk hierbij aan zorgtoeslag of huurtoeslag als je uitwonend bent. Met de rekentool ‘Bereken uw recht’ op het nibud.nl kun je direct voor je persoonlijke situatie nagaan wat voor jou geldt.

Belasting terugvragen

Je kunt belasting terugvragen als je meer dan 16 euro aan loonheffing hebt betaald. Of als je studiekosten hebt gemaakt die niet (helemaal) vergoed worden. Je vraagt belasting terug voor elk kalenderjaar waarin je hebt gewerkt of gestudeerd. Lees meer op de site van de belastingdienst.

Koop boeken tweedehands

Iedereen die heeft gestudeerd kan zich dit nog wel herinneren. Je krijgt je eerste boekenlijst en valt bijna om van verbazing: “hoe duur zijn die boeken?!”. De meeste studenten worden in de loop der jaren steeds creatiever als het gaat om de verplichte lesstof. Maar een van de populairste acties blijft toch wel het kopen van tweedehands boeken. Zoek even op Google of Bol.com en je vindt er genoeg.

Blijf thuiswonen

Je kind hoeft natuurlijk niet op kamers te gaan wonen. Sommige kinderen kunnen niet wachten tot ze weg kunnen uit het ouderlijk huis, maar anderen zitten prima waar ze zitten. En als hun studie niet helemaal aan de andere kant van het land is, is het goede optie om lekker thuis te blijven wonen. Als student reis je gratis of met een lekkere korting. Dit kan je kind (en jou) een hoop geld besparen.

Een kind wandelt met zijn hond

Sparen met Spaarpotjes

Met een Spaarpotje spaar je makkelijker en leuker voor bijvoorbeeld de studie van je kind. Maak voor elk spaardoel een Spaarpotje aan en start direct.

Lenen voor studie?

Met een studielening kan je kind veel kosten zelf dragen. Je kunt kiezen een klein bedrag te lenen, maar ook om maximaal te lenen. Het voordeel aan een studielening is dat de rente ontzettend laag is. In 2021 is het zelfs 0%. Daar staat tegenover dat je kind een studieschuld opbouwt wat gevolgen kan hebben voor haar of zijn toekomst zoals een huis kopen.

Studeren wordt steeds duurder. Over 18 jaar kunnen de studiekosten wel 40 tot 50% hoger liggen dan op dit moment. Hoe hoger je financiële bijdrage tijdens de studie kan zijn, hoe minder je kind hoeft te lenen of hoeft bij te verdienen tijdens de studieperiode. Wil je meer informatie? Bezoek dan de website van DUO.

Wie betaalt wat?

Als ouder wil je het beste voor je kind. Maar dat betekent niet altijd dat je voor alles moet betalen. Misschien wil je kind wel heel graag werken voor eigen geld? Op deze manier kan je kind zelf ook voor bepaalde kosten betalen. Praat hierover met je kind. Maak samen duidelijke afspraken en help hem of haar waar je kunt. Wil je weten wat je kind kan verdienen als hij of zij gaat werken, check het overzicht op de website van Rijksoverheid.