Wat zijn de kosten als je kind gaat studeren?

Of je nou een kind hebt of er in de toekomst een wil. Je wilt altijd het beste voor hem of haar. Een goede studie hoort hier vaak bij. Maar die zijn helaas niet gratis. Wat kost een studerend kind eigenlijk? En hoe kun je helpen de studiekosten niet onnodig te laten oplopen? We hebben de gemiddelde maandelijkse studiekosten voor je op een rij gezet. En we geven tips hoe je hierop kunt besparen.

Wat kost studeren?

Behalve collegegeld of lesgeld, moet je rekening houden met kosten voor levensonderhoud en verzekeringen. Op de site van Rijksoverheid vind je de hoogte van het collegegeld en het lesgeld of cursusgeld. Ga je op kamers, dan is je huur een grote kostenpost. Bekijk in de onderstaande tabel de gemiddelde maandelijkse kosten van studenten die op kamers wonen (Nibud Studentenonderzoek 2021):

Collegegeld (HBO/WO 1e jaars): 184 euro Huur: 426 euro Boodschappen: 173 euro Studieboeken en -benodigdheden: 49 euro Vervoer (naast de OV-kaart): 72 euro Ontspanning, uitgaan en sport: 124 euro Kleding en schoenen: 53 euro Zorgverzekering: 115 euro Telefoon: 19 euro

Totale kosten per maand: 1.215 euro

Hoe kun je sparen voor de studie van je kind?

Dit kan op verschillende manieren:

Sparen : De meeste ouders kiezen voor sparen omdat sparen een goede manier is om met weinig risico een bedrag op te bouwen voor je kind. Beleggen : Door de lage spaarrente verdiepen steeds meer ouders zich in beleggen voor hun kind. Het is geen geheim dat beleggen risico's kent, je kunt namelijk (een deel van) je inleg verliezen. Maar bij een langere looptijd, kan beleggen zeker een interessante optie zijn. Of ga voor een combinatie van sparen of beleggen. Zo ga je voor meer zekerheid van sparen met de kans op een hoger rendement van beleggen.

Feiten en Cijfers

68%

Van de studenten ontvangt geld van hun ouders

€ 526

Is het gemiddelde maandbedrag dat studenten ontvangen aan studiefinanciering

65%

Van de studenten heeft een studieschuld

Tips om kosten te besparen

Je kind laten studeren is niet gratis. Daarom is het belangrijk om tijdig te starten met geld hiervoor opzij te zetten. Is je kind al op een leeftijd dat hij/zij gaat studeren, dan kun je ook kijken op welke kosten je kunt besparen.

Check vooral op welke toeslagen je recht hebt en of je belasting kunt terugvragen. Lees hieronder onze tips.

Check de toeslagen

Vanuit de overheid heb je in sommige gevallen recht op toeslagen. Denk hierbij aan zorgtoeslag of huurtoeslag als je uitwonend bent. Met de rekentool ‘Bereken uw recht’ op het nibud.nl kun je direct voor je persoonlijke situatie nagaan wat voor jou geldt.

Belasting terugvragen

Je kunt belasting terugvragen als je meer dan 16 euro aan loonheffing hebt betaald. Of als je studiekosten hebt gemaakt die niet (helemaal) vergoed worden. Je vraagt belasting terug voor elk kalenderjaar waarin je hebt gewerkt of gestudeerd. Lees meer op de site van de belastingdienst.

Koop boeken tweedehands

Iedereen die heeft gestudeerd kan zich dit nog wel herinneren. Je krijgt je eerste boekenlijst en valt bijna om van verbazing: “hoe duur zijn die boeken?!”. De meeste studenten worden in de loop der jaren steeds creatiever als het gaat om de verplichte lesstof. Maar een van de populairste acties blijft toch wel het kopen van tweedehands boeken. Zoek even op Google of Bol.com en je vindt er genoeg.

Blijf thuiswonen

Je kind hoeft natuurlijk niet op kamers te gaan wonen. Sommige kinderen kunnen niet wachten tot ze weg kunnen uit het ouderlijk huis, maar anderen zitten prima waar ze zitten. En als hun studie niet helemaal aan de andere kant van het land is, is het goede optie om lekker thuis te blijven wonen. Als student reis je gratis of met een lekkere korting. Dit kan je kind (en jou) een hoop geld besparen.

Vraag altijd aanvullende beurs aan

Als je kind mbo, hbo of universiteit gaat doen, kun je geld krijgen voor de opleiding: studiefinanciering. Dit bestaat uit verschillende onderdelen, zoals basisbeurs (alleen voor mbo), aanvullende beurs, lening en studentenreisproduct. Je bepaalt zelf welke onderdelen je aanvraagt. Voor mbo 1 en 2 geldt dat de basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct altijd een gift is. Voor mbo 3 en 4 wordt dit een gift als je kind binnen 10 jaar zijn/haar diploma behaalt. Hbo en universiteit geldt dat de aanvullende beurs en reisproduct ook een gift wordt als binnen 10 jaar het diploma wordt behaald.

Vraag de aanvullende beurs altijd aan. Dit hoef je maar 1 keer te doen. DUO berekent dan elk jaar of je er recht op hebt.

Een kind wandelt met zijn hond

Sparen met Spaarpotjes

Met een Spaarpotje spaar je makkelijker en leuker voor bijvoorbeeld de studie van je kind. Maak voor elk spaardoel een Spaarpotje aan en start direct.

Lenen voor studie?

Met een studielening kan je kind veel kosten zelf dragen. Je kunt kiezen een klein bedrag te lenen, maar ook om maximaal te lenen. Het voordeel aan een studielening is dat de rente ontzettend laag is. In 2021 is het zelfs 0%. Daar staat tegenover dat je kind een studieschuld opbouwt wat gevolgen kan hebben voor haar of zijn toekomst zoals een huis kopen.

Studeren wordt steeds duurder. Over 18 jaar kunnen de studiekosten wel 40 tot 50% hoger liggen dan op dit moment. Hoe hoger je financiële bijdrage tijdens de studie kan zijn, hoe minder je kind hoeft te lenen of hoeft bij te verdienen tijdens de studieperiode. Wil je meer informatie? Bezoek dan de website van DUO.

Wie betaalt wat?

Als ouder wil je het beste voor je kind. Maar dat betekent niet altijd dat je voor alles moet betalen. Misschien wil je kind wel heel graag werken voor eigen geld? Op deze manier kan je kind zelf ook voor bepaalde kosten betalen. Praat hierover met je kind. Maak samen duidelijke afspraken en help hem of haar waar je kunt. Wil je weten wat je kind kan verdienen als hij of zij gaat werken, check het overzicht op de website van Rijksoverheid.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer