
Wat zijn de kosten als je kind gaat studeren?
Of je nou een kind hebt of in de toekomst kinderen wilt. Je wilt altijd het beste voor ze. Een goede studie hoort hier vaak bij. Maar die zijn helaas niet gratis. Wat kost een studerend kind eigenlijk? En hoe kun je helpen de studiekosten niet onnodig te laten oplopen? We hebben de gemiddelde maandelijkse studiekosten voor je op een rij gezet. En we geven tips hoe je hierop kunt besparen.
Wat kost studeren?
Behalve collegegeld of lesgeld, moet je rekening houden met kosten voor levensonderhoud en verzekeringen. Op de site van Rijksoverheid vind je de hoogte van het collegegeld en het lesgeld of cursusgeld. Ga je op kamers, dan is je huur een grote kostenpost. Bekijk in de onderstaande tabel de gemiddelde maandelijkse kosten van studenten die op kamers wonen (Nibud Studentenonderzoek 2024):
Totale kosten per maand: 1.490 euro
Hoe kun je sparen voor de studie van je kind?
Dit kan op verschillende manieren:
Feiten en Cijfers
van de studenten krijgt geld van hun ouders
heeft een student gemiddeld elke maand te besteden
van de studenten heeft een rentedragende lening
Tips om kosten te besparen
Je kind laten studeren is niet gratis. Daarom is het belangrijk om op tijd te starten met hiervoor geld te sparen. Is je kind al op een leeftijd om te gaan studeren, dan kun je ook kijken op welke kosten je kunt besparen.
Check vooral op welke toeslagen je recht hebt en of je belasting kunt terugvragen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel jongeren niet weten dat ze recht hebben op zorgtoeslag, studiefinanciering of belastingteruggave. Lees hieronder onze tips.
Check de toeslagen
Vanuit de overheid heb je in sommige gevallen recht op toeslagen. Denk hierbij aan zorgtoeslag of huurtoeslag als je uitwonend bent. Met de rekenhulp ‘Bereken uw recht’ op het nibud.nl kun je meteen voor je persoonlijke situatie controleren wat voor jou geldt.
Belasting terugvragen
Je kunt belasting terugvragen als je meer dan 16 euro aan loonheffing hebt betaald. Of als je studiekosten hebt gemaakt die niet (helemaal) vergoed worden. Je vraagt belasting terug voor elk jaar waarin je hebt gewerkt of gestudeerd. Lees meer op de site van de belastingdienst.
Koop boeken tweedehands
Iedereen die heeft gestudeerd kan zich dit nog wel herinneren. Je krijgt je eerste boekenlijst en valt bijna om van verbazing: “hoe duur zijn die boeken?!”. De meeste studenten worden als ze langer studeren steeds handiger als het gaat om de verplichte lesstof. Maar een van de populairste acties blijft toch wel het kopen van tweedehands boeken. Zoek even op Google of Bol.com en je vindt er genoeg.
Blijf thuiswonen
Je kind hoeft natuurlijk niet op kamers te gaan wonen. Sommige kinderen kunnen niet wachten tot ze weg kunnen van hun ouders, maar anderen zitten prima waar ze zitten. En als hun studie niet helemaal aan de andere kant van het land is, is het een goede optie om lekker thuis te blijven wonen. Als student reis je gratis of met korting. Dit kan je kind (en jou) een hoop geld besparen.
Vraag altijd studiefinanciering aan
Als je kind mbo, hbo of universiteit gaat doen, kun je geld krijgen voor de opleiding; studiefinanciering. Dit bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een basisbeurs, aanvullende beurs, studentenreisproduct en eventuele lening. Een basisbeurs krijgen alle studenten die een opleiding volgen op het mbo, hbo of op de universiteit. Of je kind ook een aanvullende (extra) beurs kan krijgen, hangt onder andere af van het inkomen van de ouders. De basisbeurs en de aanvullende beurs hoeven niet te worden terugbetaald als uw kind binnen 10 jaar een diploma haalt. Vraag de aanvullende beurs altijd aan. Dit hoef je maar een keer te doen. DUO berekent dan elk jaar of je kind er recht op heeft.

Sparen met Spaarpotjes
Met een Spaarpotje spaar je makkelijker en leuker voor bijvoorbeeld de studie van je kind. Maak voor elk spaardoel een Spaarpotje aan en start direct.
Lenen voor studie?
Met een studielening kan je kind veel kosten zelf betalen Je kunt kiezen een klein bedrag te lenen, maar ook om maximaal te lenen. Het voordeel aan een studielening is dat de rente laag is. Daar staat tegenover dat je kind een studieschuld opbouwt. Dit kan gevolgen hebben voor de toekomst, bijvoorbeeld als ze een huis willen kopen.
Studeren wordt steeds duurder. Over 18 jaar kunnen de studiekosten wel 40 tot 50% hoger liggen dan op dit moment. Hoe hoger je financiële bijdrage tijdens de studie kan zijn, hoe minder je kind hoeft te lenen of hoeft bij te verdienen tijdens de studieperiode. Wil je meer informatie? Bezoek dan de website van DUO.
Wie betaalt wat?
Als ouder wil je het beste voor je kind. Maar dat betekent niet altijd dat je voor alles moet betalen. Misschien wil je kind wel heel graag werken voor eigen geld? Op deze manier kan je kind zelf ook voor bepaalde kosten betalen. Praat hierover met je kind. Maak samen duidelijke afspraken en help hem of haar waar je kunt. Wil je weten wat je kind kan verdienen als hij of zij gaat werken, check het overzicht op de website van de Rijksoverheid.
Ook interessant voor jou
Rabo StudentenPakket
Als student is het leven al duur genoeg, daarom bieden we het Rabo StudentenPakket gratis aan tot je 25e verjaardag. Heb jij al een Rabo JongerenRekening? Dan krijg je het Rabo StudentenPakket automatisch op je 18de verjaardag.
18 jaar: regel je verzekeringen
Officieel volwassen! Dat betekent meer vrijheid maar ook meer verantwoordelijkheid. Vanaf je 18e ben je niet altijd meer automatisch meeverzekerd met je ouders. Wij leggen je precies uit welke verzekeringen je nodig hebt.
De kracht van 50 euro
Met een klein bedrag elke maand kun je meer dan je nu misschien denkt. Stel dat je vanaf nu iedere maand € 50 apart zet, dan heb je straks een mooi bedrag.