Gezin met kind

Sparen of beleggen voor je kind

De kinderjaren vliegen voorbij. Voordat je het weet gaat jouw kind naar school, staat er een lesauto voor de deur en vliegen ze het nest uit... Hoe fijn zou het zijn als je jouw kind hierbij een financieel steuntje in de rug kan geven? Veel ouders kiezen voor sparen, maar ook steeds meer ouders ontdekken dat beleggen voor je kind ook interessant kan zijn. Wat past het beste bij jou: sparen, beleggen of een combinatie?

Het begint bij sparen

Wij Nederlanders zijn een spaarzaam volk. Samen hebben we inmiddels honderden miljarden aan vermogen opgebouwd. Spaarpotjes voor (klein)kinderen doen hierbij ook een flinke duit in het zakje. Zo’n spaarpotje voelt goed: het geld is relatief veilig en je weet hoeveel er ongeveer in zit als je kind volwassen wordt. De rente is op dit moment echter laag, dus flink rendement maken zit er met sparen helaas niet in. De meeste ouders kiezen ervoor om te sparen voor hun kind, omdat sparen een goede manier is om met weinig risico een bedrag op te bouwen.

Belangrijkste kenmerken:

Variabele rente tot 0,10%* Op eigen naam of op naam van je kind Binnen 5 minuten online geopend Zekerheid van een bepaald rendement*

*Rentewijzigingen voorbehouden

Meer bereiken met beleggen

Veel ouders starten met het opbouwen van vermogen als hun kind net geboren is, tot het moment dat ze 18 of 21 worden. Voor deze lange looptijd, kan beleggen interessant zijn. Natuurlijk zijn er risico’s, je kunt immers (een deel van) je inleg verliezen. Door een langere looptijd neemt het risico echter af en de kans op een mooi rendement toe. Voor veel mensen is starten met beleggen best een grote stap. Dat snappen we, maar wellicht is het minder spannend dan je denkt. Bereken verder op deze pagina eenvoudig wat sparen, beleggen of een combinatie ervan kan opleveren.

Belangrijkste kenmerken:

Kans op een hoger rendement, zeker op de langere termijn Op eigen naam of op naam van je kind Bepaal zelf hoeveel risico je neemt Je kunt (een deel van) je inleg verliezen
man kijkt op zijn mobiel

Beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen kan voor veel mensen best spannend zijn. Want hoe werkt beleggen eigenlijk? Welke beleggingsvorm moet je bijvoorbeeld kiezen? En hoe zit het met het rendement en risico? Geen zorgen, wij leggen je dit graag uit.

Ontdek hoe beleggen werkt

Tip: Combineer sparen met beleggen

Wat natuurlijk ook mogelijk is, is om te kiezen voor een combinatie van sparen én beleggen. Zo combineer je de zekerheid van sparen met de kans op een hoger rendement van beleggen.

Wat kan sparen en beleggen voor je kind opleveren?

Hier zie je wat sparen, beleggen of een combinatie van beide voor je kind kan opleveren. De verdeling staat op 50/50, maar met de slider kun je dit gemakkelijk naar je eigen wensen en situatie aanpassen. Ontdek het verwachte rendement en eindbedrag.

Jouw mogelijkhedenKies de verdeling

Sparen

Beleggen

%
%
Marktverwachting
Zeer slecht
Zoals verwacht
Zeer goed

Sparen

Inleg

Rendement

Beleggen

Inleg

Rendement

Verwacht eindbedrag

Hoe is dit berekend?
Let op! De uitkomst van deze berekening is een verwachting. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Jouw volgende stap?

Sparen regel je door zelf online een spaarrekening te openen voor je kind, bijvoorbeeld de Rabo RegenboogRekening. Sparen en beleggen gaat via twee aparte rekeningen. Beleggen voor je kind regelen wij graag persoonlijk met je. Laat op de pagina over beleggen voor je kind je gegevens achter, dan bellen wij je snel.

Meer informatie

Wist je dat...

Als je gaat beleggen zijn er risico’s. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

phone

Hulp nodig?