Vader met kind en kleinkind

Sparen of beleggen voor je kleinkind

Je kleinkind groeit razendsnel op. Voor je het weet start je kleinkind met studeren of met autorijlessen. Wil jij je kleinkind graag een financieel steuntje in de rug geven? Bekijk je opties voor sparen of beleggen voor je kleinkind.

Illustratie varken met munten

Zo kun je sparen of beleggen voor je kleinkind

Je hebt twee mogelijkheden om te gaan sparen of te beleggen voor je kleinkind:

  1. Op je eigen naam: open zelf een rekening
  2. Op naam van je kleinkind: de ouder of voogd van je kleinkind moet de rekening openen

We nemen beide opties met je door zodat je kunt bekijken welke optie het beste past bij jouw spaarwensen voor je kleinkind.

1. Sparen of beleggen op je eigen naam

Wil je sparen of beleggen voor je kleinkind op je eigen naam, dan kun je zelf een rekening openen. Dit zijn de belangrijkste kenmerken voor sparen of beleggen voor je kleinkind op je eigen naam:

Jij bent eigenaar van de spaarrekening of beleggingen. Bepaal zelf het moment dat je het tegoed wilt schenken. Er is geen toestemming nodig van de ouder of voogd voor het openen van de rekening. Houd rekening met schenkbelasting als je een groot bedrag in één keer gaat schenken. Het tegoed is jouw bezit en valt in box 3. Kom je te overlijden, dan valt het tegoed in je nalatenschap. Ga je failliet, dan valt het tegoed in de faillissementsboedel. Je vermogen kan invloed hebben op je eigen toeslagen.

Start met sparen of beleggen voor je kleinkind op je eigen naam

2. Sparen of beleggen op naam van je kleinkind

Wil je sparen of beleggen op naam van je kleinkind, dan moet de ouder of voogd toestemming geven voor het openen. Dit zijn de belangrijkste kenmerken voor sparen of beleggen op naam van je kleinkind:

Je kleinkind is eigenaar van de spaarrekening of beleggingen. Zolang je kleinkind minderjarig is, is de ouder of voogd beheerder. De wettelijk vertegenwoordiger kan zelfstandig het tegoed opnemen. Het tegoed valt bij je kleinkind in box 3. Wanneer je kleinkind minderjarig is, rekent de Belastingdienst het tegoed toe aan (ten minste één van) de ouders. Vanaf de 18e verjaardag beschikt je kleinkind over het tegoed. De ouder of voogd van je kleinkind moet toestemming geven voor het openen van de rekening. Je kunt slim gebruik maken van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling door regelmatig kleine bedragen over te maken. Kom je te overlijden, dan is het tegoed voor je kleinkind en hoeft je kleinkind meestal geen erfbelasting te betalen. Ga je failliet, dan is het tegoed van je kleinkind en valt het niet in de faillissementsboedel. Het vermogen van je kleinkind kan invloed hebben op eventuele toeslagen van de ouders.

Start met sparen of beleggen op naam van je kleinkind

processen

Handig, automatisch sparen voor je kleinkind

Wil jij nooit vergeten te sparen voor je kleinkind? Spaar automatisch. Stel het zelf één keer in en zonder ernaar om te kijken spaar je zo een mooi bedrag voor je kleinkind bij elkaar.

Meer over automatisch sparen

Schenken aan je kleinkind

Ben je benieuwd tot welk bedrag je jaarlijks belastingvrij mag schenken aan je kleinkind of wil je weten of er eenmalige verhoogde vrijstellingen zijn? Bekijk ze zodat je slim gebruik kunt maken van de schenkingsvrijstellingen.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer