Mannenstel in een appartement kijken op een telefoon

Spaar iedere maand en herken de kracht van € 50

Je hebt straks meer eigen geld nodig in belangrijke fasen van je leven. Daarom is het slim om je nu alvast voor te bereiden. Dat kan in kleine stappen, bijvoorbeeld met € 50 per maand. Zo kun je straks toch een mooi bedrag in handen hebben. Voor de studie van je kind of voor jezelf, voor als je te maken krijgt met onverwachte uitgaven.

Buffer opbouwen

Buffer opbouwen

Met € 50 per maand kun je ervoor zorgen dat je spaarbuffer op orde komt. Zo kom je minder snel voor een verrassing te staan als bijvoorbeeld je koelkast kapot gaat. Automatisch sparen helpt je bij het opbouwen van je buffer.

In het voorbeeld zijn we uitgegaan van een Rabo SpaarRekening. De spaarrente is niet meegenomen in de berekening.

Sparen voor je kind

Sparen voor de toekomst van je kind

De dromen voor je kind zijn er al vanaf de geboorte. Met sparen kun je deze dromen waarmaken. Met €50 per maand kun je al een mooie bijdrage leveren aan bijvoorbeeld de studie van je kind.

De uitkomst van deze berekening gaat uit van 0,20% variabele rente op jaarbasis via de Rabo Regenboogrekening. Deze rente kan in de toekomst veranderen en dus hoger of lager worden.

Beleggen voor later

Beleggen voor later

Beleggen kan al met een klein bedrag per maand. Als je je geld voor langere tijd kunt missen, dan kan beleggen een interessante optie zijn. Je hebt namelijk kans op een hoger rendement dan bij sparen. Zo kun je een groot bedrag opbouwen om bijvoorbeeld eerder te stoppen met werken of later je toegenomen zorgkosten te kunnen betalen. Maar aan beleggen zijn ook risico’s verbonden. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De uitkomst van deze berekening is een verwachting, geen zekerheid. De uitkomst is gebaseerd op een gemiddelde markt. Bij een goede markt kan 25 jaar beleggen met € 50 per maand € 37.593 opleveren, bij een slechte markt € 16.719. De totale inleg is € 15.000 (€ 50 x 12 x 25).

Hoe is dit beleggingsrendement berekend?

Wisselde marktomstandigheden

Dit rekenvoorbeeld geeft inzicht in de mogelijke ontwikkeling van je beleggingen. Wat wordt berekend is de kans op een bepaalde uitkomst, uitgaande van beurskoersen uit het verleden en mogelijke scenario’s van beurskoersen in de toekomst. Bij beleggen kunnen er wisselende marktomstandigheden zijn, daarom wordt een bandbreedte getoond. We tonen je de ontwikkeling van de belegging bij een 'slechte', 'gemiddelde' en 'goede' markt.

Waarde beleggingsrendement

De kans is groot dat je beleggingen niet precies uitkomen op de waarde van de “gemiddelde“ markt. Ook een eindwaarde boven of onder de getoonde uitkomsten is mogelijk. De getoonde uitkomsten zijn gebaseerd op een goed gespreide portefeuille, de huidige verwachte rendementen en een tarief voor dienstverlening van 0,6%. Inflatie en vermogensrendementsheffing worden niet meegenomen.

Uitkomst op basis van je beleggingsprofiel

Het model rekent hier met een periodieke inleg van € 50 per maand voor een looptijd van 25 jaar. Deze looptijd is gekoppeld aan een beleggingsprofiel. In onze berekening gaan we ervan uit dat dit risico in stappen wordt afgebouwd, tot aan de einddatum. Het verwachte rendement is hieraan gekoppeld; het daalt mee met het risico. Andere verwachte rendementen, ingeschatte risico‘s en tarieven kunnen zorgen voor een andere uitkomst.

Aflossen op je lening of hypotheek

Aflossen op je lening of hypotheek

Geld besparen begint vaak bij het aflossen op je leningen. Hier betaal je namelijk rente over, geld dat je kunt besparen als je versneld aflost. Bovendien kun je de looptijd zo verkorten.

In het voorbeeld gaan we uit van een lening van € 5.000 waar nog € 4.000 van open staat. De rente is 9,05%. Het aflosbedrag stijgt van € 100 naar € 150 per maand.

Zo hou je 50 euro per maand over

Hoe hou ik € 50 per maand over?

Hou jij vaak een stuk maand over aan het einde van je saldo? Vaak kun je op een aantal zaken makkelijker besparen dan je misschien denkt. Zo hou je sneller een bedrag per maand over dat je apart kunt zetten voor straks.

Wat heb jij straks nodig?

Onze maatschappij verandert. Je hebt straks meer eigen geld nodig in belangrijke fasen van je leven. Zorg dat je weet welk bedrag je straks nodig hebt.