Moeder met baby

Hoeveel ga ik sparen voor mijn kind?

Geld opzij zetten zodat je kind kan gaan studeren, dit is een van de meest gehoorde spaardoelen van ouders. Studeren is helaas niet goedkoop en hetzelfde geldt voor een spaardoel als het rijbewijs. Maar aan welk spaarbedrag voor je kind moet je als ouder denken? Op deze pagina krijg je meer inzicht in de kosten van veelvoorkomende spaardoelen en vind je mogelijkheden voor het opbouwen van vermogen voor de toekomst van je kind.

Wat kosten veelvoorkomende spaardoelen voor kinderen?

Je kunt voor één of meerdere spaardoelen gaan. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat je kunt missen en wat je belangrijk vindt. Bekijk hieronder de meest voorkomende spaardoelen van ouders voor hun kind(eren) en krijg inzicht in de gemiddelde kosten.

Maak een begroting voor je kind

Ga aan de slag met de begroting en krijg meer gevoel bij een spaarbedrag voor de toekomst van je kind. De gemiddelde kosten zijn op basis van cijfers van het NIBUD en CBR (autorijbewijs).

Gemiddeld € 2.400
Gemiddeld € 12.288
Gemiddeld € 20.016
Gemiddeld € 9.984
Gemiddeld € 11.808

Ga je voor je kind sparen, beleggen of allebei?

Je kunt zo aan de slag met onze tool om je verwachte eindbedrag te berekenen. Maar hoe wil je je vermogen op gaan bouwen? Vermogen opbouwen voor de toekomst van je kind kun je op verschillende manieren doen:

    Sparen: De meeste ouders kiezen voor sparen omdat sparen een goede manier is om met weinig risico een bedrag op te bouwen voor je kind. Beleggen: Steeds meer ouders verdiepen zich in beleggen voor hun kind. Het is geen geheim dat beleggen risico’s kent, je kunt namelijk (een deel van) je inleg verliezen. Maar bij een langere looptijd, kan beleggen zeker een interessante optie zijn. Of kies je voor een combinatie van sparen en beleggen. Zo ga je voor de meer zekerheid van sparen met de kans op een hoger rendement van beleggen.

Aan de slag: ontdek het verwachte eindbedrag

Bereken op basis van hoeveel je wil en kunt opzij zetten voor je kind wat je maandelijkse inleg kan opleveren over een langere periode. Uit de tool komt een verwacht eindbedrag, dit is slechts een indicatie. Bij zowel sparen als beleggen kan het uiteindelijke eindbedrag hoger of lager liggen. Dit omdat het afhankelijk is van de bedragen die je inlegt en hoe de spaarrente en beurs zich ontwikkelt.

    Voor sparen zet je de onderstaande slider op 100% sparen. Voor beleggen zet je de onderstaande slider op 100% beleggen. Kies je voor een combinatie van sparen en beleggen? Speel dan met de slider en ontdek welke verdeling het beste past bij jouw wensen en voorkeuren.

Handige links

phone

Hulp nodig?