Babykamerspulletjes

Hoeveel kost een kind? Handige tips en tools

Als ouder heb je vast heel wat vragen. Je wilt tenslotte alles goed regelen. Een belangrijke vraag is of je financieel kunt rond komen.

Wist je dat...

je een mooi spaarpotje opbouwt wanneer je al op tijd begint met elke maand een klein bedrag opzij te zetten?

Sparen voor je kind - wat andere ouders doen

Je kunt een spaarpotje opbouwen door op tijd te beginnen met sparen en iedere maand een bedrag apart te zetten. Je kunt hiermee sparen voor bijvoorbeeld een rijbewijs of de studie van je kind. We kunnen ons voorstellen dat het lastig is om te bepalen wanneer je voldoende spaart. Het kan dan helpen om te kijken hoe andere ouders sparen. Wij hebben een paar feiten op een rij gezet:

    Volgens het NIBUD heeft bijna een derde (31 procent) van de kinderen (ook) een spaarrekening op eigen naam. Voor kinderen van 12 tot en met 14 jaar geldt dit vaker dan gemiddeld (48 procent). De eerste inleg op een rekening voor een kind van onze klanten is gemiddeld €770. Bij 59% van de spaarrekeningen voor jonge kinderen wordt een maandelijkse inleg tussen de €10 en €100 gedaan.

Wat moet ik financieel regelen?

Je kind heeft heeft invloed op je maandelijkse uitgaven en kosten. Hoeveel dit is, verschilt per leeftijd. Je kunt hierbij uitgaan van de gemiddelde kosten of je kunt zelf een berekening maken.

De maandelijkse kosten tot 18 jaar

Het is lastig om precies te zeggen wat je kind kost. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend wat één kind in een gezin met twee volwassen kost. Dit is gemiddeld 18% van het netto-inkomen. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde kostenpercentages voor verschillende gezinssituaties.

Aantal kinderen jonger dan 18 jaar
1234
Aantal volwassenen
125%34%43%49%
218%27%33%40%
Bron: CBR (koopkracht - equivalentiefactoren)

Schenken aan je kind

Als je je kind wilt helpen om zijn of haar dromen waar te maken, kan een schenking een steuntje in de rug geven. Je kunt jaarlijks tot een bepaald bedrag belastingvrij een schenking doen. Wist je dat sparen op naam van je kind ook een schenking is? Deze spaarbedragen tellen mee met het maximum dat je belastingvrij mag schenken. Ook kun je eenmalig een hoger bedrag belastingvrij schenken. Dit is wel aan bepaalde voorwaarden verbonden.

phone

Hulp nodig?