Man en vrouw op de bank

Geld besparen

Je bent eruit: je wilt geld besparen om te kunnen sparen voor je buffer of een ander spaardoel. Geld overhouden begint met inzicht in je geldzaken. Zo weet je precies waar je geld elke maand aan op gaat en waar je eventueel op zou kunnen besparen. Ontdek waar jij op kan besparen!

Tips om geld te besparen in je huishouden

Je wilt graag meer geld overhouden, maar hoe begin je? Het zijn vaak de kleine veranderingen in de manier waarop je de dingen doet, die een groot verschil kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan korter douchen, de verwarming lager zetten of een droogrek in plaats van droger gebruiken. Wij geven je 9 tips om geld te besparen. Op deze manier bespaar je op een handige en eenvoudige manier toch extra euro’s.

1. Televisie, mobiel en internet

Neem contact op met je telecom, internet en/of televisie provider. Wie weet past een goedkoper abonnement beter bij je of kunnen ze je een mooi aanbod doen.

Bespaar op televisie, mobiel en internet

2. Energie

Loopt je energiecontract bijna af? Neem dan eens de moeite om jouw energieprijzen met die van andere aanbieders te vergelijken. Let hierbij ook goed op de verschillende welkomstkortingen.

Bespaar op ernergie

3. Boodschappen

Doe jij wekelijks je boodschappen? Maak dan een boodschappenlijstje, zodat je geen onnodige producten in je winkelwagen of mandje stopt.

Bespaar op boodschappen

4. Abonnementen

Je kunt hier geld op besparen, zonder dat je er afscheid van hoeft te nemen. Vraag bijvoorbeeld een jaarabonnement voor je verjaardag of deel je ontvangen tijdschriften met familie of vrienden.

Bespaar op abonnementen

5. Loterijen

Stiekem gaat hier veel geld naartoe dat je (in de meeste gevallen) niet terug wint. Wil je hier op besparen maar vind je het toch lastig? Zeg dan je lidmaatschap op en neem je voor dat je alleen een lot koopt wanneer je hier écht geld voor over hebt.

Bespaar op loterijen

6. Kleine verleidingen

Koop alleen iets wanneer je het écht nodig hebt. Of het nou nieuwe schoenen zijn of gewoon een prul wat je in de stad tegenkomt. Vraag jezelf af: ‘Heb ik het nu echt nodig?’ en probeer je aankoop uit te stellen. Vaak weet je de volgende dag niet eens meer wat je wilde kopen.

Bespaar op kleine verleidingen

Verzekeren

Geld besparen kan ook door goed te kijken of je niet dubbel of teveel verzekerd bent voor zaken. Het voorkomen van schades en onkosten kan je zelf deels regelen door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Bovendien kan je bewuste keuzes maken door inzicht te krijgen in verplichte en nuttige verzekeringen.

Ben jij financieel gezond verzekerd?

8. Schoonmaakmiddelen

Schoonmaakmiddelen zijn vaak prijzig. Kies daarom voor goedkopere schoonmaakmerken of koop je favoriete schoonmaakmiddel in de aanbieding. Gebruik ook microvezeldoekjes in plaats van wegwerp schoonmaakdoekjes. Deze kun je na gebruik wassen en opnieuw gebruiken. Wil je weten waar je bespaarkansen nog meer liggen?

Ontdek het hier

9. Huisdieren

Naast dat je hondenbelasting moet betalen, kun je alsnog flink op je huisdier besparen. Bespaar bijvoorbeeld op het voer door goedkoper voer te kopen of maak het speelgoed voor je huisdier zelf. Voor een bench of mandje kun je eens een kijkje nemen bij een tweedehands winkel. Wil je weten waarop je nog meer kan besparen?

Klik dan hier

Maak van geld sparen een sport

Dit zal vast niet je eerste gedachte zijn, maar je zal merken dat wanneer je écht geld overhoudt en je spaarrekening groeit, je nog meer gemotiveerd bent om door te gaan en misschien zelfs extra te sparen!

Tip van de Rabo: Met Spaarpotjes kun je doelgericht en overzichtelijk sparen, bijvoorbeeld voor die nieuwe auto of een vakantie. Maak voor ieder spaardoel een spaarpotje aan in Rabo Online Bankieren of de app.

Lees meer over geld besparen

Waar gaat mijn geld naartoe?

In de Rabo App kun je met de functie: 'Waar gaat mijn geld naartoe? inzicht krijgen waar je geld vandaan komt en waar je geld naartoe gaat. Met deze nieuwe functie worden bij- en afschrijvingen automatisch voorzien van een categorie. Zoals boodschappen, vervoer, kleding en salaris. In het overzicht zie je dan waar je geld vandaan komt en (nog belangrijker) waar het aan op gaat. Handig voor als je ergens op wilt besparen.

Ontdek het hier
Geld op straat #4 | Twintig euro per week besparen

Hoe bespaar jij 20 euro per week?

Waar bespaar jij 20 euro mee? Voor de een is het boodschappen, voor de ander reiskosten of een leuk uitje. Waar geef je het nu aan uit? En hoe zou je dit op een slimmere manier kunnen doen zodat je iedere week 20 euro bespaart? Bekijk de video hieronder en kom erachter hoe anderen het doen.