Man en vrouw op de bank kijk naar een smartphone

5 tips om geld te besparen

Geld besparen: het kan in veel gevallen écht. Jaarlijks lopen mensen honderden euro’s mis die ze hadden kunnen besparen. Bereken direct jouw bespaarkansen met het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud. Of lees onze tips hoe je geld kunt besparen op je maandelijkse kosten. Laat je inspireren!

Tips om geld te besparen in je huishouden

Je wilt graag meer geld overhouden, maar hoe begin je? Het zijn vaak de kleine veranderingen in de manier waarop je de dingen doet, die een groot verschil kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan korter douchen, de verwarming lager zetten of een droogrek in plaats van droger gebruiken. Wij geven je 5 tips om geld te besparen. Op deze manier bespaar je op een handige en eenvoudige manier toch extra euro’s. Lees de tips om te besparen op energie, boodschappen, abonnementen, kleine verleidingen en verzekeringen.

Tip 1: bespaar op je energiekosten

Wat zal de energieprijs doen? Lastig te zeggen. Eén ding is wel duidelijk: het is altijd slim om energie te besparen. Loopt je energiecontract bijna af? Neem dan eens de moeite om jouw energieprijzen te vergelijken. Let hierbij ook goed op de verschillende welkomstkortingen.

Tip 2: bespaar op boodschappen

Goedkoop boodschappen doen, dat wil iedereen. Maar met de gestegen prijzen is dat een stuk lastiger geworden. Doe jij wekelijks je boodschappen? Maak dan een boodschappenlijstje, zodat je geen onnodige producten in je winkelwagen of mandje stopt.

Tip 3: bespaar op je abonnementen

Weet jij hoeveel abonnementen je hebt. Het zijn er waarschijnlijk meer dan dat je zo op het eerste moment denkt. Je kunt hier veel geld op besparen, zonder dat je er afscheid van hoeft te nemen. Vraag bijvoorbeeld een jaarabonnement voor je verjaardag, of deel je ontvangen tijdschriften met familie of vrienden.

Tip 4: bespaar op kleine verleidingen

Hoe vaak geef jij je geld uit aan kleine verleidingen en impulsaankopen? Veel kleine uitgaven tellen samen op tot een flink bedrag. Koop alleen iets wanneer je het écht nodig hebt. Of het nou nieuwe schoenen zijn of gewoon een prul wat je in de stad tegenkomt. Vraag jezelf af: ‘Heb ik het nu echt nodig? ‘ en probeer je aankoop uit te stellen. Vaak weet je de volgende dag niet eens meer wat je wilde kopen.

Tip 5: bespaar op verzekeringen

Weet jij precies hoe je bent verzekerd? Geld besparen kan ook goed door te kijken of je niet dubbel of teveel verzekerd bent voor zaken. Het voorkomen van schades en onkosten kan je zelf deels regelen door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Bovendien kan je bewuste keuzes maken door inzicht te krijgen in verplichte en nuttige verzekeringen.

Bereken wat je per maand kan besparen op je uitgaven

Waar kan en wil je op besparen en wat moet je daarvoor doen of laten? Vind je het lastig om dit zelf te bepalen? Maak dan gebruik van het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud. Met deze tool krijg je snel inzichtelijk waar jij jouw geld aan uitgeeft en waar je op kunt besparen. Ook zie je hoe je het doet in vergelijking met anderen. Je ontvangt tips waarmee je aan de slag kunt.

Hoe werkt het?

1
Verzamel je gegevens

Zoals je loonstrook, hoogte huur, hypotheek, energie, etc.

2
Vul je gegevens in

Ga naar de tool, vul je gegevens in en bereken je advies. Tip: Rond de bedragen in tool af op hele euro's.

3
Bekijk het advies

Bekijk de tips en pas je inkomsten en uitgaven aan.

Start de berekening Tip: Rond de bedragen in tool af op hele euro's. test

Waar gaat mijn geld naartoe?

In de Rabo App kun je met de functie “Inzicht” in een oogopslag zien hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en hoeveel geld jij besteedt (en waaraan). Met deze handige functie worden bij- en afschrijvingen automatisch voorzien van een categorie. Zoals boodschappen, vervoer, kleding, hobby’s en salaris. Handig voor als je ergens op wilt besparen en meer inzicht wilt krijgen in je geldzaken.

phone

Hulp nodig?